BEN ASHAARI

Saturday, February 12, 2011

KWAY TEOW KERANG SEMPOI & GEGAR BLOG @ AYU!!

P1250549
Hai semua, hmmm, lega dahh...perlu tak mat delete n3 panas bawah tu?...Tiba2 rasa bersalah pulak bila ada beberapa yang tanya pada mat...N3 tu tuju pada mereka ke..Hmm tak de langsung, N3 tu hanya untuk menjelaskan duduk pekara dalam beberapa isu yang mat terima maklum balas yang kurang enak. Ada juga lalat yang singgah, tapi mat ambik pendekatan mudah, delete jee dan tak payah nak pening2 pala. Ok, nak sarapan kway teow tadi, tapi bahan sungguh minima, jadi dah nak sangat masak je lah ikut apa yang ada, tapi tak banyak dalam 1 pinggan comel jee macam kat atas tu. Memang sempoi gila lah, ala2 bidan terjun, mak bidan tak de, depa panggik mat gebu, yelah aku kan cucu bidan Peah bt Syawal (al-fatihah pada arwah nenda). Terima kasih juga pada Kak Jee, sebab ini inspirasi dari resipi dia...Dannn..Puan Rahayu dari Blog Citarasa Rinduan, ada buat segmen "Gegar Blog"...boleh lah menyertainya, syarat pun mudah saja...klik sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Kwat teow secukupnya (anggaran 1 cekut atau kurang lebih 200 gram)
1 cawan isi kerang
2 camca besar sambal tumis
1 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan
1 camca besar sos tomato
Kicap manis secukupnya
sedikit taugeh
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur
Hirisan cili hijau, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan sambal tumis, sos tiram dan sos tomato, kacau rata. Tambah kerang, dan gaul rata. Masukkan kway teow dan kacau pantas, tolak ke tepi kuali, masukkan telu dan biar mengeras sedikit.
  2. Gaul kan dengan kway teow tadi rata2. Tambah sos ikan dan juga taugeh. Masak hingga mee sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin, renjis dengan sos ikan. Matikan api dan hidangkan dengan menabur hirisan cili hijau....Sedap dimakan panas2..

16 comments:

kzai said...

sabar jelah mat..mmg dh rencah kehidupan...kalau xde org mcmni,penuh plk syurga tu nanti kan..tuhan maha mengetahui niat kita yg ikhlas tu..."DTS TETAP DIHATI KU"

Mas said...

sedappnya koewtiaw....
tergoda tengok..

mia.lia said...

nyummmmmm..hehe..
nk britahu..tauge kt depan tu seksi gilerrr..hahahaha

Hawa said...

Bagus la Cik Mat buat segmen promote blog kengkawan....Jangan peduli orang yg busuk ati kat kita....buat apa yg kita rasa suka dan betull...

aDisH.sHidA said...

semlam shida wat ktw goreng jugak tp x letak kerang la...letak ayam n udang nak pgil ktw apa erk en MG hehee

akuanakpahang said...

Salam CMG, apapun kway teow awk tu mmg best. Semoga anda ceria sentiasa.
New Entry "Tak payah besarlah kecik pun lawa juga."

Citarasa Rinduan said...

As salam, cik mat..selamat tengahari, kalau sarapan kway teow kerang, sure kenyang tak payah nak makan tengahari kan,,


cik mat....thanks promotekan gegar blog yang dilancarkan di blog ayu yer...

Beautiful Butterfly said...

salam...sedap nye kway teow tu!DTS memang best!

tun_telani said...

alhamdulillah dh cool down =)
saje tinggal jejak.. hehe..
ps: lunch nih nk wat CMG nyer sup ayam lengkuas. dh lama mengesave resepi, baru nk buat..

azian said...

salam cik mat...
ehehhehe...sy suka bila mood cik mat dah sejuk...mcm minum air tembikai laici...sejukkkk...

Beachlover's Kitchen said...

salam cik mat...your kerang CKT panggil saya punya nama la!! haha!!

ayucinta said...

assalam mat gebu..da lama teringin nak tegur mat gebu ni..bestnye pandai masak memasak ni..jom hari ni ayu masak sambal tumis udang ketak.jemput mat gebu..

nak letak link mat gebu kat blog ayu la..mat gebu letak link mat gebu ayu juga ye..hik3..

maszmadi said...

salam singgah dari blog ayu-citarasa rinduan..... kue tiow simpel tapi nampak sedap jerk..

ilazz said...

memang peberet anak2 nihh.. :)

Melati Qistyna's Mummy said...

cik mat, kalau panas minum air kelapa best gak...hehehe [gurau jer]

pg td kita sarap mee grg :P

Hariz said...

Amboi.. Tak sangka search kway teow kerang terus mai blog abam mat. Hiks

Tips Buat Duit dengan Blog dari Seminar Denaihati

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.