BEN ASHAARI

Monday, November 29, 2010

KUE TEOW GORENG PEDAS.

P1240218
Assalammualaikum, salam isnin, ni N3 nak cepat...mungkin petang atau malam baru ada N3, mat ada hal kejap lagi ni, nanti cerita. Ok pagi ni mat goreng kue teow pedas, awass memang pedas, tapi kalau tak suka, boleh kurangkan pedas. Mat goreng dalam 500 gram macam tu, tah2 tak sampai kot. Tapi goreng ringkas saya, sebab bahan2 pun tak banyak, mat belasah guna apa yang ada dalam peti sejuk. Kalau nak sedap mesti ada kerang, daun kuchai..hmm ni ada taugeh dan sawi jee, taugeh tu nasib baik jenis kontot, tak payah leer nak buang ekor.

P1240219
Perasan tak nampak minima sangat kan eksesori dia..hehe, tapi ok lahh rasa pada mat sedap, sebab pedas, tu kalau ada cili hijau jeruk, lagi pengggsann waa cakap sama luu, ulam timun pun tak dak. Kalau ada kerang ke, udang ke, lagi lawaa nih, melingkau jeee...ok ok nak cepat, mat tulis resipi dia ok..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram kue teow, cuci dan toskan
3 pokok sawi bok choy, asing tangkai dan daun, cuci, tos dan siang
2 biji telur, pukul sedikit
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fish cake, hiris
1/2 cawan isi udang
Taugeh secukupnya
1 camca besar sos cili
2 camca besar kicap pekat
Kicap cair secukupnya
1 kiub ayam maggi (optional)
3 camca besar cili kisar
5 biji cili padi, cincang halus (optional)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan cili padi sert kiub ayam (hancurkan) tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish cake dan batang sawi, kacau rata. Tuang sedikit air.
  2. Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
  3. Masukkan kue teow dan gaul hingga rata, masuk daun sawi dan taugeh, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

29 comments:

Siti Indrawati said...

Selamat pg Cik Mat,semoga segla urusan hari ni berjln lancar..sebelum tu mintak sepinggan sarapan pagi yg pedazzz tu hehehhee..

MamaFaMi said...

Adoi Mat...sakit perut ni...
Adoi Mat... tolong mama lorrr..
Adoi Mat... hulur sepiring ke sini
Adoi Mat... perut ku tengah lapor

Saja je taw ko ni. Nak kena napak gak ke kedai beli kue tiau dan segala mak datuk nenek keperluan. Huwaaa.....

yaya said...

heheh.
pagi ni pn mkn kueytiaw grg.
pun pedasjugak,
pun byk togeh,
heheh.
excited pulak tersame ngn encik Mat Gebu

Messy Mummy said...

Salam..
On time resepi Mat Gebu untuk orang yang tak pernah goreng kuew tiaw. May be malam nie boleh buat first try kot. Terima kasih Mat Gebu..(Wish me luck..hahaha)

azila said...

adeh,..tgh lapar nih...sedapnya.xper en mat, sesekali xder udang suma tus, selamatla sebiji ubat gatal tu:)

Yaati Nor said...

cantik, tertarik..pinggan mangkuk bunga kangkung..huhuhuh..ibu saya ada pinggan makan, pinggan lauk dan cawan xde piring..hheheheh..akan di paw tak lama lagi..heheheh

NaniRostam said...

Cantik teko....jeles i.....

Malek Ku said...

aduh mak aih..dahla xbrekpes lagi.klw duduk ngn mat gebu dah kompem hari2 makan sodap den..huhaaa

Ummi said...

Mat, kejiii tauuu tayang2 kat akak nih...lapor...kueteow mmg fav akak ler..

yanti isa said...

sedapnya ... jom jenguk char kuey teow di rumah kami pulak.

akuanakpahang (AAP) said...

Salam En Mat. Adus terliurlah pulak nak pekena kuey Teow nie :)

New Entry "Awak tau tak, bertapa saya sayang kat awak"

hazlin said...

suka kueteow goreng basah..

http://hazlinnazri.blogspot.com/

miszlullaby said...

