BEN ASHAARI

Tuesday, March 29, 2011

ACUAN SILICONE...MUDAH DIGUNA...TAPI....

Assalammualaikum, selamat pagi semua, ok N3 selingan ni mat nak letak acuan silicone yang mat kerap guna untuk baking dan membekukan jelly dan agar2. Mat tak de banyak sangat tapi ini sudah memadai, yelah kan kalau ikut napsu serakah aku, mau jee hangkut selagi ada, tapi kan stor barang2 baking penuh sudahhh. Acuan silicone ni tahan panas sehingga suhu 230 darjah celcius, cuma satu jelah, pengguna harus berhati2, maksud mat JANGAN test kek tu dengan benda2 tajam, kang tercucuk acuan tu dahh bocor..kann...Harga pulak bukan murah...Masa mula keluar dulu tau tak mat beli 1 keping acuan tu dengan harga RM 60!!! - Italy mari, pengsannn (>_<)....cekik darah kann, pakkal je aku dah ambik dan teringin sangat nak guna...Tak pe lah beli sekali, kita jaga dengan elok, sampai mati pun benda tu ada lagi...kannn....


Ini yang paling kerap mat guna sebab suka sangat, terutama kalau mat bekukan jelly atau agar2. Yang kiri tu pemberian Mama Zieza, masa dia datang dengan geng2 masak dulu. Bess, mat suka guna..Yang sebelah tu lah mat beli dengan harga RM 60...hadoi kalau ingat2...nyesal pun ada, tapi serius cakap, mat kan kalau benda2 baking ni, aku sekejap jeee lupa pasal harga, kerana seronok menggunakannya..


Psttt...ingat kan malas nak beli lagi, sekali kan..kan..kan..masa pi lagi sekali, aku rembat lagi nkoo, kali ni bunga dia kiut, comel (gambar kiri tuu). Bekas comey bewarna-warni tu pulak pemberian geng masak2 mat "Shafidah Sharmen", masa tu dia menetap di Australia, dan dia pos kan benda ni..waaaa aku nya suka..dan mat guna untuk buat muffin pisang mudah kat sini... cute kann....

Yang ni pulak jauh datangnya, mat kirim sorang lagi blogger masak, "Kak Rozie Rembau", masa tu dia tinggal di Sheffield, UK, ikut suami dia sambung study..Jadi mat kirim kat dia, harga dia lebih murah leer dari Malaysia..dan seronok memakainya. Mould silicone yang jenis kecik2 tu mat sapu juga sedikit mentega sebelum guna, tapi yang besar ni tak perlu, dan licin jee dia keluar..,.Sekian N3 selingan ni, mat pun hari ni macam mood berblog agak slow sikit, apa2 pun kita tengok lah nanti, kalau ada N3 masak2 tu kira aku masih OK...salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

30 comments:

EnY YuSniZaR said...

salam abg mat
nak tanya sesuai tak guna acuan ni dalam convection micorwave oven.. sebab dlm micorwave tk boleh masuk steel...kebanyakkan acuan semuanya steel..
tenkiuu.. :))

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat, sy jumpa acuan silikon size bsr mcm gbr bwh tu kat Midvalley, dah belek2 letak balik, rasa mcm mahal RM50, tapi rupanya berbaloi2 ya.. len kali nak tutup mata jer & beli...

ratusiput said...

mmg pun.ratu kalau tgk brg2 baking ni hampir gila.rase sume aku nk g beli...tp takpe sabar.satu2..skit2 lama2 jd bukit.

Adzriel AB said...

mmod berblog slow, mood masak tetap ada. amik energy dulu.

kakchik@ella said...

kakchik pun penah berniat nak beli acuan silicone tu cik mat tapi belum beli2 lagi.

dah beli nnti mesti 'kiut' puding dan agar2 kakchik, kan. hihi ..

Kak Am (Flora Heights) said...

Mat.., kita suke sangat benda-alah ni semua tapi tulah harganya bukan murahkan, cntik2 belaka.. geram menengoknya tau..!

Ctnaemah said...

mmg tak rugi mat melabur utk barang2 baking ni..forever kita boleh guna..bak kata Yus klu nak beli sila totop mata mcm Zorro tu..hehehe

Miss Ran said...

seronok tgk sifu mat rajin msk...

nk beli tk mampu..dlu beli loyang bole bkak pon ngis nk kua duet..hehe

shah-kayrul said...

comel2 jer nengok bekas2 silicon nie....kalau dah berkenan memang rembat jer...hehehhehe

FARISZ@AZ.Com said...

