BEN ASHAARI

Thursday, February 18, 2010

RED DEVIL CUP CAKE...

Red Devil Cup Cake
As'laikum semua, salam Khamis, laaa dah hari Khamis aje, rasa macam baru semalam Sabtu. Masak apa hari ni, budak2 masih bercuti ni, tentu lah mak2 (dan abah2?...) masak yang sepesel kan. Tau tak, anak2 kena bagi makan hasil dari air tangan ibu, jadi mereka akan bertambah kasih sayang pada mak mereka, bayangkan kalau hari2 makan bibik yang masak, last2, bibik tu jadi mak tiri dia orang...ha, sapa nak jawab tu... Baru2 ni mat ada masuk satu blog nama "Ben Ashaari", orangnya biasa2 je, bukan menteri, atau kaki pukul, tapi coretan dia kelako waa cakap sama lu beb...walau pun begitu, banyak informasi berguna....boleh buat lepas2 stress, at least tak de lah sakit jiwa sangat.. Hari ni nak share satu resipi cup cake, asal nya dari rumah "Kak Jun"...nama kat sana lain, mat dah tukar pada nama yang lebih sensasi...tapi garenti ini bukan ajaran sesat atau membuat akidah sesapa terpesong.....

Red Devil Cup Cake
Asal nama "Red Velvet Cuppies" tapi kan saja je tukar pada "Red Devil Cup Cake"...kalau tukau cakap bahasa melayu = "Kek Cawan Setan Merah"!!..awwww...memang seram...apa pun kek ni senang sangat nak buat, rasa sedap (tatau lah tekak orang lain) dan sesuai diajar pada anak2....Exceli kaler dia bukan lah merah menyala, tapi merah baldu, cantik dan nampak mewah, kata kak jun, kek ni untuk orang yang makan sayur2ran (bukan kambing yeaa tapi "vegetarian"), nak lagi sedap, simpan kek semalaman, kek tu jadi lembap dan lunak.... anda berani mencuba?...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan susu soya (mat guna susu segar)
1 camca teh "cider vinegar" = cuka epal
1 1/4 cawan tepung gandum*
2 camca besar serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan gaul rata)
1 cawan gula halus (mat kurang kan 2 camca besar)
1/3 cawan minya canola (mat guna minyak jagung)
1 camca besar pewarna makanan merah
1 camca teh coklat emulco
2 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh esen badam (tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan susu dengan cuka epal, ketepikan dan biar sampai mendadih (jadi seakan yogurt), teknik ini penting untuk tindak balas soda bicarbonate.
  2. Dalam satu bekas, satukan gula, minyak, pewarna merah, coklat emulco, esen vanilla, esen badam (kalau guna) dan bancuhan susu + cuka epal tadi. Kacau rata hingga gula larut. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata, kacau satu arah sahaja.
  3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh, bakar 18 - 20 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihias ikut kreativiti masing. Lagi sedap dimakan keesokkan harinya.
CATATAN MAT GEBU :- Menghasilkan 12 - 15 biji bergantung pada saiz muffin cup masing2. Kalau tak de cuka epal, boleh ganti dengan perahan jus lemon atau cuka makan biasa...Selamat mencuba untuk semua!!!

35 comments:

Jun said...

waaaa...sungguh cun itu kek..hehe. tp x p, akak masih ingat rasa dia yg sedap tu..ko mkn satu j k mat? hihihi.....

Mat Gebu said...

salam kak jun...
Seperti perjanjian kita tempoh hari di sms, saya makan 2 1/2 ketul..akak makan 2 ketul kan?...hahaha

NYKOLETT said...

salam mat.kak rose rasa kalau panggil cup cake "satu malaysia" pun sesuai sebab nye ade satu tangkai tercacak atas...kakaka lawak bodoh..tapi ape2 pun nampak mengancam.

Mat Gebu said...

salam kak rose...
Tul juga kan, nanti saya buat lah CC 1 Malaysia, good idea tu kak....yg tu kaler dia cantek kak, merah pulasan..

muhamadakmalwahab said...

salam bro...
memang blog ko ini bisa menjadikan aku gimok...balik ini harusss buat plak...hahaha

ain said...

salam mat...mcm selalu lah, tengok gambar aje dah tau kesedapan kek tu!!!

bErrY sTraWbErRy said...

kat mane slalu ade jual cuka epal 2 ye?cam x pnh jumpe pn...

mokwonik said...

kek nih memang dah lame jadi bualan mat2 saleh nun di barat sana..mungkin memang sedap kot..ade setengah resepi buh cuka makan biase je..harus try satu ari nanti kek pelik nih...org lain kan buat muffin mesti gobu2 naik tinggi..mokwo buat jadik 4 flat..heheee

Mat Gebu said...

salam muhamadakmalwahab...
hahahaha, yg tu tak dapek den nak menolong..tapi byk2 CC, yg ni resipi paling sihat...makan 1/2 je yea kalau takut gebu..

kak ain...
kak, i tell u the truth, kek ni senang di buat dan sedap..tapi tu tekak saya laa. at least akak boleh men"devil"kan org yg call akak memalam buta tuu...

beryystrawberry...
Cuka epal atau cider vinegar, ada jual di tesco, giant dan c4...kat JJ pun ada...tapi kalau tak de guna jus lemon pun ok, tak pun cuka makan..

