BEN ASHAARI

Tuesday, September 15, 2009

KUIH RAYA YANG SAMA.......

Biskut Kelapa Delima
Biskut ni memang kami dah buat sejak dahulu kala lagi, sejak mak kita muda belia lagi, jadi kalau tak buat kira tak boleh. Cuma baru2 ni ada sedikitttttt perubahan dalam resipi, yang lain semua masih asli...Bonda mat buat guna tepung jagung "Brown n Polson", tepung jagung dalam tin yang begitu klasik dan mat pun masih gunakan tepung jagung yang sama.....resipi boleh rujuk di sini....

Biskut Badam
Biskut badam ni pun memang mat buat kerap, tatau lah pada tekak mat, ini lah biskut badam yang sedap, rangup tapi rapuh, harum dan lemak....Kalau nak resipi, boleh tengok di sini.....

Almond London
Almond London ni pun sedap, resipi asal dari "Chef Wan"....lepas pertama kali mat buat, sampai laa ni, mat guna resipi yang sama, tidak berubah. Tau tak, masa pertama kali buat dulu, bonda mat lah yang menjadi mangsa tukang gentel almond london tu, ada tu kan, besar koo kejadiannya, sampai tak muat paper cup!!!..ahaks, hambik koo...makan seketul je kenyang...Resipi kat sini yeaa.....

Biskut Dahlia
Dan biskut dahlia ni, pun mat ikut resipi yang dulu. Sedap tau, ala2 biskut melting moment gitu, rangup digigit, cair di lidah (macam mana tu ek?)...Tapi kan biskut dahlia ni buat dia senang, sekarangkan ada macam2 peralatan moden, lain lah dulu, pakai acuan tekan yang guna ibu jari tu, acuan tembaga lagi koo, kalau saiz ibu jari macam "king kong"...habis laaah, tah leh muat nak menjolok ke lobang acuan tuuu!!!..hahahaha....Boleh semak resipi di sini....

3 comments:

lemongrass said...

Aduhai CikMat,
sekali keluar biskut Raya, terus 6 jenis engkau! hehehe. Meman buat air liur I melelh aje, terus terasa nak makan biskut :-). Alngkah bestnya klu rumah you sebelah rumah I, dengan senang hatinya I tak payah buat kuih raya tiap2 tahun, tinggal order aje dr you, hehehe...

ejaescobart said...

salam CMG,

ahad lepas sy ada buat biskut dahlia a.k.a samperit & biskut badam rangup (tapi sy punya biskut x rangup.. uwaaa!!!) dari resepi cik Mat (mintak halal ye resepi yg saya amik tu...)

nak tanya laa.. biskut badam tu kalau guna majerin buleh x? adunan saya buat tu mcm lembik je.. (ke pasal sy nih tak tau nak agak.. maklum baru 1st time buat kueh raya..)

*pstt : kalau sudi add aa alamat 'rumah' saya.. ejaescobart.blogspot.com

Rabiatun said...

Salam Mat, guna acuan yang mana 1 ni yer..cantik menawan gituewwww...