BEN ASHAARI

Sunday, October 17, 2010

KEK SARANG LEBAH...ARGHH TAK PUAS HATI!!.

kek sarang lebah
Salam...wahh, lain macam je bila kata "salam" tu. Tiba2 kan rasa bosan terlampau lahh, rindu pulak nak hunting teko, rindu kat nyonyaa..rindu juga kat apek kedai lama..hahaha, tebiat ke hapa si mat nihh..Tapi kan dalam diam2 mat hunting juga, on-line jee, adehh teruk kan. Hari ni kan mat buat lagi sekali kek sarang lebah, menjadi juga tapi pada mat tak berapa cun dan sarang lebahnya pun kecik2. Tu hari di chat box, FB dan DTS -MG, ada beberapa soalan mengenai kek sarang lebah ni. Susah nak kata, ikut resipi kena perap 2-3 jam, dah buat, tapi hasilnya macam dalam gambar di bawah ni, lobang dia halus2..ada 1-2 je lobang besar..hmmmm.

Kek sarang lebah
Kata bonda mat, kek ni kalau betul kejadiannya, selain lobang dia besar2, tekstur kek itu sendiri agak lembut. Jika kek terhasil gebu ala2 sponge cake, tandanya anda fill, sebab tak de lobang. Macam mat punya ni kira jadi tapi tidak mencapai mutu piawaian. Tapi rasa dia sedap, lembut jee. Jadi pada sesiapa yang ada resipi betul2 menjadi punya, boleh lah share dengan mat atau geng2 DTS-MG di sini...Terima kasih,..

BAHAN-BAHANNYA :-)
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (mat gebu guna acuan berlubang tengah jenis buatan silicone). Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.
  2. Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..
  3. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong...

23 comments:

Kalamhati said...

kalau cik mat tak puas hati..pos je kat saya..pasti saya puas hati..hehe gurau je cik mat ye..

kurniaan Alah yg paling mahal utk cik mat ni>>bakat dan kretiviti in cooking n baking..tabik!

Ummi said...

Salam Mat, alaaah xpa la sarang n lubang halus2 pun, janji sodap! Kalau lubang besar sgt pun, takut ada lebah hinggap igt betul2 sarang dia...adeehhh...lg susah! Kena pulak lebah rabun...hahahaha

Jamak Aton Habi Mahmood said...

Salam uncle mat...wahhh sedapppnye saya suke kek sarang ni huhuhu

SYaMiLa said...

tk kisah la jadi camne pun...janji makan sedap...he3..

hOtMaMa said...

tetappp nampak marbeles cik mat!! yg penting persembahan masakan kt blot cik mat tetap menjadi pojaan hati mak katanyer!!hehehe

Bidadari said...

yg penting nampak sedaaaapp...=)

Suejoshua said...

Santek ar tu, nko nak macam mana lagi? asal rasa sedap dah ar Mat! pos kat aku 5-6 keping Mat! hehe...ngecek jer aku ni tak abis2..

Hann said...

Yeay! sure mat akan buat lain! hikss.. hantaq sikit hak ni dulu kat saya untuk test,nanti kalau buat lagi, hantaq lagi.. :)))

Mat Gebu said...

salam kalamhati...
Terima kasih atas kata2 semangat anda, hehe, tapi serius kek tu kalau menjadi, lobang dia bersarang2..

salam kak ummi...
Erkk, kak, pasal lobang ni nama saya jadi hangat di FB..adehh, peningg, tapi kan ayu - miss lesung pipit buat, jadi lobang besar2...

salam jamaton..
Salam juga utk anakanda. pak tua pun suka kek tu..nanti nak try lagi bagi lobang besar2..

salam syamila...
Yesss..tu ayat menyujuk kan hati yang gundah gulana..terima kasih.

salam hotmama...
Hahhaa, waaa kata2 semangat dari mama pulak..terima kasih puann..

salam bidadari...
Insya allah sedap..cuma kurang puas dgn hasilnya, tu saja.

salam sue...
Boleh2..tahun depan koo dtg rumah aku, of kos aku buat kan nyaa...

salam hann...
Ishh pandai laa, laa ni tgk gatai tgn ni try lagi..mudah2an berhasillah dgn lobang besar2..hehe

Mata Hati said...

sedap jer pada pandangan mata. kalau dpt mkn lagi best..nyummm

Ain said...

dah cantik dah tu abang mat, yang penting rasanya sodappppp!!!