BEN ASHAARI said...

salam mat gebu..

saya tak leh masuk sini tul la..asal masuk sini..dan dan saya lapaq..dah la dari pagi bantai makan biskut oats ja neh..huhu..huwaaaa...

tapi mmg salute arr....semua best..menyelerakan ..gambar gambar pun cantik...makan gambar je la jawabnya..

Mat Gebu said...

salam mokwomik...
Hmmm, macam ni lak puan....resipi muffin mana yg puan buat tu sampai tak jadi gebu....nanti tunjuk kat saya yeaa...

salam ben...
Ishh terharu ni, blogger muda lagi femes mai masuk rumah pak tua...hahah, alah biasa2 jeee, sekadar berkongsi apa yg tau...good idea tu, makan gambar boleh save duit....biskut oat pun mahal sekarang ni...

BEN ASHAARI said...

erk..blogger muda lagi femes ? hehehe..tang mana laa pemes nyee..pemes emes boleh la...ni baru boleh panggil blog otai yang sebenar otai..layout simple tapi isi ?? perghhh......tabik spring arrr 100x..

hana said...

adooii mattttt! mmg devil btol la kek ko nieehh! arap2 pas makan tak jd setan merahh! aiyooooo takuttt! kekekeke.... weiihh tuh ceri merah mek jah siam ko curik mat er?! jap aku tipon polis! wahahahahahaaa..

Mat Gebu said...

salam hana...
Tu lah, aku kan tadi raba2 juga atas kepala, kot2 terjulur tanduk..baru betul jadi setan....itu ceri merah bukan siam mari, tapi import dari thailand...haha..

Ummi said...

Wooiii sah sah dah devil suka pergi Kulai sebab ada org montoq n gebus kat situ..lepas makan cc ni mst mata merah menyala, gigi tumbuh siong gitu..aiiih wat seram je la Mat nih..tp ceri tu lg akak tgk naik seram..hehe...Kalau ko kata sedap, akak buat lah nnt..harap2 lepas makan x jadi antu ler...antu makan xpa kan..hehe

Mat Gebu said...

salam kak ummi....
Tu lah kak, kalau makan ni bukan setakat siong, tanduk pun ikut tumbuh sama...ceri tu gagah kan, tu ceri jantan kak!!....cuba akak tanya kak jun, sedap ke tak?...pada saya sedap, kalau buat bekas kecik2 boleh dpt 20...

Merah Baldu said...

salam mat gebu

cake ni mmg bes..tp 1 je xbest.nape color dia xmerah menyala mcm dlm blog2 omputih??sy buat pun color merah baldu(sesuai ngn blog.hehe)

T said...

Hi Mat,
I suka Kek Cawan Setan Merah. hahahaha.

I pernah juga buat vegan chocolate cake guna cuka biasa. Betul mat, the next day rasa dia lagi sedap. Even a few days after that. Tapi azam tahun baru tanak buat dessert for one year, so tunggu tahun depan la nak buat Kek Cawan Setan Merah :-p

Mat Gebu said...

salam merah baldu...
Ok..kalau ikut resipi asal tertulis di blog kak jun, depa guna 2 camca besar pewarna merah!!!....dekat2 i botol kecik, jadi mcm mengerikan pulak, anyway kaler merah yg ni pun just nice..lembut dalam garang...

salam T...
Saya ada tinggalkan seketui utk try test esok, tapi kek ni dalam kategori sihat juga sebab tak guna telur...Ok saya tunggu tahun depan yea..

Sari Yusa Ibrahim said...

wah.. best resepi cup cake ni.. bahan-bahan sume dah ada, tapi jam dah dekat 12 tgh mlm, nanti ada yg ngamuk dgr bunyi mixer dinihari buta.. kita buat esok jerlah Cik Mat.. tak sabar i you...

Mat Gebu said...

salam sari...
Yeaa saya setuju, esok buat yeaa...malam2 jumaat ni bahaya, dah leer nama kek cawan setan merah...takut dtg "mak" dia kang..seriauuu@!!!

