BEN ASHAARI

Thursday, March 25, 2010

BISTIK DAGING.

bistik daging
Salam Khamis buat semua.... Hari ni kan tiba2 rasa malass teramat sangat. Tapi tak boleh malas, kena rajinnn...betul tak..ok..ok...bersemangat nihh!!....Mat nak share satu resipi dari buku masakan "Norzailina Nordin" berjudul "Variasi Masakan Selatan", sebenarnyakan dah lama juga nak mencuba tapi tu lah, asyik terbuat menu yang lain, "Bistik Daging"...mesti dah ramai pernah cuba kan.... Psstt ni nak share sikit, mat kan exceli, baru 1st time nih cuba masak bistik daging...hehehe, habis "pecah lobang". Oleh tu kan mat ikut 100% resipi dalam buku tu. Eh..sedap koo, makan dengan roti, dengan nasi pun sedap...Ianya tak pedas, sesuai untuk budak2 juga, cuma mat buat macam terkering sikit, kalau dapat biar ianya berkuah....Ok kalau cerita banyak nanti air liur jadi kering, baik semak resipi dibawah ni.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging batang pinang
400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan

BAHAN KUAH :-)
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)

BAHAN DIKISAR :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
  3. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!

11 comments:

shaiful said...

salam, tengok aje dah sedappp, 2 x mkn lagi apa kata buat roti benggali cicah kuah ni ok ke mat?

Am (Flora Heights) said...

akan ku kerah cik abg kat umah tu, beli daging ari ni,'bistik' mat punya pasal..!

Mariam said...

salam abg mat..sedap betul tengok bistik ni..tapikn hubby tak suka mkn daging..meleleh air liur ku....!

rafidah said...

salam..mat,akak salut la kt u ni... hari2 ada je idea nk meleleh kan air liur org...esok nk suruh hubby try masak.dia kalau bab masak2 lauk memang minat.akak minat buat kuih je..hehehe

Resepi Kasih Hidangan Sayang said...

salam mat


ha....ni salah satu makaan Johor tau Mat... kita org selalu buat utk mkn dgn roti peranchis atau nasipun bole. Lama da tak buat ni nak kena buat gak ni.

Resepi Kasih Hidangan Sayang said...

salam mat


ha....ni salah satu makaan Johor tau Mat... kita org selalu buat utk mkn dgn roti peranchis atau nasipun bole. Lama da tak buat ni nak kena buat gak ni.

BEN ASHAARI said...

maaatttt gebuu . .nak bagi award nehhh ... baca kat situ ekkk

http://www.benashaari.com/2010/03/hari-ini-dalam-sejarah-ada-gak-sudi.html

dila~noor said...

cik mat,ade kakak opis kite buat pkai tulang kamben..meletops tau!
kitorg suke benau kalu hari jumaat lps ngaji dpt mkn ni..pstu lumbe sape sedut sumsum paling kuat..
kelless!!kate org johor kn..hehe

noorcahaya said...

betol2 meleleh saliva..heheh

Mat Gebu said...

salam shaiful...
Memang pasangan ideal lahh roti benggali + bistik daging...serasi sungguh, cuma kena berkuah sikit..lagi bess..

salam kak am...
Hahahaha...demi bistik, mesti abg kak am sanggup berkorban tenaga dan wang ringgit...tabik nihhh...

salam mariam...
Ooo tak makan daging pulak..ada tak org buat bistik guna udang yeaa..hmmm???

salam rafidah...
Woo, tabik sama huby akak, dan akak juga tak kurang hebat, rajin buat kuih baru lah balance Yin & yang...hehehe

salam kak zura ...
Patut nya saya letak sekali roti perancis disamping bistik tu, lagi real..ishh nak kena ulang buat, tunggu mulut ramai sikit nanti, boleh try lagi...terima kasih kak zura!!...

salam Ben...
Terima kasih dah ambik dan dah letak pun...terharu nihh...hehe

salam dill~noor...
Alaa, saya tak makan kambeng, tapi guna tulang boleh sedut sum2 dia kan...erkk tak jadi "siong" ke lepas sedut tu...hehehe

salam noorcahaya...
Hahahaha..nak tissue, ishh ngidam ke..ni yg kesian nihh...

d'ya fiza said...

salam CMG..tadi berbuka try resepi CMG ni..and my hubby said "sedap":-)... tapi sy buat bkuah skit...lain rupanya xlawa cam CMG...tp rasa tetap ade:-)...minta izin copy paste resepi ni yer n letak kat blog sy..ader link ke blog CMG;-) TQ..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.