BEN ASHAARI

Tuesday, August 4, 2009

KEK PISANG LEMBAP

Kek Pisang Lembap
Salam sejahtera untuk semua....Sebelum tu mat nak minta maaf lah sebab rupa paras kek pisang lembap ku itu sungguh "mengerikan"..ahaks, tu lah manusia nie, kalau kurang sifat kesabaran (ada kala..okeyy!!)... dan terburu2, akan menghasilkan sesuatu yang kurang cantik dipandang mata. Sepatutnya kek tu tunggu sejuk sikit, baru dikeluarkan, ni tak serta merta dikeluarkan dari acuan. Memandangkan cuaca tadi sedikit gelap, konon2 nak cepat lah tangkap gambar..adehh hasilnya rupa kek ku seperti disimbah asid...whaaaaaa!!!...tak skeeee!!!!

Kek Pisang Lembap
Tapi kan, kek dia bukan nak kata apa lah, memang lembut, gebu dan lemak2 manis gitu...nanti boleh cuba sendiri yeaa dan tengok hasil dia macam mana. Kalau buat dan simpan 1 hari, lagi lah lembap..kalau nak lembap lagi, minum dengan air kopi...mesti bertambah2 lembap..silap2 hancur terus!!!....Ok kalau ada pisang lebih2 kat rumah tu boleh lah mencuba yeaaa...Resipi sangat senang...

BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

27 comments:

ain said...

tak pe le cik mat...bio ruper tak lawo..tp rasa kaw2. hehe

amoza said...

rupa tak cantik, tapi rasanya muahhhh sodap... nak sepotong che mat...

afiq said...

nampak moistnyer.. luaran tidak penting!

Ummiluqman @ Aida Zee said...

Saya rasa kan Mat, kalau nak cantik lagi, powderkan sedikit gula icing di atas kek. Anyway tentu sedap, nampak kena buat juga ni...

Diyang Jula said...

che mat...nak tanya sket bole? che mat pakai mixer brand apa eh? saya tengah survey nak beli mixer baru sebab yg saya dok pakai tu dah rosak...kalau boleh che mat tlg suggest yea...tq!
nway, kek pisang ni nampak sgt sedap...kena try gak ni lepas beli mixer baru.. :-)

mummyseri said...

salam cik mat..
kite pon kdg2 mcm ni nk mkn pns2 konon especeli kalo wt kek pisangla..abes melekat kulit kek tu ..yg pnting kek tu sedapppp..:)

Ummi said...

Mat, nape ko jd x sabor2 nk kuarkan kek pisang tu..ko lapor benor eh..sian kek tu..mengelupas mcm naga salin kulit...wakakaka...Tp tengok ko potong kek ni..alahaiiii telan x berasa air liur akak tau....huhuuuu, kita suka apa2 yg asal kejadian dari pisang ni tau...hehe

ijayuji said...

salam cik mat!! tenkiu ya tuk resepi kek yg best nih ;-) mmg lembut n lembap jerrr..suke kita!! tq ya!! kita ambik link sekali tau nak cnp malas :D..

Raihan Shaari said...

k.an pun dah 2,3 kali jadi mcm mat.. cium bau kek yang ghau-ghau baunya terus je terbalikkan... pas tu, nangis tak berlagu le.. nengok kek mengelupas kulit.. tapi dah potong tak kisah mat.. nampak kesedapan kek ni..

MamaFaMi said...

Pisang emas diberi Pak Rashid
Untuk dimakan bersama Cik Mat
Walau rupa kekmu bagai disimbah asid
Rasanya tetap menten nikmat!

Life is Simple said...

salam, cik mat telan air liur sy tgk cik mat nyer kek ni.. nak tanye sikit kalau x guna ovellete boleh? lagi satu soda bikarbonate tu same ke dgn baking powder...saye baru nak belajar masak..hehehe tq 4 da resepi...

Nor said...

salam che mat.. k.nor dah buat kek pisang ni td dan mintak izin nak C&P resipi kat rumah k.nor ya.. tq

zila said...

Salam Che Mat...mmang marvellous kek ni,saya dah cuba! Memang lembut, lemak & sedap. Lepas ni kalau ada pisang lebih2, bolehlah buat kek, x delah asyik cekodok je...

ulamraja said...

Cik Mat, saya dah bt menjadi tul tp setengah adunan jer sebab nyer pisang tinggal skit jer..tp mmg best ler..tima kasih byk2....

3AS said...

Cik Mat,
I dah try..Memang sedap & gebus gitu. I like... Thanks 4 sharing a great recipe.

hot mama said...

salam cik mat...dek kerana nengokkan resepi yg best ni first time am try buat tau...best la cik mat..lepas ni nk cuba yg lain pulak la...thanks ye cik mat kongsi resepi nih... (br berjinak2 memasak bile anak mula membesar...nk bg dia rasa air tangan ibunya)

Anna @ Bakeryna said...

Memang sedapla Cik Mat... kalau sabar, simpan dulu 1 hari, hilangla bau bic soda tu

roxane64 said...

Salaam Cik Mat, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kerana banyak resipi dah saya cuba semuanya menjadi. Hari ini saya masak nasi ayam resipi awak. Dan last minit saya buat kek pisang tapi saya buat 1/2 aduan sahaja takut tak habis. Cuma saya gunakan 130g tepung,3 biji telor dan 6 biji pisang emas. Suami dan anak2 kata nasi ayam dan kek sedap. Power gileeer!

~FaRa~ said...

cik Mat..nak tanya la..i dah try buat kek ni tapi kan mcm x menjadi ejr..keras membatu!pastu dia mcm mendap ler!nape erk kalu buat kek coklat pun blh nmpk ada mendap kat bhgn bwh kek..terkurang pukul @ terlebih pukul???boleh tlg jwb???

LOVE - The Bakers said...

mat,
saya buat kek pisang lembab ni tak sempat nak sejuk kek tu dah abis kena belasah ngn anak2 saya. derang kata sedap giler.

luvmum said...

cik mat kami nak copy resipi ni yer..minta izin dulu..esok br buat nampak menyelerakan..

Mama said...

Salam,
En. Mat, semlm giliran keluarga saya hantar juadah ke surau. Jadi saya cuba buat kek pisang lembab ni. Alhamdulillah menjadi... happy sgt!. Terimaksih bnyk2 kerana sudi berkongsi ilmu... :)

Fadila said...

Ncik Mat sy da cube resipi ni..sy gune pisang berangan, tapi cedih tak menjadi :(....jadi mcm bingke plak, apakah salah diriku ini...ke sbb sy lebihkan sukatan pisang (konon nak rase pisang lebih)...arap Ncik Mat bole tunjuk ajar....

Yaati Nor said...

Mat, saya pun cuba tak menjadi semalam..nape yek?macam bingka jugak..salah guna tepungke..ke xbubuh baking powder..mcmn yek?

♥MAMASYAZA♥ said...

minta kebenaran cik mat nak letak resipi ni kat blog akak

Norimahsofea said...

nak cuba balik nnt. peaceyooo. .

aDisH.sHidA said...

nak cuba la buat...kat umah ada pisang emas 1 tandan...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.