Asmahani said...

salam mat,

cantinya cupcake tu... boleh bagi tips macam mana nak dapat dome dia elok je membulat cam tu?

edyan7 said...

dah try dah semalam... hai... asal lalu sini mesti nak try..hehe..

semalam ada le sikit gebu cam dalam gambar ni (perasan)... hari ni turun sikit kegebuannye... tapi betullah lagi sedap.. thanks mat... dapat jugak kawan2 indian yg vege hari jumaat ni merasa cc saya buat...

:)

Chempaqa said...

salam ckm..
yg lagi devil..tuh twin roses kat belakang..berdarah hati beb.,..waaaaaaaaaaaaa....cup cakes tuh mmg ku punya paberet..sedapppppppppppp..

Mat Gebu said...

salam asmahani...
Ok, pada pengalaman mat lah yea, muffin cup perlu diisi 3/4 penuh, lagi satu, masa masukkan tepung tu, gaul sehala sahaja, dan culup sekadar semua bergaul mesra...tapi kan benda2 ni nasib juga, ada kala dah ikut step yg betul, ianya tetap menggunung dan merekah..tenseenn kan masa tu..

salam adyan7...
Yep, mmg betul, lepas sehari dia ada sikittttt turun, mungkin sebab ianya makin lembut dan lembap...tapi rasa dia lagi sedap laah, lepas sehari..

salam kak chemp...
Hahahaha, releks kak, jgn berdarah hati...tapi set tu mmg lawa, nak hunting teko aladin dia, punya lah susah...makan hati!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat.. Saya baru siap buat cupcake ni.. rupa dia ada sebijik mcm Cik Mat punya.. hehe.. suka2.. tapi Cik Mat, rupanya tengahnya tak masaklah.. sedey.. tu tengah masuk oven balik. Sy ni baru bljr2 buat2 kek ni. Sy tak fhm yg susu + cuka tu, biarkan mndidih?? nak kena letak atas api ke.. psl tadi sy kacau2 jer.. tak jadi mcm yogurt pun.. tp bhgian luar kek yg msk tu mmg sdap... (Sorylah.. kalu komen ni pnjg sgt.. sbnrnya ptanyaan ni.. huhu)

Mat Gebu said...

salam sari yusa...
Waaaa...rajinnyaa, pasal susu + cuka tu biar sampai jadi mcm "basi"...alah bila nampak macam dia berbintik2 pun dah ok. Tak pe, lain kali sebelum angkat, test sebiji dgn mencucuk lidi sate kat tgh2 CC, bila tarik keluar bersih, tu tanda dah masak....apa2 pun terima kasih sudi mencuba yeaa..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, akhirnya jadi jugak cupcake 'setan merah' ni Cik Mat.. Alhamdulillah. Terima kasih utk Cik Mat & Kak Jun gak. Ni nak buat lagi psl boleh jimatkan telur aku... huhu.. Nanti sy update dalam blog, Cik Mat singgah2lah ye umah sy.. Maceh sekali lg..

@RYn said...

waaaaa..sedapnye...nk try la nanti..mmm..boleh bg resepi utk topping tu jgk? tq...

unies said...

kek ni x masuk telur ke?

Nora said...

Abg mattttttt..... Kek sodap... Walaupun nora pakai cuka biasa... Without cream cheese.... Tp x pink pun (nora tukar kaler)... Frust sket.... Tp best.. Sbb leh bg kawan yg non-muslim makan, sbb takder telur... Thanks abg...

Nora said...

Abg mattttttt..... Kek sodap... Walaupun nora pakai cuka biasa... Without cream cheese.... Tp x pink pun (nora tukar kaler)... Frust sket.... Tp best.. Sbb leh bg kawan yg non-muslim makan, sbb takder telur... Thanks abg...

madihah balqis said...

Assalm mat gebu...sy nga mencuba wat kek ikut resepi abg mat ni..tp sy kurang paham part susu+cuka tu akan jdk cam yogurt...dibiarkan saja atau perlu dimasak atas api ye?mohon pencerahan...tq

ANIS DANIS said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه..
Pe kaba mat?sy selalu follow blog mat,byk resepi yg menarik..nk tny ckt ni,resipi rvc mat ni menarik bg sy,sbb ✗ gna telor..mat pernah buat ✗ resepi rvc y gnakan telor?apa perbezaan nya yer?terima kasih byk mat ats perkongsian!sy nk try gna resipi mat ni.. :)

Capt said...

salam che mat,
perghhhh.. best tuh RV.. ini maciyam kalu chep kek kat Magnolia tgk pun nanges.. tutup kedai dierg.. hahahaha peminat-kek-tapi-tak-reti-buat-sendirik ;-))

http://www.captvitamin.com/2013/04/akibat-menjadi-ahli-shaklee-di-kumpulan.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.