Teringin nak makan keow teow..tapi dekat sini takde mee keow teow.=(..Balik2,ade spagetti je.

MULAN said...

baru plan nak goreng kuetiau utk dinner.. nak try la resipi ni.. tqs mat..

kamalnzura said...

aduhh..sedapnya tgk....menggugat jiwa niii.....

momochan said...

finally kue toew goreng dari mat gebu!!! ngeee~ lama da tunggu.huhu

kalau char kue tow mcam mana pula ye?

kamalnzura said...

hari ni nak buat roti jala ikut resepi mat gebu...

1st time nak buat..harap2 menjadi...hehe

aqim said...

sedapnyer..

ummie said...

waa...sedapnyer..

ummie said...

salam en. mat..saya sungguh tertarik ngan resepi2 yg ada diblog ni...t.kasih krn sudi berkongsi resepi...klu x bukak blog ni satu hari, rasa rindu la pulok....t.kasih sekali lagi...

Deela said...

hahahaha.....kebetulan lah pulak....baru balik dari SSW...beli brg dapur....ada jugak beli kue tiaw ni.....hermmm esok buat....takkpun petang kang.....hahahaha terliur betul....

g0m0k9enDek said...

rasa nak cekup jer.. pedassssss mmg bessssshh!!!

Deela said...

makan pakai copstik memang lagi best kannn...??

NoorMasri said...

adusss sedapnya !!!

whitecappuccino said...

Bab2 kuey teow ni mmg takleh tahan la..mesti terliur sokmo lah!

suhana azlin said...

aduhh..rindunye nak mkn kue teow...asyik2 bedal meehoon jer..kedai oriental kt sini xde jual kuew teow la..huhu...

cik mat tolong pos sebungkus bole? hehe..

Mat Gebu said...

salam siti...
Terima kasih dan syukur alhamdulillah semuanya lancar cuma ada satu reipi tertangguh..huhu.

salam mamafami...
Hehehe, sori mama, bukan silap my mom pregnen kan mat gebu..

salam yaya...
Waaahhh tersama eks..itu sudah bagus.. ;-)

salam messy...
Ok, saya doakan..hmm tah2 masa saya tulis komen ni, dah jadi pun kue teow tu.

salam azila...
Hahah, lepas kita chat and sebut "pedas" sat tadi terus N3 termuncul. Ubat gatal sudah pasti..

salam yaati nor...
Yess, paw jgn tak..menjadi rebutan sekarang ni..

salam kak nani...
Hehehe, alah kak, releks laa, belah2 KL masih boleh dapat lagi rasanya.

salam malek ku...
Hahaha, adehh, ada tu kami dok tibai biksut krim kraker siaa..

salam kak ummi...
Hahaha, terguda kee, sori lah eks, dah habis..

salam yanti..
Waaaa...ok ok sat lagi saya pi yeaa..terima kasih sudi singgah.

salam AAP...
Hmmm...tuan, jom makan sama2..

salam hazlin...
Hmm betul jugak tu, tapi kena makan cepat kan sebelum dia kembang.

salam misz...
Alaaa kesiannya, hmm nanti kalau ada resipi kue teow saya share ok.

salam kak mulan..
Orait, nanti bagi feedback yea..

salam kamalnzura...
hehehe, tergugatz yeaa..

salam momochan...
Waaa, soalan bagus tu, nanti yea uncle mat bukak kitab dulu..hehe

salam aqim...
terima kasih sudi singgah yea nak..

salam ummie...
Terima kasih sudi singgah di blog DTS yang tak seberapa ni yea..

salam deela...
Ok, esok saya tumpang sarapan eks. Yep sesuai dgn chopstick..hehe

salam GD...
setujuu, yg podeh tu yang sodap kan.

salam noormasri...
hehehe, pedas dan berapi.

salam WCC...
Tu lah, saya pun sama, dok terbayang2..susaahh..

salam suhana azlin...
wokey..esok saya pos..tunggu..

Miza Yusof said...

salam cik mat. teriur pulak miza tengok koeteow ni. sedap lah :)

Mat Gebu said...

salam miza...
Hehehe, ringkas dan mudah je nak buat nihh..