BEN ASHAARI

Sunday, April 12, 2009

MARBLE CHEESE BROWNIES

Marble Cheese Brownies

Sepatutnya semalam mat dah publish n3 "marble cheese brownies" ni, tapi kesibukkan melanda dengan kehadiran tetamu silih berganti...Ada 3 trip tetamu datang bersinggah ke teratak hamba semalam...Resipi mat dpt dari FP "RinnChan".....Oleh kerana mengejar masa, tak sempat nak tangkap gambar step by step...jadi kalau nak tengok dengan lebih jelas, silalah ke sini yeaa......

BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Mat simpan brownies ni dalam peti sejuk selama 45 minit hingga 1 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin...

28 comments:

MamaElla said...

Salam Mat...

mesti nak kena buat nie..pasti enak yea...

zeeta said...

salam MG

perfect tui la brownies cheese yg mat wat...punyalah terliur... sampai rasa dah duk dalam tekak hahhh.. hihihih

ps.. mat.. harus nak kena try gak nie..isk isk

ita dubai

SiS-lin said...

huwaaa..aku dok smpan ko nye MMS tu mat...agk2 kecur je aku bkk le tgk..menciii tau,dok tgk je,nk bt tu adehhh tp nnti msti aku nk cuba ni..

© Opah De said...

Mat... kek yang betul-betul macam guli kaca ada kaler-kaler kat dalamnya tu, Mat boleh buat tak?

CT Delima said...

Hoyehhhh!!!!! ..k.ct baru plan nak buat mat.ni mat dah buat dulu ya..nnt kan k.ct punya pulak ehh hehehe

Aishah@Ariffin@Aqil said...

dah amik resepi nih...bile nak buat tak tau ler...bahan semua dah ade...tp mknn kat umah nih plak byk...

tgk yg cikmatnyer nih telan air liur je ahh...

Ummi said...

Mat, mintak sikit..amboii sape lah tetamu bertuah yang dpt makan brownies nih...beruntung betul..Bila la akak nak pegi serang kubu Kulai ni xtau laaa...hehee

MamaFaMi said...

Ui lajunya Cik Mat kita mencuba resepi! Kalah F1

ain said...

mesti sedap kan!..kena try le bila rajin2 nanti.

Beachlover's Kitchen said...

cantiknya cheese cake ni..memang suka marble effect Mat!! pandai Mat buat eeffect tu..nak try buat ni..kalo dapat buat effect tu..

rinnchan said...

Che Mat mmg lajuuuuu.... kalau kata nak buat, dan dan tu dia buat !!! heh heh heh.....

maklang azie said...

ko ni mat betui le....memang selalu wat maklang terguda ngan masakan ko tu....bila le mklang nak jejak kaki kat umah ko lak ye!

Kek Keju said...

isk..sedapnye kek ni..

Mat Gebu said...

Mama Ela...
Mesti cuba...senang, sedap dan budak2 sukaa..orang tua pun sukaa..

Zeeta...
Harus dicuba..tak mengecewakan...

Sis-Linn...
Nanti koo dtg aku buat kan ek..

OD...
Opah D..kek apa tu...ke agar2...ishh ceQ pening pala sat, nanti ceQ rujuk dgn kak Norz..

Ct Delima...
Kak CT..kita tunggu kak ct nya marble cheese brownies pulak yeaa..

Aishah...
Tak pe salin dulu, nanti2 ada masa baru buat. Mcm karipap pusing mat ti. 1 tahun simpan resepi, baru laa ni jadi...

Kak Ummi...
Nak dtg bagi tau yeaa...kita bentang karpet belang2 rimau khas utk kak ummi dgn abg...

Mama Fami...
Mama, kita ada rahsia tau...pstt, kalau cream cheese kita masih lama lagi nak xpired, mesti tak buat lagi...hehehe

Ain...
Sedap, lemal, berkrim dan harum..manis pun sedang elok saja..cuma "kolestrol" dia je sedikit menyeramkan..

