BEN ASHAARI

Tuesday, December 14, 2010

AIS KRIM VANILLA BERSOS PITABERRY.

P1240471
Assalammualaikum, salam semua, N3 sebelum masuk tidur, mat nak letak pencuci tekak..Kolestrol?..hahaha, memang ada, tak sah lagi. Kali ni ada sebiji buah naga @ pittaberry yang masak di farmville, jadi mat terfikir, kalau makan dengan ais krim vanilla mesti sedap. Jadi dengan sepantas kilat ku memblendernya, dan terjadilah seperti diatas. Kaler dia pun lawa, memikat kan. Kalau nak tabur coklat parut pun sedap, nak selitkan wafer pun sedap. Boleh guna imaginasi masing2 yea untuk menghiasnya...tiada batasan, jangan hias guna cili padi sudah lahh..pengsan tergolek nanti salah kan sapa?...mat gebu jugakkk...tak cukup kat YM, kat FB, nak kat chat box, aku dah arwahkan si chat box tu, depa serang dengan soalan2 maut...nasib baik tak aktif twitter, kalau tak sah kat situ pun kena tweet..eerkkk tak rela...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji buah naga/piitaberry jenis merah
1/2 cawan susu sejat
1 camca teh gula
Ais krim vanilla secukupnya
Daun pudina untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar buah naga, susu dan gula hingga hancur. Kalau pekat tambah sedikit air. Sementara itu scoop kan ais krim vanilla dalam bekas sesuai (kalau tak de, dalam mangkuk pun ok), banyak tu ikut kehendak masing2.
  2. Curankan buah naga kisar tadi atas ais krim vanilla. Agak2lah banyak mana yang diperlukan. Hias dengan daun pudina, dan sedia untuk disantap....hmmm nyamannn bahh!.

26 comments:

nur said...

CMG.. tergoda den
ALL IN ONE

Citarasa Rinduan said...

oh tidak...
nasib ayu tak mengandung ko..

heheheheh..
cik mat..agak-agak kalau ada chat box tu masih ada...sure panas dan membara jer..heheh

azlina aziz said...

Yeayyy!!! Eskrem yang sedao dan lazat nya. Sungguh seronok! :DD

CMG, ketepikan soal kolesterol itu. Tihihi :p

Kalamhati said...

uwaaa mano den nak cari eskrem malam2 ni..hehe

mokjadeandell said...

Cik Mat nak komplen ni.Kenapalah siar gambar aiskrim begini tengah 2 malam.Menyiksa kalbu orang yang terliur.Nak pergi beli kedai mana la buka in this small place of ours.Alahai.

NaniRostam said...

Salam. Kaler dah mengancam dah....nanti balik johor nak singgah rumah mat lah....selera jek masakan orang nih....

zacky ~786~ said...

perghh mantop seyh

aNa d'sKoDenG said...

cik mat..
pepagi nan dingin ni..terkecur plakk nengok eskrem tuhhh

Nieza said...

wah sedapnyer...colour pun cun....sukax3...:)

Mat Gebu said...

@ nur - haha, maaf yea, bukan niat ku utk menggod..

@ ayu - Erkk..kalau termengandung, sah2 malam ni juga pi cari eskrim kan..kirim salam saya pada en zalie.

@ azlina - yessss...tapi saya ngeris kolestrol tu, maklumlah dah gebu...hehe.'

@ kalamhati - Waaa, esok kena beli nih eskrim..

@ mokja - ampon dan maaf ku pinta mokja, atas ketelanjuran ku meletak N3 eskrim di malam hari.

@ nanni rostam - Boleh saja kak nani. Masak biasa2 je kak..

@ zacky - amacam bro..luu tak tergoda ke?..haha..

@ ana - hadoi, pagi2 dah terguda eks...biasalah mat gebu memang mcm tu kan.

@ nieza - kaler dia memang cun, serius, nampak berseri2...

Azierazwan said...

Salam En Mat... Saya kagum dengan En Mat ni, ada2 jer idea tu dtg...sedap pulak tu. Saya tak pernah rasa buah naga, jika tengok sos aiscream ni rasanya nak juga cuba.

fara dean said...

salam cik mat..
nampak menggoda betull..dr blog sy dah nampak warnanya.yg penting warnanya tulen..

Ummi said...

Amboiiihhh Mat, musim hujan ni ko melantaksss eskrem pulak dah...baguslah wat penyejuk hati kan, kan...hehee

WanYgBest said...

mak aiii...winter2 nih kalau en mat bg aiskrem ni, mmg saya ngap ajer..*drooling*

~ayu.oyie.yuna~ said...

Assalamualaikum ;)
wah,sedapnye..cantik plak 2 kaler pink..mmg menggoda..

zaMir said...

nampak sedap nih....tapi kalau cakap pasal pitaya tu...jarang betul nak jumpa jem pitaya kat supermarket...

Khai Adry said...

salam cik mat ...... wahhhh teruja tengok ais krim cik mat tu ...... nak cuba wat lah ....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mengancam sungguh nampak pencuci tekak tu mat.. ! warnanya mmg cunn!!

p/s: akak mintak izin c&p resepi talam keladi ke blog akak.. TQ mat!

Norhafiza said...

abgMaaaaaaat!!!..sabo je laaaaa pepagi ni..ops dh nk tengahari dah, kol 11..sabo..sabo..sabo..

mia.lia's profile said...

tegugat iman,,he he

Peri PiA said...

resipi terhebat :)

whitecappuccino said...

terliur lerr..dah rasa nyaman dlm mulut nih..

cik violet said...

aduh..sedapnye..mat gebu nak order..hehe

sayapmalam.com said...

cmg-ade resipi buat aiskrim tak?hari tu nak try buat aiskrim mangkuk tapi dia jadi keras. dah macam aiskrim malaysia

Mat Gebu said...

@ azierazwan - terima kasih, boleh lah mencuba nanti, buat 1/2 biji dulu.

@ fara dean - yeaa betul tanpa warna tiruan..

@ kak ummi - hehe, alah kak, saja gatal2..tapi bahaya gak kalau melantak selalu...saya kan dah gebu.

@ wan - erkk, sejuk2 pun boleh jalan juga...pengsann..

@ ayu - wassalam. memang menarik, dia exceli kaler pepel, tapi bila tambah susu, terus jadi pink2 sikit..

@ zamir - ha tu lah, jem pittaya mmg tak de kan, lagi satu pittaya ni kadar pectin dia tinggi.

@ khai - salam, boleh try sebab ringkas dan mudah.

@ madiha - hehe, kaler dia mmg vibrant dan menyerrlah..ok kak silakan, terima kasih sudi mencuba.

@ norhafiza - waaa, dah tgh hari lagi menggoda..bahayaaa..

@ mia - erkk...astafirullahh...hehe

@ peri - terima kasih, resipi mudah jeee...

@ white - memang betul, nyaman bila masuk mulut..

@ cik violet - hehee, meh sini saya buat kan yeaaa..ehem ehem.

@ sayapmalam - ada tapi tak pernah buat..tapi saya ada satu kat blog ni..kat sini--> http://tiffinbiru.blogspot.com/2008/01/ais-krim-kacang-merah.html

nasarudin said...

sedap yer...buatkan lagi bleh

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.