BEN ASHAARI

Thursday, July 23, 2009

LEMAK CILI PADI REBUNG & UDANG

Lemak Cili Padi Rebung & UdangAlign Center
As'laikum dan selamat petang semua...Jom makan lemak cili padi rebung dengan udang. Kalau nak guna daging salai pun sedap, atau pun perut tuala. Rebung tu kalau nak lagi kick kena lah rebung jeruk yang bau "bacin" tuu...Amaran harus dikeluarkan yea, resipi ini tidak sesuai untuk kanak2 (dan segelintir orang dewasa) juga tidak sesuai jika hendak menghadiri majlis2 rasmi...Bukan apa, bau "kick" si rebung jeruk itu very the power rangers u!!..melekat kat celah2 kuku....sapa nak jawab kalau ada sesapa salam pastu cium tangan kita!, ada pulak yang pitam lepas tu....Ok jom semak resipi yang mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g udang saiz besar, dibersihkan
700 g rebung jeruk, cuci dan toskan
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam dan secubit gula
3/4 cawan cili padi kampung (cili yang warna hijau)*
1 inci kunyit hidup tua*
1/2 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam belanga, satukan rebung, bahan2 tumbuk halus, serai titik, udang dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak atas api hingga mendidih, kecilkan api.
  2. Kemudian tuang pati santan, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Tambah secubit gula dan garam (jika perlu) dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man....

9 comments:

que_zul said...

sy suka udang dgn rebung ni..tp tak suker rebung yg berbau tu...susah nk hilang baunyer...

hanieliza said...

Salam..
wau..wauuuu..asik tayang udang jer CMG ni laaa...
jom p KL..sambut besdey kakliza yg ditaja oleh POPULAR kat IKANO nun..

Mima's Oven said...

Mat kau nie suka mengoda perut aku lah... udand ni kan favorite aku.... dahlah aku ni takleh makan udang bebanyak...sedih....

Ummi said...

Wee..tadi ko MMS akak udang terbongkang x masak lg dgn rebung jeruk tu...Ni dah siap, bila nak anto ke rumah lak..Amboiihhh udang tu posing sikit punya menawan...udang dara ke janda tu Mat? hehee..

QueenJah said...

Salam CMG,

hahaa..betul ke ada rebung yg de very power ranger tuh? ada-ada jer la CMG nih! Lawak..lawak...kalau akak, akak akan rendam rebung tu dgn air beras, simpan dlm fridge selama 3 hari, tiap2 hari tukor air beras yg baru..barulah masak, kalu dak anak2 bising, sibuk cari darimana dtg bau hancing tu..walhal ada atas dapur haahaa..

::@FiQ said...

owhh sgt betol!!!
gulai rebung harus di temani ulam...

Wiz said...

Salam Mat,

Masa bulan puasa ni mesti wiz akan lebih kerap datang bertandang blog Mat ni untuk idea masakan berbuka. Masa time tu la pun nak rajin. Thanks for sharing and trying all those resepi Mat.

Mat Gebu said...

que_zul...
Yeaa saya pun setuju, tapi bau "bacin" tu yang very the power. Kalau rebung segar masak mcm ni pun tak kurang sedapnya..

kak liza...
Wow..kak, kalau saya dok dekat of couse pergi...apa2 pun selamat hari lahir utk kak liza yeaa..moga panjang usia dan murah rezeki..

mimi oven...
Kalau tak boleh makan udang, ganti dengan daging salai..pun sedapp!!!..

kak ummi...
Kak, i tak mo udang janda..i suka yg "dara2" jeeee...amponnn!!

queen jah...
Tapi saya suka juga bau2 bacin dia tu, cuma kalau ada majlis dalam hari yg sama, kalau boleh elakkan lah, takut bau dia melekat kat celah kuku...

fiq...
Yeaa betulll...no ulam, not nice rite?...

wiz...
salam, terima kasih kerana sudi menjengah yeaa...bulan puasa nanti insya allahh mat letak resipi lain2...sekarang ni sibuk sikit laa..

Mima's Oven said...

Cik Mat, amcam jadi mimi oven plak nie... mimas oven... kat singapore ni mana nak cari daging salai yer....