TIADA PAKSAAN....LALAT DI BLOG MASAKAN?..

(Gambar Ihsan Google)

Huhhh..pagi2 lagi buat aku hot, panas...dah lah memang panas sampai sakit pala, tapi kesabaran tu penting, sampai ada kala hati ni rasa bengkak je, apa2 pun kena lah fikir positif.. N3 ni bukan saja2 nak tulis sebagai rencah atau serbuk perasa dalam blog DTS, tapi cuma nak bagi tau pada "all the lalat's" out there. Tolong lah pandang blog masak2 ni sebagai blog berinformasi, brother, blog guaa ni tempat rujukan masakan lahh, bukan blog tayang artis separuh bogel, tau lah guaa bukan pandai masak, tapi boleh masak, dan apa2 guaa derhaka pun ikut style sendiri...Blog guaa tak femes, cikai, 2nd class, tapi ada gak orang2 besar rembat hasil karya guaa kat sini, soo tu makna nya apa?...Kira ok lah kan, terkenal juga lah kan...jadi nak ingatkan, kalau nak tegur biar berlapik, nak usik biar beralas, nak kata biar beringat, nak jeling biar berpada.

Lagi satu isu lama, pasal Ben Ashaari, dah berjuta kali cakap, dia tu jiran aku, lagi pun kami buat apa2 pun untuk blog masing2 salah ke?..Dah byk juga mat dengar dan terima soalan2 yang tak senang, tapi malas nak layan, pi lah jawab sendiri soalan tu..aku malas!. Cuba letak diri anda pada satu keadaan yang tenang, tanam sikap, sentiasa bersifat terbuka, jangan mudah rasa tak senang hati melihat kejayaan orang lain, mat tau kadang2 kita tak nak perasaan tu, tapi iblis yang meyucuk2...secara jujur mat cakap, aku pun memang ada perasaan cemburu, tapi sudah memang tebiat mat gebu, cemburu aku sungguh membina, tak de nak rasa dengki, kadang2 mat usik2 tu ada lahh, tapi ikhlas cakap aku memang tak de masa nak jeles2 dengan orang lain...baik aku cuci longkang!!. Hidup ni kena merendah diri, walau pun koo femes gilaa...kannn...

Akhir sekali...dalam berblog, tak de paksa memaksa, pasal komen kat blog orang, kalau mereka tak jawab lah katakan, sekelumit hati kuman pun aku tak kesahh, kita tinggal komen hanya nak tunjuk yang kita hadir di blog mereka, koo tengok blog jiran aku tu,,,ada ke dia jawab komen aku?..tak kan...ha, jadi faham2 lahh...aku memang tak KESAH nyaa.. Tajuk N3 "tiada paksaan" tu maksudnya, aku tak paksa sesiapa baca N3 ni, kalau tak suka...salammm....Panass lahh, nak pi minum jus lobak merah sat....
TIADA PAKSAAN....LALAT DI BLOG MASAKAN?.. TIADA PAKSAAN....LALAT DI BLOG MASAKAN?.. Reviewed by Mat Gebu on 2/12/2011 08:07:00 AM Rating: 5

50 comments:

  1. abangmat, eh eh boleh ke panggil abangmat ;)

    tetibe tertarik dgn jus lobak...ahahha dlm pnjang2 abgmat bebel, yang last tuh jugak sy nak amek kira hihihi...pagi pagi minom jus lobak ok jugak nih ;)

    eh eh salam kenalan abgmat ;)

    ReplyDelete
  2. huish cik Mat...pagi2 dh panas...
    minum2 jus lobak merah sana..sejukkan badan n hati..peace..:))

    ReplyDelete
  3. saya pn sama panas neh
    nak skit ..hahaha

    sbr je la

    ReplyDelete
  4. jgn panas2 pagi2 ni abg mat..nnt rezeki tak masyuukkk ..^^
    jgn dilayan org2 yg dengki tu..yg sokong abg mat, lg byk kot..
    sekurangnya abg mat dpt pahala sedekah jariah sbb beri info2 masakan pd ktorang2 ni..insyaAllah, selagi ktorang guna ilmu yg abg mat kasi dlm blog ni, berkekalan pahalanya..^_^

    ReplyDelete
  5. biasalah lalat ada di mana2

    ReplyDelete
  6. ai sokong DTS. suka baca. mat keep up the ood work. it's a question of choice kan, i love your blog becauce dalam hati pelabur mcm i ni pun ada mangkuk luminarc.
    utk blog ben mmg i jarang dtg kerana apa yg dipaparkan kat blog dia tidak menarik perhatian saya pon.

    wonder why kalau rasa blog tu tak best, tapi still nak komen kata tak best. just get the hell out

    ReplyDelete
  7. alahai abg mat gebu ... sabar k. lalat tu takde keje ... abaikan je

    ReplyDelete
  8. alahai abg mat gebu ... sabar k. lalat tu takde keje ... abaikan je

    ReplyDelete
  9. kalau 'lalat' singgah maknanya blog ko hebat. hanya blog orang hebat jer lalat suka sebab nak bagi ko lemah semangat. at last bila ko give up, lalat suker. ini mesti lalat blogger yang dengki. ahhh ada ko kesah?!!!!