Mudah diguna tetapi jika tercucuk mungkin ada kesan negatif.

yang bawah tu macam acuan kuih bengkang,sebab kalau buat kuih bengkang selalu guna acuan macamtu juga.


JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com
FARISZ@AZ.Com

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Eh! Mcm dpt membaca minda saya je Cik Mat ni... Memang hari ni saya tgh buat jelly coklat & merancang utk google2 acuan jelly ni. Buat sementara ni saya guna acuan homemade coklat sbb itu je yg ada. Boleh je kan? Klu kat JB, mana nk cari yg silikon ni semua Cik Mat?

Jiji-Fify said...

ha'ah..yg silikon tu mmg leceh sikit kan.. masa dalam acuan, cantik je dia. Tapi bila dah keluar, alamak koyak2 pulak. ;(

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

gadisBunga said...

macam tak berani je nak taruk dalam oven...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mahal tp mudah digunakan..wahh menarik la mat gebu.tq sudi share dgn kami

Ummi said...

Waaaaaaaaaahhh....menciiiss la tayang2 acuan tuh...jeles aaiiii...hehe..akak kan ada tersesat silicon mould yang gambar ke2 sebelah kanan tu jek...tp x penah wat bakar2 kek pun..hehe..wat letak jelly or pudding jek laa...ekekeke..
* Psst - Mat, lenkali kalau ada org sedekah kat ko, mintak tuk akak sekali eh...wakakaka...

nudra said...

abg mat... boleh letak dalam oven ker acuan silikon tu..? periuk kukus pun boleh ker?

kalau nak cari kat kuantan, kena tya kak ummi la ni...huhuhu

mak iti Jr said...

x cair ke kalu bako dlm oven abg Mat? wakakakakaa...(sy tau..emmm soklan bodo ni..tp nk tanya gak) :P

Nour El AiN said...

Wa... banyaknya koleksi acuan bg mat gebu nih... mana tak semangat masak mmelambung tinggi hehhe.. hari2 menginngah kat dapur bg mat nih tp tak jemu2 coz sumwanya nampak sedap..Hai!! semangat memasak bila la nak sampai nih.. acua sumwa dok dlm kotak lagi time pindah hr tuh huhuhhhu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. cantik2 acuan silikon tu... suka betul tengok! tapi harganya mak aiii.... pitam kejap!

Ujang9897 said...

dah kawin nanti kena ada ni..=)


dh byk save resepi..dah kawin nanti nk masak sendiri..skrang mls..=0


sama la mood nk blog mls..grrr

Apple said...
This comment has been removed by the author.
mi siput said...

assalamualaikum cik mat.

saya budak baru belajar. nak tanya sifu tersohor, kalau sesuatu resepi itu adunannya memerlukan 300 gram tepung gandum & soda bikarbonat (kek kukus cik mat contohnya); boleh ke kalau saya gantikan dengan 300 gram tepung berserbuk penaik?

terima kasih cik mat:)

azila said...

aah..zla baru terdedah ngan acuan silicon tu a day before g umah en mat aritu, menarik tp cam bimbang lak nak beli, takut cair bila kena panas..heheh

JaSSNaNi said...

kira banyak gak tu gadget mat.. nak di compare lak ngan saya ni.. kakakakakakak.. ehehe..

inaku79 said...

selalu nmpak silicone bakeware ni kt pasaraya tp x pernah pun terlintas nak beli. ditambah pulak harganya yg boleh tahan mahal tu. tp klu kt mesia lg mahal, nampaknya kena kumpul siap2 la... emh, nasib baik terbaca entry ni... hehehe...

putERi-kAtEk said...

pic bawah tu mcm pic topi bomba la pcm

Rabiatul Adawiyah said...

bestnyer ada semua acuan ni. Kat KL ni kalau ada pun mahal menggila! puding! Nak apam! Nak cake... Order je dari Mat.. Hihi..

-www.rabiatuladawiyah.com

Nieza said...

Assalam cik mat, wah best dan menarik ni...saya pun suka kumpul silicone bakeware ni kat sini. pantang ada sale sure nk beli tapi beli masa sale berbaloi juga dapat rega murah pernah beli harga yg serendah 5euro jer satu kalau convert RM baru RM20 jer.

KoTaK KoSonG said...

Tak sangka jumpa Mat Gebu kat sini.. Ingatkan jumpa kat My resepi je... huhu.. PM sket pasal mould.. mana nak dapat sekitar puchong?

suzuki swift said...

As'salam...boleh sy tau kat mne boleh beli acuan silikon ni..tq

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.