BEN ASHAARI

Friday, November 26, 2010

PIZZA GEBU....MAT GEBU....HEHEHE

P1240191
Salam semua, jumpa lagi dengan N3 sebelum tidur..haha..Lama tak buat pizza, tadi petang mat buat lah untuk dibagi kepada 3 orang anak buah kesayangan mat gebu. Biasalah masa cuti2 sekolah ni. Sebenarnya mat guna resipi yang sama macam dulu2 juga, cuma tukar atau pelbagaikan topping dia saja. Mat buat 2 jenis sebenarnya, tapi yang ni cuma letak 1 saja. Satu bahagian mat guna sosej ayamas dan juga ditabur dengan cendawan "enoki", satu lagi guna crab stick, sebab ada antara kami yang tak makan ayam dan daging, kecuali makanan laut saja. Resipi akan menghasilkan 2 keping pizza berukuran 9 inci....

P1240193
Sedap dimakan bersama sos pilihan anda, tak kesah lah apa pun ikut citarasa masing2 yea. Lagi satu kan, pizza ni memang nak kena ada keju kan, cuma di Malaysia ni kan keju mozarella tu agak mahal, jadi mat sendiri guna jimat2 saja. Lagi satu, yang ni sos dia mat guna sos tomato saja, kalau yang dulu mat buat sendiri sos dia dan memang berbeza rasanya...klik sini. Kalau nak try guna sos lada hitam pun sedap. Hmm ok lah mat share resipi dia yeaa...sama je macam dulu2 cuma topping ada sikit beza...

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :-)
3 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong
4 hirisan gegelang red capsicum
4 hirisn gegelang yellow capsicum
4 hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
175 g keju mozzarella, hiris nipis2
Sos tomato dalam botol secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat (gambar no 1). Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam dalam gambar no2). Ratakan sebahagian sos pizza tadi (gambar no. 3) dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella (gambar no. 4). Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.

22 comments:

Miza Yusof said...

menarik dan sangat sedap! memang gebu. terliur tengok. hehe

Cikmin said...

cikmin selalu buat pizza guna resepi mat..memang tak menghampakan.. :) terima kasih ye mat gebu..buat anak2 ku bertambah sayang kerana pandai buat pizza sedap... :P

whitecappuccino said...

sedapnyernya pizza nih! anak pun dah bersungut lama tak wt pizza..tunggu rajin2 dulu leh wat..

Izamir Ridzwan said...

sedapnya.. terliur dh ni

BlueberrY CheesE said...

huuuuii sedapnyer! ira nak try wat esok la =))

Ayu said...

salam chemat,
akak nak tanya cendawan sisir tu in english is it black fungus?..
(cendawan yang selalu kita buat sup selalunya dia comes together dengan fucuk, soohoon, cendawan yg hitam kering tu ke?)

alinac lover said...

ari tu yong ada buat pizza..dua kali..satu x menjadi langsung..satu lagi mujur boleh dimakan..


yong suka resepi simple2 mcm ni..

next time bole la yong cuba :)

Ribbon Clown said...

slm abg mat..nak kasik cadangan boleh?..hehe

yelah ape salahnye leh naikkan lagi quality blog abg mat yg mmg dah berquality sgt2 nih hehe..

Selain dari letak ingredients and methods, leh tak abg mat senaraikan tool2/utensil yg penting dalam setiap recipe..

yelah, kadang2 hajat dihati nak try recipe..tup2 takde plak utensil yg sesuai..

harap dpt dipertimbangkan.. ni komen utk membina nih hehe.. Tengkiu abg Mat..

nur easy said...

wah sedapnya..lapa lak rasanya tgh2 malam tgk pizza ni ;)

Melur Jelita said...

Tengok pun dah sedap..belum lagi makan..he he

K.Nor said...

ni pizza yg duk buat td ya.. :)

kambing golek said...

wah..sedapyer...kena cuba ni...tq mat gebu...tiap kali buka blog mat gebu pasti bersemangat nk memasak..

Malek Ku said...

oh kne guna madu eh...

Mat Gebu said...

salam miza...
Hmmm, boleh try nanti yeaa..

salam cikmin...
Waaa, terima kasih, harap menjadi dengan elok yea..

salam whitecappuccino..
Takpe, kalau ada kelapangan waktu nanti boleh try test pizza gebu ni utk anak2 puan..

salam izamir..
Erkk..alah hai, maaf yea buat anda terliur..

salam bluberry cheese...
Orait, nanti bagi feedback yea..

salam ayu...
Ok dah jawab kat blog akak, tapi cendawan sisir tu pun dah payah nak jumpa sekarang ni...

salam alinac...
Laaa ye ke, tak pe, lepas ni test resipi ni pulak yea..

salam ribbon...
Ok, insya allah akan saya usahakan, terima kasih atas cadangan anda itu.

salam nur...
Waaa, ni mesti termasuk dalam mimpi sama.

salam melur jelita...
Hehhe,biasa2 je kak, tapi budak2 suka...cuma depa omit itu bawang.

salam kak nor..
hehe, pandaii kak nor, yeaa betul.

salam kamebing golek...
Alhamdulillah, bukan apa, memasak ni perlu ada kerseronokan, lagi2 ada yang memakannya..betul tak?

salam malek ku...
Itu style saya lah, kalau tak de, ganti dengan susu pekat manis pun ok, tapi guna 1 camca besar saja.

Fizzo said...

salam abg mat...
ermmm... tgok pizza tu pun dh tertelan air liur ni... dh la nama dia pun dkat2 sama ngan Fizzo.. hehe.. Pizza abg mat ni, ada service penghataran tak? Kalau takde kna wat sendiri jugak la.. apa pun tq kt abg Mat.

Mat Gebu said...

salam fizzo...
Hahaha, tunggu nanti aku pindah KL ke, sekarang kat kampung hantar guna email jee..

NuE said...

salam...cik mat.....thanks bebank....hari ni bjaya buat pizza 1st time guna resepi cik mat....tp lupa nk letak cendawan n onion....semalam smngt bagai p beli bahan..lupa plak..a benda cinonet tu d perkara..apa2 pun credit tu encik mat gebu....pizzanya memang gebu....heheh :)

Mat Gebu said...

salam nue...
wawaaa..terima kasih, topping tu kan guna apa2 pun ok, nanti saya nak try guna rendang..hehe

lynn said...

Mat...lynn baru jer jadik member..hihi..seronok menarik & tertarik sungguh ngan resepi2 kat sini...best giler!!! nak buat pizza pas nie..hihi..tq!!!!tabik lah ngan mat nie....

sumpahan-sesemek said...

Salam,cik mat..da try wat pizza gne resipi cik mat..tp tiba2 roti pizza da dpt bentuk catik..tp keras macm biskut..

apa slhnya ea??

tlg gtau..hehe

da 3 kali buat gne resipi yg sama tp masih x menjadi..

saffa saffi said...

hye...arghh...saya selalu buat piza tapi x guna bread improver..tapi ok..n bila abang saya ikut resipi mat.dia buat ok tapi keras n rasa tepung..apa salah dia???

plez reply..

Minnie Jennie said...

mat gebu, ni nak bakar guna api atas+bawah, atas shj or bawah sahaja ke mcm mn?
thnks

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.