    ReplyDelete
  10. Itu lalat arr..talak pi sekolah habis!!haiz..Abg Mat biarlah org kata apa yg penting nawaitu kita.Kita tahu diri kita dan apa yg kita buat.Wish you best of luck!!! ( Kalau sehari tak jenguk dapur DTS nih..mcm ader yg tak kena!)

    ReplyDelete
  11. 'lalat' tu akan tetap jadi 'lalat'..akan hinggap di mana2, bawa penyakit kat org lain & sentiasa ambil kesempatan utk teruskan hidup...jadi, xyah di layan & di pikir..teruskan dgn apa yg mat buat skang ni sbb sy mmg suka baca all your posts :)

    ReplyDelete
  12. adoyai lalat ni mmg x habes nk menyakitkan hati lah..

    ReplyDelete
  13. tu lahh nak pasang perangkap lalat karen yang ada munyiii "Zrrrrrekkkzzzxxx" tu., tak lama lagi..

    ReplyDelete
  14. owh...ok2..lalat...term baru...sorry2...aku lambat pick up sikit....errrrr

    ReplyDelete
  15. seddehhhhhh la lalat tu CMG! biar le dia.. yg penting follower CMG ribu riban.. duhet nuffnang pun ribu riban.. ko ada??! cik pening2 lalat jng la jeles.. tak baik uols.. hidup biar la saling hormat menghormati.. ghetu!

    ReplyDelete
  16. wow... glemer pnya tajuk, laju aje kiter melangkah kemari..

    sbr mat, pg2 ni x elok marah2.. mcm2 penyakit zmn moden ni ader

    biasalah tu, lalat bebas nak hinggap kt maner2, abaikan aje

    ReplyDelete
  17. lalat memang merata2 ada cmg...
    kita boleh ambik kisah atau buat tak nmpk jer....
    apa pun...dts tetap dihatiku...
    teruskann usaha cmg ni....you are the bestt...

    ReplyDelete
  18. sabar la Mat..nak buat camner, mulut orang ....

    ReplyDelete
  19. sabaq che mat, tu la penyakit 'org kita' nih..PHD tak abis2, org naik sakit hati..org jatuh mengata pulak..semuanya tak kena..yg penting kita buat apa yg kita rasa betul dan tak kacau org!!!

    ReplyDelete
  20. halaaaahhh..saayangg sangatlah sama abang mat..eh bule erk panggil abang..tanda hormat. Sangat setuju ngn N3 nih..

    ReplyDelete
  21. salam bang gebu..eh silap..bang mat gebu....antara blog makan makan, blog abg gebu paling gebu tau..ehh paling best la..saya kalau tension sure datang blog abg nak realease tension tgk food sedap sedap..persetenkan je org yang dengki sbb dia mmg cam setan suka dengki..hehehe

    ReplyDelete
  22. ssyyohh!! syohhh!! halau lalat tu. Kucing curik lauk pun ada banyak....

    ReplyDelete
  23. Adui!!! pagi pagi dah ada orang buat Mat Hot! Tak apa Mat, jangan marah. Pergi makan breakfast and cool down. Tak payah pedulikan lalat lalat tu.

    ReplyDelete
  24. nak resep jus lobak....hihi
    org dengki dlm dunia blog ni berlambak abg mat.sabar jer laaa...
    blog sy yg xglemer tu pn selalu kena serang dgn lalat camni...xto dh nk guna racun aper..hahaha

    ReplyDelete
  25. kenapa org nk jadi lalat? pelik lah.

    ReplyDelete
  26. sabar cik mat..ek...biasalah..its part of life..jadikan teladan...semuanya ada hikmah..ada balasan memasing nanti..

    ReplyDelete
  27. abaikan je lalat tuh! buang masa layan. lagi layan hati kita yg sakit

    ReplyDelete
  28. nape cik mat ..issyy sape la yg wat cik mat panas ni...sy pun mmg tgah panas ni coz demam...bila baca n3 cik mat bertambah2 la panas kkikiki..trok btul lah org tu..sape yeeeeee..byk2 besabor ye cik mat...

