BEN ASHAARI

Sunday, August 30, 2009

KERABU TAUGEH BONDA

Kerabu Taugeh Bonda
Salam sejahtera untuk semua, apa khabar?..Amacam puasa hari ni, ada ke yang pingsan tergolek?..ahak...Ok hari ni kan mat makan kerabu yang sedap u!!, Terima kasih pada "Kak Ummi Kuantan" atas kesudiannya berkongsi resipi "kerabu taugeh bonda" (yang tak makan taugeh tu, sorry ek!!!), yang asalnya dari air tangan bonda kak ummi, psst..itu pasal abah kak ummi tu sayang kat wife dia, sebab makan kerabu ni laa, jadi mana2 wife yang nak jaga laki tu guaa sarankan luu bagi dia makan ini kerabu tauu, nanti tidur malam pun dia mimpi luuu, tak mimpi fasha sandahhh!!! (tersedak2 si fasha..). Lupa nak pesan, resipi asal kak ummi tu jadi banyak tau, jadi pepandai lah yeaa modifey..kecuali..penduduk isi rumah u all ramai!!!..Kak, saya kopipaste je lah yea resipi dari blog akak, malas nak tulis..terima kasih yea..

BAHAN-BAHANNYA (KURANG LEBIH) :-)
  • 300 gm taugeh - basuh dan celur sekejap dgn air panas dan toskan
  • 1/2 kg kerang - direbus dan diambil isinya
  • sedikit daun pegaga - dihiris halus2
  • 4 tangkai daun kesum - dihiris halus2
  • 1/3 cawan beras - digoreng tanpa minyak hingga garing sedikit - dikisar halus
  • 4 tangkai cili kering - direndam air panas dan tumbuk lumat
  • 4 - 5 biji bawang merah - hiris halus
  • 1/3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan kerisik
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
  • Hirisan cili padi (jika suka, yang ni mat tambah sendiri)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Campurkan semua bahan kecuali beras goreng, garam, santan, air asam jawa dan kerisik. Gaul rata dulu.
  2. Setelah rata baru dicampurkan beras goreng, air asam jawa, santan, kerisik dan garam. Gaul mesra dan seimbangkan rasa. Ha, sempoiii gitu...selamat mencuba
CATATAN MAT GEBU :- Tadi sms kak ummi, dia kata, seelok2nya bancuh 20 minit - 30 minit sebelum dihidangkan....jadi kalau bulan2 puasa ni, jam 7 tu boleh lah kita gaulkan semuanya....

4 comments:

MamaFaMi said...

Cemanalah nak wat kerabu ni nak bagi darling mama makan supaya dia tidur malam mimpikan mama...sebab dia tak makan taugeh! Ada karang dia terus tak kasi tidur dengan dia lak karang sebab boikot mama hidang taugeh! Muahahhaa....

Ummi said...

Mat, sedap ek? Hehee..ya laa betul cakap Mat tuh, penambat selera suami dan salah satu tips nk suh suami tambah nasi...tambah sayang x tau lagi laa..wakakaa...apapun, time kasih sbb mat sudi cuba kerabu taugeh tu..Tengok yang Mat punya, gerenti jadi lagi sedap dengan air tangan Mat tuh! Memang resepi ni adjust ikut tekak memasing la rasanya tu...Sian Mama tu mat, asben dia x suka taugeh..agak2 nak ganti apa eh suh Mama buat..hehe..

ZaHusNa Collections said...

Salam Mat...

Semalam akak pun buat kerabu taugeh, taugeh tu hubby buat sendiri...dalam masa 4 hari dah dapat makan. sedapnya dapat makan taugeh buatan tangan sendiri, rangup dan manis jer rasanya.

anna naim said...

Assalamuallaikum mat...mekasih yer..kak anna dah 3 hari ingat nak cari resepi kerabu taugeh..teringin sgt..sebab tk pernah buat....dolu2 arwah bunda yg buat...sekali lagi terima kasih yer...boleh lah cuba ptg ni... :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.