Beach Lover...
Must try lahh!!!...bila dah masuk dalam mulut...hmm tak boleh nak cerita...

RinnChan..
Kak rin, sebab tergoda tgk akak buatlah kita cuba...dan marble effect yg akak buat tu kemas sungguh...kita jeless!!

Mak Lang...
Alah, mak lang buat lagi seksi dan mengiurkan...kita ni tak berapa tahun sekali buat brownies..mak lang dah xpert...

Kek Keju...
Sedap dan tak delah susah sangat membuatnya.....

ESKay said...

mat o my idola, just the rite masa saya nak abiskan cheese kat rumah tu, muncul pula la resipi mat ni...sahlah sudah mat memang idolaku, tq ya mat

DyMan said...

Mat nak tanya,...kat ne leh dapat halal gelatin?...klau jusco supermarket ada ker?

farhyamar said...

yummmy

Hajar said...

salam mat...ari tu akak dah masuk umah mat, bila nak tinggal komen lambat lak komp...jadi ari ni baru mau komen...hihihi, sedap nampak brownies + keju ni ye, untung tetamu mat tu...

LYNN said...

Hai Che mat, akak selalu nak mintak izin coz line kekadang slow..chat tak masuk sooo akak letak lah comment..halal lah kita try resepi roti awak..nak tanyer paproti tu mcm mane yerpulak?

cikhash-All4One said...

Salam Che Mat..kita dah buat MCB nie..mmg besssttt. tapi tak update lg dlm blog..Che mat dh update. nati lawat ler.

CT NORAMIZA said...

salam singgah en mat

sedap gilerrrrrrr terliuqqqq tolonggggg

Datin El said...

salam che' mat..saya tabik dua2 belah tanganlah diatas kebolehan dan kerajinan che' mat ni..syabas dan tahniah...

ownz said...

salam
saya baru jer jumpa blog ni.. best ni banyak sedap².. :)

Mat Gebu said...

Eskay...
Hahaha..adoii i tergelak bila baca, secara kebetulan yea...

DyMan...
Mat selalu beli jenama NONA..atau "NUR"....rasa2nya kat JJ, Giant, Tesco dan C4, semua ada jual.

Farhymar...
memang yummyyy!!!

Hajar...
Tapi kak, ada juga yg tak makan, maklumlah pakcik2 mana lah depa lalu keju...bau butter pun ada yg tak lalu, ni lagi cheese.

Lynn...
Apa2 yg berkenan, silalah ambik, mat izinkan..kes paparoti tu kita tak pasti lahh...

cikhash...
ooo u dah buat dulu ke..aiseyy..ok nanti mat pi tgk yea...

ct noramiza...
Adoii tak dpt lah nak menolong....hehehehe

datin el...
hehehe, alah hai jgn leer puji, segan..dah ramai yg buat, kita kira dah hujung2 baru nak menerai.

ownz...
selamat dtg dan salam kenal yea dari saya..teriam kasih kerana sudi singgah..

Norhayati said...

Salam che mat..ur blog alwiz give me aspiration...btw...i dah buat but cheese tu cam terbakarla..camna nak buat cam che mat...putih jee kat atas tu..huhu

nyonya said...

thanks for the recipe. Beautiful, yummy and easy. I baked in a 13"x9" pan for 15mins each layer.

Ijah Normateen said...

Asmk Che Mat,i'allah esok sy nak try buat kek ni utk birthday suami sy..ijah nak tanye Che Mat ni,ade ape² tips x nk bg kat ijah..haha,xpernah buat kek cheese.first time sbb suami ijah suka makan cheese..
and thanks sgt kat Che Mat cz sentiase berkongsi resepi..ijah selalu jenguk blog Che Mat bile nak masak..haha.

Mieza Jhaa K said...

Dah buat..alhamdulillah menjadi dan memang sedap..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.