BEN ASHAARI

Wednesday, March 23, 2011

ROTI PRATA TAMPAL TELUR..

P1260552
Salam Rabu semuaa yeaa...huh memang malass, tapi kan sikap malas ni tak elok diamalkan, tapi apa nak buat, mat kan satu jeelah, kalau malas, aku kata lah malas..opss kurang rajin yeaa, kalau mak guaa baca ni, mati nanti kena sental mulut guaa dengan cili, tak moo, nanti jadi mamat bibir merah macam cik epal kata kat Vlog dia tu..erkkk..seksi gak kann..tapi bibir ai memang merah okey..haha.. Hmm merepek sudahh... Semalam hari bosan mat gebu, aku buat apa2 semua serba tak kena, chat kat YM pun merapu2 bagai, skandal mat gebu sampai pening pala,...kak ummi lagi lagi lah, sampai melerah semua bebulu rebit....hahaha....

P1260561
Hari ni pagi, jomm kita menternak lemak..penggsann, kalau "Joe Billionaire" baca ni, sahh terus dia rasa macam nak pengsannn....kan Joe.. Mat saja lah buat untuk isi dalam blog, saja2 pun habis gak 1/2 keping aku belasah tadi, dengan kuah masak lemak semalam...adehh, sedap koo, napsu..ooo..napsu. Hmm sebelum rasa malas dan kebosingan melanda, elok mat update dulu..aku dah mula dah ni....dah mula dahh nak bosann...huhu....pstt sotong ada tu, masak apa sedap eks?...hahhaa, otak mengong nihh..tak leh nak fikir...huhu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping roti prata/canai yang siap dimasak (guna yg instat jenama "kawan" pun ok)
2 biji telur
1 camca besar mayonnaise
1 batang sosej ayamas, hiris nipis
3 pokok kuchai, hiris halus
1 biji bawang besar saiz sederhana, dadu kecil
1/2 camca teh serbuk lada hitam "aji-shio"
Sedikit minyak
Sambal tumis/kuah kari/kuah gulai sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pukul telur bersama serbuk lada hitam, mayonnaise hingga sebati. Tambah bawang, sosej dan daun kuchai, kacau rata.
  2. Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci, tuang sedikit minyak. Bila panas tuang 1/2 bahagian no. 1, ratakan dan masak dengan api kecil hingga permukaan telur nampak sedikit mengeras.
  3. Letak sekeping roti prata/canai tadi, tekan2 sedikit dan masak sekejap. Terbalikkan dan masak dengan api kecil, hingga garing dan telur masak. Keluarkan dari kuali dan buat kaedah sama untuk satu lagi.
  4. Potong ikut suka dan hidangkan bersama kuah pencicah dan air kopi. Hidang segera...hmm, maleh nak ceritaa...sedap lahhh...erkk..

19 comments:

penaGlow said...

uishh, simple tp nampak 5 star!..mkn dgn kari pun sedap kan Mat? sambal tumis ikan bilis lg best!!! huwwaaaa

Sunah Mohammad said...

nampak sedap~~ wat bekpes bole ke ni??? tapi cam telur lak dah..

izahdaut said...

cik mat..reka resepi sotong goreng tepung berempah..hihi..
makan kat penang ari tu sodap tul.try2 buat tak menjadi sangt..
roti prata mkn ngnkuah lemakkk..fuhh pengsannn

NINA aka SL said...

adehh mat... sedapnya pekena ngan kari mamak + sambal..... mabelesssssss..

akmall said...

aiiii....sedapnya!!!
time ujan2 ni...mmang sedap lah...adoi..nak sikit!!!

simanis said...

saya pun biasa buat...guna prata plain Kawan..sedap dan senang sgt...harus buat minum petang2....

maszmadi said...

erm..... sedapnye walaupon macam simpel.
tapi kalau malas, yang simpel pon jadi susah kan.. huhu, bile la nak rajin nie..

Rin_Aff said...

balik sat lg nak try buat laa...
lapo plak rasenye...

~~zAnAfAhMi~~ said...

lemak ke, kolestrol ke....kalau dah bernafsu tu, bedal je la che mat oiii!! lepas tu gi menyangkul belakang rumah skjp..hehe...
saya nak buat la nanti, anak saya ni terkenan mamak kot, suka sgt roti canai.

dunia maiza said...

sedapnya..nak buat gak la ..jom shopping beli roti prata hehe..

Ju said...

salam ziarah cik mat.. minta izin nak link kat umah saya ye.. & nak copy resepi sekali..

suhaisweet said...

Wah..sedap dan menyelerakan!!

SiS NaD said...

aRiNi aSeK TeRJaH BLoG YanG aDeR eNTRy SaL MaKaNaN Je.. oH!~ aPaKaH NaSiB... HuHu!~

qucachahir said...

wow! shedap dan menarik..hehe..
dah macam roti canai sardin mat gebu ;)

umie mia said...

hmmm nmpk simple dan menarik... dan lg 1 yg menarik perhatian sy ialah piring,teko dan cawan yg antik tu... ssh nk dpt skang

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh x pernah mkn..nyum2.sedapp

kakchik@ella said...

Fuihhhh .. tergoda.

Shaizhar said...

sangat luar biasa rupa parasnya

A.L.L.me said...

http://rocktoadamlambert.blogspot.com/


perghh!!! mati gua...yummmy tuh!!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.