LeeN said...

salam CMG! pertama kali drop comment sini. ooo ya, leen pernah buat kek ni haritu. CMG perap 2 ke 3 jam ek? leen perap 4 ke 5 jam. jadi tau lubang2 tu. pastu cam best sket kan rasa cam lembut n kenyal. leen tgk step rasanya sume ok je, cuma kalau CMG perap lama sket lagi kot?

CMG. leen buat pakai tangan kek ni tau, tak pakai mixer. hadoi lenguhhhhhh gile tangan nak bagi telur tu kembang huwaaaa.

hari2 bukak blog ni. masa cari idea nak masak apa. thanks a lot!

Mat Gebu said...

salam mata hati..
Yep..pada saya pun sedap tapi org2 "senior" depa kata tak berapa nak jadi..huhu...

salam ain...
Hmmm tak puas hati, tapi nanti nak buat lagi..

salam Leen...
Kat FB ada kawan2 saya buat, depa guna resipi sama tapi tak bakar, dia kukus dan hasilnya, amat memberangsang kan..try kukus pulak nanti...

deedah said...

Cik Mat..saya ni bukanlah expert, tapi saya pelajari tips nie dari Ayu(curlybabesatisfaction.blogspot) , gunakan api bawah dahulu, sambil ditutp ngan foil @ 160C selama 60 min, kemudian 5-10mins terakhir, pakai api atas dan bawah. cuba, test, trylah :)

Mat Gebu said...

salam deedahh...
Waaa terima kasih saya amat hargai tips anda..eh jgn kata macam tu, saya pun tak pandai, kita berblog ni kan nak share2 tips memasak...terima kasih sekali lagi...

nuanza said...

cik mat...sekadar berkongsi yer..
idak la pandai..tp dari dulu kite setia guna resepi yg sama..

http://denuanza.blogspot.com/search/label/kek%20gula%20hangus

Mat Gebu said...

salam nuanza...
Terima kasih...alahhh jgn kata tak pandai..saya pun tak pandai mana...

ummu_hanis said...

assalamualaikum mat,
kalau ikot makcik ummu la, kalau jd gini maknanye gula tak cukup sejuk. tak tau le betul ke idaknye kata die tu. tp ummu kalau buat kek ni mmg jd gitu la... lg ummu suke. adik adik serta sepupu sepapat pun suke kalau die jd gini. macam sponge kak gitu. huhuhu. yg bersarang tu diorg tak suke.

Zafurah said...

Dear Mat, pada saya ini antara kek paling mudah nak buat (kecuali part buat gula hangus) sebab tak payah pukul langsung, gaul dengan tangan je. BUTTER 180g-cair & sejukkan, GULA 2 cawan-buat jadi gula hangus pastu campur AIR PANAS 1 cawan (masuk sikit2)-sejukkan sebentar. TEPUNG 1 suku cawan + SODA BIKARBONAT 2 sudu kecil -ayak, masuk lam mangkuk, buat lubang di tengah, masukkan TELUR 6 biji ke dalam. Masuk gula hangus+mentega cair+ SUSU PEKAT stgh tin dan gaul semua dengan tangan je sampai sebati. Tapis masuk dalam loyang pembakar dan biar dalam setengah jam. Bakar api bawah dulu 30 min, pastu api atas 15 min. Try le, insyaAllah jadi:)

Zafurah said...

..Opps! Lupa nak ingatkan, masa gaul dengan tangan semua bahan tu, bukan sampai kembang, memadai combined elok kuning dan putih telur serta sebati semua bahan, lebih kurang lam 1 minit je. Kalau telur kembang, nanti tak menjadi lubang besar, tu yg jadi lubang2 halus cam kek biasa.

alinac lover said...

minta izin copy ya resepi..
saya da buat..tp x sehebat cik mat :( masih belajar

tq share resepi mudah mcm ni..skg hobi saya buat kek..hehe~

Cahaya hidup said...

kita cuba gak...tapi ada adjust...http://myhayatiz.blogspot.com/2011/08/kek-sarang-semut-eh-kek-gula-hangus.html

gebu macam mat gebu...hik2

Terima kasih ye

farah said...

cik mat kek sarang bukan ke kena kukus?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.