BEN ASHAARI

Thursday, January 20, 2011

TALAM TEPUNG BERAS.....JOM KE SAHABAT BLOGGER.

P1250128
Yuu huu, apa buat tu, dah siap bentang toto nampak, eh yang bentang tilam nilai 3 pun adaaa..wawaa, awalnya nak tidur.. yelah esok kerja, betul tak, sampai pejabat lambat nanti takut pulak "dikerjakan"..erkk, tak moo lahh. Wanita2 anggun semua dah siap ke cuci2 muka segala, ada tu tepek bedak sejuk lagi, pakcik2 pun nampak macam dah get ready jee..waaa...haha, ok cukuplah mat gebu merepek, malam ni N3 sebelum ku ucapkan selamat malam ala2 pezal tahir nya lagu, jom kita cuci mata dengan kueh tradisi orang2 melayu kita, peranakan baba nyonya pun anggap kueh2 macam ni tradisi mereka juga maklumlah sudah kacuk sama melayu pada zaman dulu kala. Kueh2 tradisi kita ni bahan asas utama tentu lah santan, lepas tu gula melaka, telur, tepung beras/tepung gandum dan kaedahnya ada dua, kalau tak kukus, dibakar. Hasilnya memang memukau. Tapi jangan ambik remeh kueh2 kita, kalau silap cara dan teknik terus tak berapa menjadi, mat pun kadang2 pening pala sebab ada kala menjadi dengan O.K, ada kala K.O..tak pe kena cuba baru tau, masalahnya kalau dah buat macam ni sapa lah nak kasi perabih..huhu pitammm...

P1250131
Resipi talam tepung beras ni mat ambik kat blog kak ummi kuantan, di sini.. Kak Ummi pulak ambik dari blog Shafidah Sharmen, di sini.. Fidah pulak ambik dari blog Ayu Singapore, di sini.. Fidah ni geng masak2 mat, kami tau lama dah, sejak dia menetap di Australia dulu, laa ni dah balik Malaysia, dok diam di Nibong Tebal..masa di Aussie dulu, fidah bukan je cekap memasak, tapi baking pun kira handal..kek lapis segala semua dia buat, bukan nak puji, tapi sebab kami selalu YM sambil tukar2 idea masak dan teknik2 baking...serius weyy, tapi awas yeaa, bukan ada skandal, dia bini orang leer, gila nkooo!!...Apa2 pun terima kasih mat ucapkan pada Kak Ummi Kuantan, Fidah dan Kak Ayu Singapore..Sebelum tu, ini memang happening untuk semua blogger2...Jom sertai "Sahabat Blogger" di FB, boleh promosi blog pun yea, lepaking sambil bertukar2 informasi pun boleh...joommm...klik sini...


BAHAN LAPIS BAWAH :-)
150 gram tepung beras
625 ml santan
Garam secukup rasa (jangan banyak sangat, kasi rasa lemak2 jee)

BAHAN LAPIS ATAS :-)
250 ml air*
65 gram gula melaka, potong kecil*
10 gram gula pasir*
2 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga gula larut, sejukkan dan tapis)
250 ml santan
30 gram tepung beras
30 gram tepung gandum
3 biji telur gred B
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Alas loyang bulat 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada permukaan plastik tadi. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satu bahan untuk lapisan bawah kecuali garam, kacau rata dengan whisk, tambah garam secukup rasa dan tapis ke dalam bekas tahan panas. Masak atas air mendidih secara double boiler hingga bancuhan pekat sedikit. Tuang ke dalam loyang, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana.
  3. Sementara itu, siap kan lapisan atas. Satukan semua bahan lapisan atas kecuali telur dan garam dan kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan telur dan kacau perlahan2 dengan garfu, jangan kacau ganas, nanti akan menyebabkan kepala kuih berlobang2. Kemudian masukkan secubit garam, kacau perlahan lagi dan tapis.
  4. Alih kukus yang berisi loyang tadi, kemudian tuang lapisan atas perlahan2, pastikan anda kacau dulu sebelum tuang. Kemudian sambung mengukus selama 45 minit dengan api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk, baru dipotong dengan pisau plastik atau pisau yang dilapis dengan plastik cling.... Boleh hidangkan..

12 comments:

FaKArePa!n said...

sedap kueh ni abg Mat,, heeh

izahdaut said...

cik mat...awat saya tengok kuih ni ada 3 lapis cik mat?lawaa sungguh tone warnenya tu.. tapi tengok step hanya untuk 2 lapisan je..ke mata saya ni kelabu hasap memalam nih..hehe...cantiknya la kuih ni..cikmat..kuih ni kenyal ke atau lembut licin gituuu..ampoonn manyak tanya...

Rima said...

Soooo pwettyyy cik mat.. macam nak pengsan I.. dah nak masuk tido pun sebab tu kena paksa pengsan hahah.. ape ape pun.. memang cantik menawan kuih mu itew..

miszlullaby said...

saye kan cikmat, ade masalah sikit, saye klo mkn kuih mcm ni,saye akan mkn part yang putih je.sebab tepung beras dengan santan tu sedappp sgt.mak sy salu geleng kepale je.hihi..

Mat Gebu said...

@ fakar - yep sedap, lemak2 dan manis gula melaka...

@ izahdaut - haa tu lahh, saya pun lepas kueh tu siap kukuskan, tgk2 ada 2 lapisan..hmm pelik juga, tatau mana silap.

@ rima - hahaha, alahh, rima, u nya styling lagi dasat, mcm magazine luar, ada kelass.

@ misz = Erkk.. jimat belanja ni, makan yg part putih jee yea..hmm.

suri solehah said...

salam cik mat.memang tidur awal pagi ni baru tengok n cadang nak belajar buat petang nanti ye,tq

Ayu said...

salam cikmat,
wah cantiknya lapisan atas kuih tuuu!!..akak punya tak cantik macam cikmat tau..macm mana nak dapatkan atasnya macm tu mat.?..(recipe sendiri tapi tanya orang balik..heheh)..memang akak serious ni..nak tau ...

anyway, thanks sudi cuba recipe yang tak seberapa ni ya.

K.Nor said...

salam che mat, duk study resipi tengok ada 2 lapisan jer tp bila tengok kat kuih cam 3 lapisan.. pastu mata terkedip2 lagi sbb tengok tea set yg sangat anggun menawan tu.. ishhh cantik sungguh! cik albert tu kan.. sori la kalau salah sbb k.nor ni mmg tak arif dlm brand pinggan mangkuk ni.. yg ada kat rumah ni white set yg tak berjenama hihihi

hana said...

mak aiiihhhh terjojol bijik mata aku mat oiiiii...... silau tgk pinggan mangkuk yg lip lap tuh! kuih pulak cung macam aku! *perasaaaannnnnnnnnn... kahkahkahkahkah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer kuih talam.minum ngan teh o suam..kan syok?

~Norul Mas Hana ~ said...

wah...best2...

kelambu_nyamuk said...

hi cik mat, saya dah try buat kuih ni (dpn mak lagi) malangnya lapisan atas tak jadi 2 lapis macam cik mat buat. walaupun bancuhan atas dikacau maha perlahan, bila dikukus tetap berlobang2 (kecik2 mcm liang kulit). gimana ni? mungkinkah salah pengukus?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.