BEN ASHAARI

Monday, October 11, 2010

KEK OREN LEMBAP

Kek Oren Lembap
Assalammualaikumm..wahh, ni hari mat gebu geramm, panass,,marahhh...nak mengamuk. hahaha, caya kee..alah releks lah, tu cuma pagi tadi, biasalah masalah dalaman...Haipp!! molooot , dalaman tu jangan ingat hal2 "kejantanan" pulakk..nak kena cili!!...haha, ni pasal kesilapan sendiri sehingga kena power ranger's pagi tadi kooo....aduh berdesing telinga, berasap idung, hangus semua bulu2 idung. Ok ni hari nak share satu resipi senangggggg sangattt, panjang kan mainn intro, pitam ke. Sebenarnyakan oren ni mat dapat masa raya tu hari, pakcik2 cina ku angkut datang banyakk, manis2. Jadi ada lagi kan mat buat lah kek, alah kek cikai2 jeee, buat untuk minum2 petang.....

Kek Oren Lembap
Kek ni lembap dan lembut, rasa pun tak manis sangat. Masa bakar tu kan, bau oren dia..kus semangatt harum semerbak satu rumah. Hidang pulak dengan teh panas, boh hirisan lemon dan madu..ehem ehem, menjeling akak tu sebut "madu"...releks kak, madu tu bess lahh, baik untuk kesihatan suami!..hahaha. Apa lagi yea nak tulis, dah tak de kot..mari lah kita lihat resipi mudah ni, cuma 5 jenis je bahan2 diaa...kalau kata susah juga..mat tak tau nak kata apa lahh.. Sebelum tu..nak ucap terima kasih pada Sue Joshua...

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan gula halus dan asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred "A", asing putih dan kuning
1 biji oren, parut kulit (bahagian kuning sahaja) dan perah jus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bunt-pan dengan mentega, atau guna acuan silicone. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga gebu. Masukkan parutan kulit oren, putar sebati.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan jus oren, hingga habis, pastikan bahan terakhir ialah tepung. Putar rata. Ketepikan.
  4. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan 1 camca besar gula halus yang diasingkan dari 1/2 cawan tadi dan terus putar hingga kental.
  5. Gaul putih telur dalam adunan no 3 dengan kaedah kaup balik, hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan tadi dan bakar selama 40 - 45 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya..

15 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

wah cik mat........
meletop ko..,,memang hebat....

petang-petang bawa piring kosong okey gak kan?

Bb Hussain said...

wahh..sedapnya kek oren ni..dah lama tak makan kek oren..kalau dekat leh minta cik mat sikit ni ;)

dayang_jack said...

salam Mat...

thanks 4 sharing. Nampak best kek tu..hmmm..kebetulan ade oren sebijik dlm esbok. Boleh ler cube ni...tq

kak Erna said...

salam mat..mau kena pi beli oren ni..kak memang suka kek oren..tapi..tak pernah buat pun..beli aje..
terima kasih resepi ni..nampak macam mudah nak cuba..tak banyak bahan guna..

kisahwanida said...

CMG esok nak try buatla......

saya memang suka resepi2 CMG sbb bila try buat sure jadi. Thanks a lot. Paling mdpt sambutan trio marble kek. My Mom suka sangat.....

kak ina kl said...

wah mat..gebu sungguh macam nak buat ajer besok..

hari ni pun ada blogger top udah sentap dgn akak..sabar ajerlah

Ciklinn said...

cik mat sedapnyer.... ciklinn mmg taksub giler dgn resepi2 kat sini.. hahhaaha sebab bila buat kan mesti menajdi.... esok operasi kek nilah pulak... sbb sennag jer bahan2 dia..

hana said...

cikai2 pong kek nampak gebuuuu macam matgebuu! kekeke... nak buat la mat! tak arini besok..tak besok lusa..tak lusa tulat, langkat, langsat... duku.. quini.. kikiki

Yat Maria said...

Cik Mat

ni kek oren..kita minat....minat nak pi wat kasi mak... :) kek oren segala style mak suker...ada masa kita try lak ya..

yusparisa said...

salam en mat, wadus wadus, kek warna oren, piring & cawan pun berbunga oren, kelas gitu mat..

fara dean said...

salam cik mat..
bawa bersabarr ye..
baking will make u happy..ehhehe..kek oren ni kira mcm classic cake n evergreen

Mekar said...

Hi abg mat. Apakah yg membuatkan kek oren ini berwarna oren. selihat kite, tiada pewarna oren digunakan. adakah parutan kulit oren yg membuatkan ia berwarna terang tu

DG said...

Salam abang Mat,

Thanks for sharing the recipe, bake it and love it :)

DManja Penawar said...

Hi Cik Mat Gebu... Saya baru jd follower you. Ekceli dah lama gak saya suka ikuti blog Cik Mat ni..Suka tengok resepi dan gambar2 yg menarik tu...Meleleh air liur tgk resepi2 yang mengancam..

Resepi Mat selalu jgk jd rujukan saya. Thanks a lot..

adriea said...

da try wat kek ni.. mmg sedap!.. tp sikit je .. cepat abis.. hehehe.. part best masa gigit kulit oren tu.. wuuu... syahduuu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.