BEN ASHAARI

Saturday, October 30, 2010

CREAM PUFF WITH CUSTARD CREAM..

Cream Puff
Assalammualaikum, salam Sabtu. Apa khabar semua, tak pi mana2 ke?..Hmmm mat terpaksa lah bertapa kat rumah, tulah bak kata pepatah, kita manusia hanya merancang, Allah jua yang menentukan. Dah lah aku boring tahap cipan, lepas tu plan pulak rosak..menyampahh, leer..sabar2, jangan marah, tak baik..dosa..dosa...bak kata Ben sepatah. Oleh sebab boring macam gila, mula lah mat gebu membuat projek tah hapa2 kat dapur, semalam ingat tak ada N3 tat telur portugis?...Exceli mat buat sikit je, maka berbaki lah custard dia, hmm puas fikir nak buat apa, jadi mat simpan dulu dalam peti sejuk. Pagi ni dapat lah idea untuk menjadi nya custard filling untuk cream puff, maka mat gebu menderhakakan..dan hasilnya..aduhhh, sedap sehhh!!!...

P1230381
Cream puff ni pun mat buat sikit, tapi saiz jumbo macam mat gebu juga, besau2, nak cepat siap2..hehe. Dapat lah dalam 10 biji. Mula2 ingat nak drizzle dengan coklat cair, tapi kan, stok tak dak, habih dah. Sebagai alternatif, mat bagi kan salji atas dia....waaaa lawa juga kan, i likeee, cuma ni tatau sapa nak bagi perabih, sat tadi mat gebu dah melantak 2 ketul...ada lagi 8 nihh, sapa nak yeaa..hmm, Custard tu pun ada lebih lagi tapi sikit laa, setakat nak buat inti roti 5 - 6 ketul dapat sangat..wahh, projek lagiii...hehe..ok, jom mat share resipi cream puff ni yea..senang nihh..

BAHAN CREAM PUFF :-)
50 gram mentega
125 ml air
1/3 camca teh garam
75 gram tepung gandum, diayak
1 biji telur + 1 kuning telur, dikacau sebati
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN CUSTARD CREAM :-)
1 kuning telur
150 ml whipping cream
1 1/4 camca besar tepung custard
25 gram gula halus
1 camca besar parutan keju cheddar
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK CUSTARD CREAM :- Satukan semua bahan2 untuk custard cream, kecuali keju, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga panas. Masukkan keju dan terus mengacau hingga bancuhan menjadi pekat. Bila whisk diangkat, adunan jatuh bertali. Alih custard dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, tujuan untuk mengelakkan custard tadi ber"kepala" (atau permukaannya menjadi keras). Ketepikan.
  2. UNTUK CREAM PUFF :- Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selamat 25 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam cream puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising sebagai penyeri...

17 comments:

Hanis MY said...

Salam ziarah...biasanya saya ni baca je tak pernah komen, kali ni memang tak boleh tahan sungguh gebu dan menggoda keimanan tengok krimpuff tu, terima kasih sebab buat blog yg sgt hebat..walaopun takdelah cuba semua resipi tapi apa2hal nak masak ada sumber rujukan, terima kasih sekali lagi...

Rosidah(Shidachu) said...

Salam Mat, ehhh terliur saya tengok cream puff tu..emmm ada lagi ke bak sini seketul...heeeheehee

shafa said...

salam CMG... Sedap la tengok puff ni. kena plak kalau ada iceblended mocha/chocolate. mau terangkat ni. ^_^

Sis-Lin said...

wowww...dlm buring2 pun ada cream puff yek..
aku ni dlm demam2 1 keje pun x buat..huhuhuhu

rindu dgn jari ko..akhirnya nmpk jugak..hehehehe

Ustaz Love said...

Salam...

Ujan2 ni memang sedap makan kuih tu... tapi kat mana nak beli eh? hehe

iemah said...

salam cik mat....nak mintak izin copy+paste resepi nie...tak tahan laa tgk kegebuan nyer tu :)
terima kasih yer :)

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat, kalau saya abaikan keju cheddar tu masa sediakan custard cream, boleh ke? Nak gantikan dgn butter, boleh ke, atau tak prlu ganti apa2?

Tihara said...

e'eh lame dah
saya tak makan
kuih ni..tq mat gebus ;)

Mimiey.. (^-^) said...

salam abg mat...
ni peberet nih...slalu beli je,xpenah try buat.. sbnrnye tringin nk buat, tapi takut cream puff tu xmenjadi. sbb nmpk cam susah je nk buat pusing2 camtu,huhhuhu...tp ni dh msk waiting lisr, insyaallah akn dicuba...

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaa...x penah buat pun..bila la nak mengepaf pulak...adeeiii

Mat Gebu said...

salam hanis..
Terima kasih, begitu lah harapnya yea, at least boleh jadi rujukan kita semua..

salam rosidah...
Ada, tapi dah tinggal sikit...hehe

salam shafa...
Waaaa..hi taste nampak..haha, tapi memang betul..setuju..setuju..

salam linn...
Hehehe, jadi laj interprem jari jee..haha.

salam ustaz love...
Erkk tatau lah mana nak beli, saya buat sendiri je..

salam iemah...
Sila2 jangan segan2 yea..

salam sari...
Boleh, rasanya kan tak payah letak butter atau keju pun ok, sebab whipping cream tu rasa dia dah cukup sedap.

salam tihara...
sama2...hehe.

salam mimiey...
Lepas ni try buat. Insya allahh menjadi.

salam kak ummi..
haha, ntah bila akak nak buat, manalah saya tau..ajak abe rimau buat sama..

ohoeya858.blogspot.com said...

berseri2 u... trgoda makkk :)

Sari Yusa Ibrahim said...

hihi, tq.. tak sabar nak buat & makan.. hik2

Elly said...

salam...
saya ade buat cream puff tu..nk tanye nape kdg2 dia naik...tp bile kua oven turun lak..nk wt cmne ek en mat gebu???

Ayu Safieza said...

CMG,

Assalamualaikumwbh...err...one of your blog peminat GELAP....:) Hee...mintak izin copy creampuff recipe ya....:)

marina said...

as salam cik mat..saya first time nak komen kat DTS ni..hehe, saje nak interfrem..tergoda tul lah ngan cream puff cik mat ni, cam terasa je kat tekak ni..mintak izin pinjam resepi ni ye, klau ada masa leh cuba..tqvm cik mat.

miezha hamid said...

Salam... cik mat nape masa bakar....doh tersebut mengeluarkan buih2... tolong cik mat