BEN ASHAARI

Sunday, January 30, 2011

MOIST BANANA CAKE II....PROMOT BLOG 6.

P1250274
Hmmm, hujan sepanjang hari, mat kan kalau hujan2 ni rasa macam lemau je, bukan apa, nak buat kerja2 kat luar rumah memang lah tak boleh nak settlekan...banyak yang tertangguh..huh. Esok ada hal nak urusan....tah2 tak sempat nak masukkan N3..waaa, rehat jelahh terus kan 2-3 hari dari berblog...amacam?..boleh?. Ok N3 kali ni mat buat Moist Banana Cake, kalau perhatikan ini resipi dulu yang mat pernah buat, cuma telah dilakukan sedikit penyesuaian bahan dan ada mat ada meletakkan sesuatu dalam dia...wahh suspen dahh, tapi yang pasti bukan pil kuda atau jus daun ketom yeaa..apa bahan tu..nanti kita cerita....

P1250277
Kek ni memang lembut, guna minyak jagung, jadi dari segi kesihatan lebih sihat dari menggunakan mentega. Disamping tu, penggunaan gula halus telah mat ganti dengan gula perang atu brown sugar. Kek ni bila dah masak dia memang turun sedikit, tapi bukan lah batat atau tak naik, cuma keadaan dia memang macam tu, tapi memang lembut dan lembap...Seperti biasa setiap N3 baru mat akan selit kan satu blog dari Sahabat Blogger...Kali ni kita lihat blog siapa pulak yeaa....

Tuuu diaaa...dah kena dahh...nama yang biasa di SB " Qaseh Dalia Adelia", sedap nama, klasik modern pun yea..haha, ni kira antara blogger panas gak di SB.. dari blog yang sama macam nama dia juga...Nak tau apa intipati blog beliau...klik sini....pasti anda tidak kecewaaa ...perghh..pak mat nak pingsan nihh...>_< Ok...cukup untuk hari ni, insya allah kita sambung esok yeaa..sekarang jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
115 gram tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/4 camca teh garam*(*disatukan, gaul dan ayak)
3 biji telur gred B
1 camca teh ovallate
70 gram gula perang (brown sugar)
120 ml minyak jagung (kalau tak de, boleh guna minyak masak)
125 gram pisang rastali + 1/2 camca teh esen vanilla, dilecek halus
1 sachet NEscafe 3 in 1 (seperti gambar dibawah)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2.5 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar gula perang dengan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan kueh boulu). Masukkan pisang lecek tadi, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung + nescafe 3 in 1, berselang seli dengan minyak jagung hingga habis, biasanya terakhir adalah tepung. Putar sebati. Kemudian tuang dalam tin tadi, ratakan dan bakar 40 minit atau hingga masak.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek anda telah masak, satu lagi lihat jika kek sedikit mengecut dibahagian tepi2 nya, itu pun salah satu tanda kek telah masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan..

22 comments:

Mimy said...

slm.. CMG..dh lme x N3 blog DTS.. rindu gak rasenyer... nampak sedap n moistla kek CMG.. nk tanya CMG dh dpt x resepi banjar tu... ala resepi pupudak .. k

Mimy said...

slm.. CMG..dh lme x N3 blog DTS.. rindu gak rasenyer... nampak sedap n moistla kek CMG.. nk tanya CMG dh dpt x resepi banjar tu... ala resepi pupudak .. k

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ermm mmg nampak moist.LM mmg suka kek pisang.pasti tersenyum rakan2 blogger hebat ni CMG promote blog mereka

Citarasa Rinduan said...

cik mat...
adeh....cantik gile kek pisang cik mat..

siap bubuh 2 in 1 nescafe lagi...

ayu nak cb buat..
PS: wah..promote blog... i like...

Mas said...

posing maut kek pisang tu....wat mas tergoda jer..he..he..

ilahjy said...

ooo tu la dia ubat penguat..kekeke.. kuat berjaga la kalu minum kopi..baru la ada n3 dlm blog tadi tayangan perdana di FB..

missalongwani said...

kuat tak nnt rase nescafe tu che mat...biase2 kalu tarok lam kek cekelat..sedap jugak..tp..kek pisang ni tak pernah lagi...

Mat Gebu said...

@ missalongwani - tak berapa sangat, sebab saya guna yang "mild"..kalau yg lain mungkin kuat..

Ummi said...

Alaaaah pisang lagik...adeeeii..mau kencing manis akak dibuatnya..smlm family adik dtgpun ku lanyak pisang jgk wat kek...tp akak punya lg sedap dr ko punyalah rasanya...wakakakkaa! X kuasaa...hahahaha

m!sZ zAL!nA said...

kalo cik buat ntah jd ke idak...

iqbalhakimi said...

waah..CMG ,cik qaseh tgh merajuk la sb xdapat g gathering..hehe

Nieza said...

wah menarik resepi cik mat ni...harus dicuba ni..:)

eqbalzack said...

saya suka kalau kek gula hangus (tak sure betul ke nama tu MG) yang moist2...hehe

Drunbella Khoo said...

kek pisang my feberet.
:)
penah buat muffin pisang tapi terlebih tepung agaknya so jadik terlebih padat.
=_='

Qaseh dalia adelia said...

salam bro mat gebu...soryy malam2 qaseh xonline..tq sangat promote blog qaseh...nnt qaseh buat resipi ni n sent kat mat gebu ye..tu pun kalau menjadi haha...kang hangus pulak..pepun tq..waaa mane de merajuk haha

aDisH.sHidA said...

ini la kek hsil pisang yang hampir2 wat en mat gebu kita nie merajuk erk.....suka kek pisang..kalau dulu selalu beli yg jual d puduraya :) nak buat tak pandai..beli je le...pasni boleh la cuba wat

etykus said...

salam CMG. sy blogger 1st 2nd time dtg nih. nak tanye,ovallate tu ape ye?

Pembawa_Wacana said...

ni peberet nih...

Ujang9897 said...

blog nyah nie ada..hahahha..lapar la bro..hehe

Mat Gebu said...

@ etykus - Ovalate tu juga dikenali sebagai cake stabilizer atau pemantap kek...warna kuning oren, ada jual di kedai baking dan juga pasaraya..

etykus said...

ouhh. tenkiu :) balik cuti 3mgu nanti boleh la try resipi2 mat gebu ni ^^v

Ainun said...

As-salam, nak cuba la resepi ni. tp, kalau tak guna ovalete takpe ke?takde la pulak kat rumah ni.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.