BLUEBERRY PANCAKE.....SIKAP ORANG KITA..

P1250420
Selamat pagi semua, amacam, semua ok. Mudah2han macam tu lah kan, mat pun ok, tapi perasaan memang tak ok, alah tak kesah lah, janji aku isi blog dengan N3 baru, yea tak?.. Pagi tadi sungguh blurr tatau nak masak apa, karipap memang abah mat dah beli kat warung kak mariah carey seberang jalan tu, tapi mat tetap nak buat sesuatu untuk blog, kalau satu hari tak letak, rasa macam dah seminggu tak update. Tu hari kan mat dapat satu komen agak membina dari sekor lalat, ada di FB mat letak di sini...tapi sayang gaya penyampaian dia sungguh tidak berhemah dan bersikap kurang adap sopan, sama saperti kes jiran mat kena, tadi ni, n3 di sini..., tapi bukan komen di blog dia, komen di blog kak ummi kuantan dalam n3 gegar 1000 blog (kak ummi dah delete). Mat perhatikan tebiat kita orang2 melayu ni ada kala buruk sifat dengki, tamak dan suka memburuk2 kan orang lain dah macam satu tradisi yang mereka warisi. Kalau nak nasihatkan orang kena lah ada cara, jangan aib kan diri sendiri sebab. Apa yang anda tulis , itu lah diri anda sebenarnya...macam mat kalau orang kata aku ni laser ke, cakap lepas ke, memang aku akui tapi masih lagi bersopan, beralas dan berperumpamaan...

P1250421
Pancake blueberry ni mat buat untuk menghabiskan blueberry filling yang tinggal dalam 2 1/2 camca besar macam tu, dan mat buat guna 1 cawan tepung gandum, dapat lah dalam 8 keping bersaiz 4 inci, sebab guna non-stick pan saiz comey tuu..Ianya lembutt, sedap dimakan dengan madu, atau nak sedap lagi dot kan sedikit mentega atas dia..hmm pengsan. Sebenarnyakan mat lupa nak tinggal kan sikit blueberry tadi..kalau tak boleh perhias atas pancake tu...hmm tak pelah anda cuba nanti yeaaa, sesuai untuk sarapan dan minum petang....Jomm lihat resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
Secubit baking soda*
1 camca besar baking poweder*(*digaul dan ayak)
1 cawan susu segar
2 1/2 camca besar blueberry filling (mat guna yg ada biji2 blueberry)
1 biji telur gred A
1/2 camca teh perisa blueberry (kalau tak de, letak esen vanilla)
2 camca besar gula
2 camca besat mentega, dicairkan
Secubit garam
Madu, untuk hiasan
Mentega, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan whisk hingga sebati dan licin, atau masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati, tuang dalam bekas dan rehatkan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan bersaiz 4 inci dengan sedikit minyak, mat oles kan sedikit minyak dan kemudian sapu rata2 dengan paper towel bersih.
  3. Tuang 1/3 cawan adunan tadi dan masak hingga permukaannya kelihatan berbuih2 dan hampir kering, terbalikkan dan masak sekejap lagi, hingga perang. Alihkan dan buat hingga siap.
  4. Hidangkan pancake bersama madu dan mentega, jika suka.,...
BLUEBERRY PANCAKE.....SIKAP ORANG KITA.. BLUEBERRY PANCAKE.....SIKAP ORANG KITA.. Reviewed by Mat Gebu on 2/08/2011 11:50:00 AM Rating: 5

24 comments:

  1. Mat, sekarang bkn ramai lalat lgk..dah ramai langau ko tau..hahaha...tp akak of kos laaa...still rama2 terbang melayang2, silap2 ujan rabak kepak aii..hahahaha

    ReplyDelete
  2. Errr.....aku teruja taip kali tengok entry ko..meggelegar bodyku ini..aku akan buktikan mat kayu macam aku neh leh masak gak k!!

    ReplyDelete
  3. Alahai cik Mat, sy baru buang 2 sb blueberry filling, belens raya lepas, patut tak patut agaknya ku buang, ku halalkan jer pd tong smph... huhuhu.

    Lalat tu spray jer guna spray lipas, senang dia mati terus... hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam CMG, semoga anda ceria sentiasa.. adat hiduplah Mat kita di dicemuh... buat macam mana pun ttp tidak mendapat kepuasan hati org lain.. lantak kan aje janji kita hepi :) Apapun Pancake blueberry mmg sedak benor gayanya :)
    New Entry "Tak rasa bersalah ke?"

    ReplyDelete
  5. betul tu CMG, kekadang kita ada orang boleh terima dan ada yang tersentap kan. apapun setuju dgn ayat, nak tegur orang kena ada cara yang sesuai.

    ReplyDelete
  6. gebunya..tgk pun tau lembut.

    ReplyDelete
  7. ok set...esok gak try buat.tp blueberry filling xder..heheh

    ReplyDelete
  8. alahai terliur tengok bluberry pencake nie... gebu jer tengok...

    ReplyDelete
  9. tiap hari cikJah jengok blog CMG ...thank you for sharing the recipes

    ReplyDelete
  10. huhu..saje nk nyampuk.sy ni mngagumi tok guru tu..sedih sgt2 bila dia ckp melibatkan tok guru.org mcm ni la yg taksub sgt2 bleh buat virus.malu dri sndiri n memalukan org yg dikaitkan..sy suka resepi CMG n bleh dikatakan nk msk msti tgk respi CMG.

