BEN ASHAARI

Wednesday, February 2, 2011

BISKUT KACANG....PROMOT BLOG 15.

P1250329
N3 terakhir malam ni, mat mula dah macam tak berapa nak bess je rasa..huhh..dah lupakan yang tu, kali ni nak cerita pasal biskut kacang ni. Selalunya orang2 cina memang suka biskut kacang, orang melayu pun suka jugaa..Hmm bukan nak kata, kalau ada masa kan anda cuba buat, ajak anak2 sekali, sebab biskut ni senang, cuma main gentel2 siaa, lepas tu susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega, letak 1/2 bahagian kacang tanah, tekan sedikit..sapu kuning, pas tu bakar....dahhh siappp..senang tak?...Hmm kalau nak senang lagi ada satu cara, bawak duit pi kat kedai..tunjuk jee, lepas tu bayar..dahh dapat...erkk!.. Sebelum kita lihat resipi, nak promot satu lagi blog terakhir malam ni....kali ni of coz blog teruna pulak...anak teruna sapa lahh nihh agaknya..apa2 kes pun, kasi guaa pantun dulu..janji, pantun last untuk ni hari..

ELOK SUNGGUH KATA BERMADAH,
BAHASA HALUS BUNYI NYA INDAH,
BISKUT KACANG BUATNYA MUDAH,
RUPANYA KURANG RASA TAK KALAH..

Ni kira jejaka panas kat SB..ada orang kata ada iras2 Mawi..itu lah blogger "Nazirul Hazwan" namanya dari blog "Suratan Kebetulan", nak tau betul ke ada iras2 Mawi? kenalah merepit sendiri ke blog dia, kat sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/4 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
3/4 cawan kacang tanah, goreng dengan sedikit minyak dan kisar halus
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 cawan gula halus
Secubit garam
1 kuning telur
Minyak kacang tanah secukupnya (lebih kurang 1/2 cawan)
Kuning telur, untuk disapu
Kacang tanah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, kacang kisar, gula halus, garam, vanila dan kuning telur. Gaul hingga semua rata. Tuang minyak kacang tanah sedikit demi sedikit sambil digaul adunan tadi hingga menjadi doh yang boleh dikepal.
  2. Ambil kurang lebih 1 camca teh adunan, gentel bulat2 dan susun dalam dulang pembakar yang dilenser dengan sedikit mentega, hias dengan kacang tanah, tekan sedikit dan sapu sedikit kuning telur..
  3. Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 20-25 minit, bergantung pada oven masing2. Bila masak, biarkan biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan ke atas jaringan. Biskut agak rapuh masa baru2 dikeluarkan dari oven....

20 comments:

Bro Framestone said...

promote mawi nampak

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

Melur Jelita said...

Biskut kacang yang saya biasa makan, tak boleh bercakap ketika ia dalam mulut, nanti bersembur - sembur...he he

y u y u Z u l a i k h a said...

wahhhhhH! ni lagi satu lagi nyahhh! heheh


CEO suratan kebetulan.. :p

Awangku Johan said...

thniah buat NazirulHazwan dah d promote.. oleh abg mat gebu-gebi ni.. hehee

syafiqsulaiman said...

hari- hari ade je resepi baru..
tp blom pernah try lagi..
klo try rasenya jadi ke tak ni..
x yakin plak dgn diri part masak2 ni..

nazirulhazwan~ said...

hauhauhauha, terase kembangnya diri bile dipomot oleh abg mat yang emsem. thanks bro!nila namenyer otai2 yang dow to earth, maseh bro!:)

p/s : tgh kalut nak update blog.hee

Umi Iman Irdina said...

Salam...Che Mat..Nak tanya..Minyak kacang tu mcmana ye..ingat nak try wat sementara stock kacang tanah tengah byk nie..

Mat Gebu said...

@ umi - saya guna minyak cap pisau..

mia.lia said...

suke gile mkn bskut kcg neh..
dlu mak penah buat kot ms kcik2

~...AmALinA....~ said...

wah!!~ suke3..

shashacatering.com said...

Gong Xi Fa Cai dan Selamat bercuti sambil makan biskut kacang... ;-)

Mat Gebu said...

Sama macam biskut Mazola, cuma mat guna minyak kacang untuk menambah rasa kekacangan dalam dia..tu saja..

Nin said...

Rajinnya CMg buat cookies...

Mat Gebu said...

@ bro - hehe, mawi tu sapa yea..orang Kulai tu ke..hmmm ntah tak berapa kenal..boleh macam tu?

@ MJ -betul2, kena sopan kan makan biskut kacang ni..

@ yuyu - haha, aduss kejamm betull!..

@ awang - haha, sesuai tu nama aku, bab gebi tu je tak berapa nak kena..hahaha...

@ syafiq - hmm kena cuba, mcm saya juga bukan semua kita cuba hasil dia superb..kadang2 ala2 saja.

@ nazirul - erk, jgn kembang..alah saya saja je tolong ikhlas, tak harap apa2 balasan....

@ mia - hm biskut ni sedap kan..

@ amalina - terima kasihh..

@ shas - Gong xi fa cai juga, terima kasih..

@ nin - tak de lah rajin, cuma suka2 saja..

eqbalzack said...

MG, apa bezanya dgn biskut mazolla?

hana said...

adoaiiiiiii...nih yg aku rasa nak ghaye umah ko nih mat! angpau sedia lebey wokeyyyyy!!

Mat Gebu said...

@ eq - sama je, biskut mazola guna minyak jagung mazola..biskut ni guna minyak kacang cap pisau..hehehe..

@ hana - waa, lai lai, jangan segan. luu angkat angpau kasi sama waaa...bulum kawen punya olang, mana bole kasi ang pau...

Wanieyra said...

salam CMG...

biskutnya mmg feberet kita kecik2 dulu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

biskut ni..sgt2 best.bau masa bkr..wahh kan CMG?

Mat Gebu said...

@ wani - sama lah, feberet saya juga..

@ LM - memang, masa bakar, harum satu rumah...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.