    ReplyDelete
  29. sabar jelah mat..mmg dh rencah kehidupan...kalau xde org mcmni,penuh plk syurga tu nanti kan..tuhan maha mengetahui niat kita yg ikhlas tu..."DTS TETAP DIHATI KU"

    ReplyDelete
  30. Salam Cik Mat,

    lalat langau ni dah melampau sangat kan sampai Cik Mat tak boleh nak abaikan. Sekali sekala kena tulis macam ni jugak untuk membuktikan yang kita tahu depa ada, kita tahu apa yang depa buat dan kita tahu apa yang depa fikir...Boleh gitu? he he he

    Apa - apa hal pun, Cik Mat jangan risau. Kami semua dah bersama Cik Mat lama dah...Boleh rasa kejujuran dan keikhlasan Cik Mat berkongsi ilmu. Tak ada sorok2 maaa.lalat langau itu tidak akan boleh menggugat minat kami kepada DTS.

    ReplyDelete
  31. As salam cik mat,
    Dulu2 waktu blog ni di usia kanak2 x de lak kisah lalat2 ni...skrag bla dh femes2 bkn lalat langau pun masyuk sekali!

    Itu tandanya DTS baunya dh menyengat.... sy tetap setia kesini walaupun dulu sy x nmpak kisah lalat, langau2 & kucing liar tu..."DTS TETAP DI HATI DULU HINGGA KINI"

    ReplyDelete
  32. apa lah Lalat ni....x best tau terbang2 tanpa tujuan kan?..kalau tujuan buruk..bek x yah terbang kat blog mat gebu ni..jangan!!!...hehhe..
    tapi kan...adik suka tau tgok blog mat gebu ni...nak2 karipap bakar dalam oven....mmg x penah terbayang *derhaka bk kat mat...kan...igt dulu..lau karipap je...goreng...tapi..pasni...nk buat karipap pusing pastu nk letak dalam oven..bakar....thanks mat!!....
    *adik suggest blog u kat kawan adik...x pe kan?

    ReplyDelete
  33. adat dunia,biasa lah tu.sabar je abg mat gebu......

    ReplyDelete
  34. knape ler ade spesis lalat camni.. lalat2 ni sbenarnyer spesis kureng perhatian.. kesiannn si lalat

    sabau jer ler Cik Mat

    ReplyDelete
  35. erm wat sume xkene..btl tu Beautiful Butterfly adat dunia..

    blog masak2 pun ada org nak mgata..saya suka bloq ni untuk kongsi info masakan..

    ReplyDelete
  36. Assalam Cik mat, saya suka n3 cik mat ni...lalat ni memang ada dimana jer cik mat...pedulikan dia dgn dunia dia..teruskan perjuangan cik mat...saya suka DTS!:)

    ReplyDelete
  37. Mat, akak rasa la kan....entry mat yg ni la paling hangat bahasa mat, silap2 telinga n mata org yg digelar lalat tu naik hangit...hehe..
    sabor ye, rambut sama hitam manusia ni, hati? wallahhualam!!!

    ReplyDelete
  38. Ader resipi masakan yang boleh membunuk lalat kalau lalat hinggap? Hehe...

    ReplyDelete
  39. MG, eqbal buat PhD & masuk KOSMO pun org dengki..tak tau la blogger ni. hidup hati busuk je...kalau rasa nak tau mcmana buat PhD, sila2 lah mohon..lepas tu tau la hidup ni mcmane...

    apa2 pun MG, persetankan semua...ok..

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. betullah ini ntry Cikmat yg paling hot
    apa apa pun mat
    we love u n like ur presentations n recipes

    ReplyDelete
  42. x suka lalat....geli...semak...kotor..

    ReplyDelete
  43. tetibe je carrot juice ! hahaha x))

    ReplyDelete
  44. lalat mmg suka hinggap kat makanan kat cik mat kan...tu yg blog makan2 ni pun dia dtg...

    dlm Quran byk je kisah2 org pedengki nih, Kisah Qabil & Habil, kisah Nabi Yusuf dan adik bradiknyer...biar Allah je la yg bls org2 yg busuk hati nih...btw cik mat, amalkanlah baca surah al-Falaq utk menjauhkan diri dr org2 yg besifat dengki nih...

    ReplyDelete
  45. lalat tu nak tumpang glems la cik mat..suke dier ada entri menghalau dier gini..hihi...meh sini tolong ketuk..piapPPP!(guna pemukul lalat manual je)

    ReplyDelete
  46. salam En. Mat,saya baru terbaca topik hangat nih..sabar je la..apapun,bagus ke tak bagus ke, blog en.mat ni tetap jadi pujaaan hatiku..minum jus pegaga en. mat bagi sejuk badan (iye ke?)

    ReplyDelete
  47. yang penting blog awak ini sgt2 berguna untuk org yang tak reti masak macam saya. sebab ...resepi awak mudah!!! simple! terima kasih ye!

    ReplyDelete
  48. I'm new blogger in da house..sila tunjuk ajar..

    ReplyDelete
  49. Lalat tak pe lagi, tapi kalau langau tu dh le bising, sekali hinggap bertelur banyak dan keluar larvae pulak tu... sabo je le..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.