    ReplyDelete
  11. Salam Cik Mat,
    abaikan lalat langau itu. Teruskan apa yang disukai asal tidak melanggar batas agama.

    Sedangkan Nabi Muhammad saw yang maksum itu lagiiiiii orang orang tak suka sampai nak kena bunuh, apa lagi kita insan biasa.

    Ucapkan almahdulillah banyak - banyak bila rasa tertekan. Ujian yang diberi hanya secubit dari nikmat yang diberiNYA.

    Maaf ya, melelebih pulak..umpama mengajar burung terbang, mengajar itik berenang, mengajar Cik Mat masak la pulak...he he he

    ReplyDelete
  12. ... Cik Mat .. biarkan kalau org nak ada sifat dengki tu...itu pilihan dia...“....sesungguhnya dengki itu menghapuskan kebaikan, sebagaimana api menghanguskan kayu bakar. "
    utk CIk Mat pulak...teruskan 'membakar' selera dgn resepi2 yg ... memang best lah!! k.gee tumpang salin resepi ya...

    ReplyDelete
  13. Gebunye pancake macam Mat jugak!!!!

    ReplyDelete
  14. derm, terase perutku memanggil2 pancake tu, hahaha

    pasal lalat ke anjing??hehe biaq p la mat, mulut ngn jari yang menaip, mane boleh kite tutop or bentikan:P

    ReplyDelete
  15. wow!kena try neyh..aku buat pancake xpnah kta nk jd..kalo kek jadi aku wat..hakhak! :P

    ReplyDelete
  16. dia dok kutuk2 MG tu kalau suakan pancake ke mulutnya ni mesti dimakannya juga kot. letih dgn org dengki2 ni.

    ReplyDelete
  17. nampak momtok dan gebu la pancake ni....macam tuannya..he..he..

    ReplyDelete
  18. Harus ke ade org camni cik mat? saya stuju ckp MG, BOLEH nak tegur tapi cara biar betul. Sehalus2 teguran pun blh mengguris perasaan, inikan lagi teguran yg sebegini rupa. Ni bkn teguran membina. Bukan jugak teguran dgn niat utk meperbetulkan keadaaan. Tapi teguran utk tunjuk kat dunia : akulah-manusia-paling-bagos-dlm-dunia!

    ReplyDelete
  19. @ kak ummi - Biasa lah kak, lalat dah makin banyak, mereke memerhatikan kita sentiasa..

    @ ady - hahaha, adehh memacam argh ko ni...

    @ sari - erkk, laaa sayangnya, kalau cepat sikit boleh buah pancake ni..

    @ AAP - betul bagai dikata, hmm tak
    pelah, terima kasih pada mereka sebab prihatin kan pada blog picisan..

    @ eelobor - adat manusia, tatau apa yang mereka tak suka sangat..hmm

    @ LM - dah sejuk pun lembuttt...

    @ azila - waa, ok ok..nanti kita crita eks...eh dah crita semalam..haha..

    @ is3 yg comel - hehe, gebu dan memang lembut...

    @ cik jah - terima kasih tak terhingga utk cik jah...

    @ zethy - betul2, saya pun hormati tok guru tu, bukan sebab politik, tapi pembawakkan diri dia yang sungguh lahh merendah diri...

    @ MJ - terima kasih, eh jangan kata macam tu, setiap manusia ada kelebihan, saya pun dpt pengajaran dari apa MJ tulis..

    @ lugie - hmm betul lah kan, tak payah ambik kesah, cuma saya nak share pasa semua, jgn kata blog masak2 tak de lalat..

    @ mama gee - hahah nakal mama..

    @ nazirul hazwan - mmg biarkan dahh, cuma saja je nak ajak depa bermesra-mesraan..

    @ cik gadis - erkk, lepas ni beli non-stick pan comel tu, inysa allah menjadi nya..

    @ Adzriel - hahaha, ntah eks, mungkin tak kot, sebab haram dia makan saya makasa..

    @ mas - hahaa, amboihhh....tapi mmg betullah, gebu semacam.

    @ syazira - itu lah, tapi takpelah, semua manusia melakukan kesilapan, mungkin dia tak perasan agaknya masa menulis..

    ReplyDelete
  20. CHE MAT,

    i've been following your blog as a silent reader but i've decided to write something on this post because of the annoying attitude of this soooo melayu people who think they r the greatest (duh).

    somebody told me "kalau hati dah busuk semua pun dia nampak negatif aja" so, Che Mat just ignore them coz obviously they envy ur fabulousity n chaiyyok!

    ReplyDelete
  21. Perghhh..
    tengok gambo cik mat gebu pon da buat saya terliur. hehe

    ReplyDelete
  22. Cik Mat
    salam d pagi ahad
    ai dah buat pancake pg td
    thanks cik mat
    cuma ai tak de fillingnya
    basic pancake kiranya
    tu pun dah sedap, gebu juga

    cikmat
    blh tak ajar sy masak apa2 je guna cencalok, thanks cikmat
    bulih ke buat gulai letak cincalok?

    ReplyDelete
  23. @ latiolicious Lady - salam, ok try resipi ayam cencalok..insya allah sedap --> http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/06/ayam-cencalok.html

    ReplyDelete
  24. tima kasih cik mat atas resepi2..best n mudah sesangat..hihi..teruskan menulis n memasak..chayyok!!

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.