BEN ASHAARI

Friday, February 25, 2011

PASTRY PALMIERS......AKU TERHARU LAGI....

P1250935
Assalammualaikum, salam semua, N3 terakhir malam ni mat letak satu resipi mudah tapi menawan...ehem ehem, si mat tu, ada ke puji sendiri nya produk kann, macam lah bagus..well..nak buat macam mana, kan memang dah ala2 menawan gitu. Haha, sori tak maksud nak bangga diri pun, apa guna rasa hebat dan bangga diri bukan boleh bawak mati, betul tak. Mat kan sungguh kata, bukan pujian yang mat harap kan, tapi bila ada mereka yang menghargai nya, mat sungguh terharu dan rasa sedeh, tersentuh...yelah lelaki kalau rasa macam tu ala2 kurang macho lah kan..tapi itu sudah ketentuan ilahi pasa setiap insan ciptaan NYA...Bukan semua sama perasaan kannnnn.....

P1250942
Palmiers ni mat pernah buat sekali dulu di sini, tapi kan tak rupa palmiers yang tulen, tapi tah rupa apa pun aku tatau, macam siput sedut jee..Ni kali mat buat lagi guna ready made puff pastry, senang dan hasilnya menawan. Sebenarnya gula untuk ditabur sebelum gulung tu boleh guna guna kastor sahaja tapi mat saja lah guna gula kaler bagi nampak kontras...ada 2 warna, satu hijau dan satu lagi oren. Resipi dia mudah, cuma perlu 3 benda saja....yang tu kita cerita nanti yeaa....Hmm cuma anda baca PM yang mat dapat di FB kat bawah ni..Klik untuk bagi besarrr...

Dah baca?.....Mat terharu dan ini ada lah antara yang mat banyak terima dengan ucapan2 terima kasih, ada tu dari suri2 rumah yang baru mendirikan rumah tangga dan perlu memasak untuk suami mereka. Ada tu student yang baru hendak berjinak2 ke dapur. Mat selalu kata, mat bukan lah seorang profesional dalam bidang masakan ni, sekadar boleh2 macam tu saja, tapi kata mereka ini sungguh memberi impak positif pada diri mat...moga blog ini menjadi sedekah jariah mat bila aku mati nanti...mudah-mudahan yeaa.... Ok cukup lah bebelan yang tah hapa2 ni kan, kita tinjau resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 - 5 keping puff pastry jenama "kawan" bersaiz 4 inci x 4 inci
Mentega cair secukupnya
Gula halus @ castor secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil 1 keping puff pastry, biar pada suhu bilik agar ianya lembut sedikit. Tabur tepung pada meja kerja. Letak sekeping puff pastry atasnya, sapu mentega dan tabur gula halus.
  2. Kemudian berhati2 gulung dua2 bahagian hingga bertemu. Rapatkan dan gelek perlahan hingga ia sedikit melekat.
  3. Kerat kepada 10 bahagian sama saiz. Kemaskan dan susun dalam loyang pembakar yang telah dilanser sedikit mentega. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang kan..

17 comments:

Citarasa Rinduan said...

selamat malam cik mat

terharu jua ayu baca PM dr puan sapiah Ali..

mmg saat itulah yang kita akan terasa di hargai dan di sayangi..

teruskan DTS......inilah pahalamu kesana...
semoga DTS terus mewarnai sinar di blog2......

cek chun said...

u rock cik mat :)

putERi-kAtEk said...

PCM, terharunya saya baca mesej FB tu... huhuhu.... puan tu betul2 ikhlas ckp mcm tu... proud with u

Ummi said...

Mat...hahahhahaa...akak tengok pastry tu kecik comeeyyy jek, cantik komaiiinnn...bila kena enterprem dgn kuku dan jari montoks ko baru leh agak..betapa kerdilnya pastry palmers tuh...hahaha..agak2 besar lubang hidung jek ke??? Hahhaaa..sori terkejissss...

Woofer Storm said...

buat baik,dibalas baik cik mat..usaha lagi biar orng mai sini telan air liur..heheee

Ummi said...

Ops lupa nak komen yang mesej di FB tuh....hehee...sayu jugak hati akak membacanya...tu la Mat..ramai yang sayang ko taaauuu...ko dah byk berjasa kepada ramai kaum ibu, sedikit kaum bapa, jarang2 anak remaja, kadang2 la kepada duda...hehehheee...Teruskan memasak Mat!! Caiyooo!

tinazain said...

yelah cik mat.. saya pun terasa amat bersyukur bila berjumpa ngan blog cik mat ni. gambar2nya cantik & cara2 membuatnya pun in details. hanya Allah sahaja yg dpt memberi rahmat atas segala tunjuk ajar cik mat wpun di alam maya. tkasih sekali lagi.

afzaz @ anis fatina

Sunah Mohammad said...

:)

shashacatering.com said...

Syabas Cik Mat Gebu. Keep up the good job;-)

Nieza said...

ohhh sungguh terharu....alhamdulillah itu yg boleh bg semangat utk CMG dan DTS...semoga segala perkongsian ilmu dan resepi masakan sentiasa diredhai Allah..amin.

Melur Jelita said...

Alhamdulillah Cik Mat...semuanya dari Allah... Ramai yang menyokong.

miszlullaby said...

cutenye bentuk die cik mat! suke suke..kalau letak warne merah mesti comel kan.nampak cam heart shape gitu =)

AdyBudika said...

yang nie sungguh menarek perhatian...errr....tibe2 rasa macam nak raya lak,

Watie Rose said...

As salam Cik Mat...

cantik dan simple nya, tak terpikir dek akal sy pastri tu boleh buat mcm tu, sy nak cuba nanti mintak halalnya resepinya Cik Mat, semoga ALLAH sahaja yg membalas budi Cik Mat kerana sudi berkongsi ilmu dan resepi itu...

kasihredha said...

Ilmu masakan yg mat beri kan ini akan mengalir terus...sampai bila2...banyak pahalanya tu.
Teruskan...good luck

tun_telani said...

sy masih bersedih hati sbb xjumpa2 lg puff pastry tuh.. sedih nyer! sedihnyer! tgk gambar je laa...
ps: alhamdulillah.. byk pahala CMG.. selalu jugak time2 blank nk masak apa, menggodek2 DTS utk mencari ilham.. =)

harleena said...

salam cmg. senang ajer rupanya buat palmiers tu. selalu dok beli ajer kat sini. semalam baru ajer beli 2 kotak kat carrefour. tq so much ajar cara2 nak buat step by step. Lepas ni bolehlah buat sendiri..