BEN ASHAARI

Monday, February 7, 2011

TAT ROSELLE....

P1250415
Salam sejahtera semua, hmm dan nak tidur ke, mat memang pening ni, tak pe..itu cerita lain, malam ni nak N3 satu benda mat buat petang tadi. Saja nak habiskan stok doh tat yang berbaki tu hari, dapat tak banyak dalam 15 keping, jadi laaaa. Jem roselle tu pulak pemberian sepupu mat, kak simah..terima kasih. Nak tulis pun mood tak de, hati ke lain jeee....tak sepenuh hati pada blog. Hmmm..biarlah masa akan menentukannya...insya allahh...Ok jom kita lihat resipi, tapi kan, ni resipi biasa2 jee..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1 camca teh gula aising
1 biji telur
1/4 camca teh garam
Minyak sapi atau mentega secukupnya (anggaran dalam 3 camca besar)
Sedikit pewarna makanan kuning (tak letak)
Kuning telur utk disapu ( gua tak sapu punn)
Jem roselle secukupnya

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Satukan tepung gandum, gula aising dan garam, gaul rata. Pukul telur bersama beberapa titik pewarna maknanan kuning, dengan garfu kemudian masukkan tepung tadi, gaul dengan hujung jari hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti. Tambah mentega atau minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai. Rehatkan 10 minit.
  2. UNTUK TAT ROSELLE :- Canai doh antara 2 keping plastik sehingga mendapat tahap ketebalan 0.5 cm. terap dengan acuan tat kegemaran, susun dalam loyang pembakar, buat hingga siap. Sudukan kira2 1/3 camca teh jem roselle atas tat tadi, kemaskan. Buat hingga siap dan bakar pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

16 comments:

Citarasa Rinduan said...

cik mat

rajin sungguh teruna sedenak nie

bertuah mak yah dan bak...dan bertuah ayu dapat kenal cik mat

cikgu isza said...

salam mat,
tat tu sama cantik ngan set pinggan mangkuk..
ada yang dapat hobi baru nanti ni..

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaa tart roselle punya lawooo...apasaii xda mood pulak...malam2 pun xda mood ke..akak kalau malam2..mood tdo menyerang sungguh..hehe...xpa esok citer eks..hehe

soffya cik bulan said...

rajinnya encik mat..klo dtg sini asik lapar je...
tgk dlm mjlh pn sama...isk...hehe

neway, kalau blh nk exchnged link blogshop..
jmpt singgah ek..
http://kedaisoffya.blogspot.com/

shashacatering.com said...

Cantik2nya taaattt... Nampak cute2 belaka.

Kenapa Mat pening2 ni? Cuba cerita...

Neny said...

mattt..lawanya teaset!!! jeles!

alexa yussida said...

geram tgk tea set tu smua...:)
ade org ckp header sy sama kaler dgn teko biru cik mat yg dlu..saya rasa ade mcm betol juga:)

Adzriel AB said...

dapat kat saya sebalang, tak sempat ke malam. Hati MG tak keruan selagi tak selesai hal tu...istighfar banyak2.

rossalle said...

Walaaa..tat sedapnya..mirip sayanya nama

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat.. agak2nya di mana hatimu ya? Asek ingat ke lain... huk2!

Saya suka roselle.. airnya dan buat jeruk roselle pun sedap...

suhailas said...

wah very da kreatip one...iskkkk bestnyaaaaaa

Isteri Yang Comel said...

suker sangat tat.. nie mesti sedap nie... En. Mat yang pofular IAM tag En. Mat http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/02/tag-darik-puan-kubis.html

azila said...

salam..tat sedap, tea set mengancam:)

ct_nurmarlissaa said...

mee kurang minat ngan tart nenas....tart keju..i SUKAAAAAAAAA....ermmm yummy

the triplets said...

nyum nyum singgah mkn ...

Ina said...

Assalammualaikum..dah lama kiter ikut mat..sejak dari myresepi..baru skrang bersuara..biasanya silent...resepi yg paling kiter suka..kek marbel gebu..my favourite...everytime mabeles..tq mat

ina nazir

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.