BEN ASHAARI

Tuesday, April 28, 2009

APPLE CAKE

Apple Cake

Jom makan kek epal....Sedap kek ni, tak manis sangat dan rasa masam2 manis epal hijau tu cukup mesra bila digandingkan dengan kek yang penuh dengan aroma mentega dan lemon. Mat rasa kalau sesiapa tak gemar epal hijau boleh saja guna epal merah, tak jadi masalah.....

Apple Cake

Resipi asal dari satu buku masakan "Australia" berjudul "Cakes & Slices"..memang seronok buku tu, tengok mereka memperagakan pelbagai jenis kek dan slices (ala2 bepang tuu...)..Sekali2 buat ok lahh kan... Jom tengok resipinya .....

BAHAN-BAHANNYA :-)
185 g mentega
1 camca teh parutan kulit lemon
2/3 cawan gula halus
3 biji telur gred A
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan susu segar (mat guna susu cair)
2 biji epal hijau

BAHAN GLIS (OPTIONAL) :-)
1 camca teh halal gelatin (jenama "nona" @ "nur")
2 camca besar air
2 camca besar jem apricot




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung naik sendiri dan tepung gandum, ayak rata. Kupas epal, belah 3 setiap biji, buang bahagian tengahnya dan kelar2 setiap bahagian epal tadi (seperti dalam gambar). Rendam dalam air yang diperah sedikit jus lemon. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula halus dan parutan kulit lemon hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. Putar hingga rata.
  3. Tuang dalam tin bulat berukuran 8 inci yang telah disapu dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak. Ratakan. Toskan epal tadi dan susun atas adunan kek seperti dalam gambar.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 1 jam atau hingga masak. Sementara itu, satukan gelatin dengan air, kacau rata dan masak secara double boiler hingga gelatin cair, tambah jem apricot dan kacau rata. Bairkan suam.
  5. Bila kek sejuk sedikit, keluarkan dari tin dan sapukan bancuhan jem tadi atas kek. Tujuannya menjadikan permukaan kek berkilat dan lembap....
CATATAN MAT GEBU :- Jika menggunakan tin "spring foam" atau apa2 tin/dulang kek bewarna hitam, turunkan suhu menjadi 160C sahaja, ini kerana tin berwarna hitam mempunyai kadar resapan haba yang lebih tinggi..Lagi satu, pasal "glis" tu, mat tak buat, sebab tak de stok gelatin kat rumah.....

13 comments:

MamaFaMi said...

Meleleh airliur tengok kek Mat yang jelita ni...

Kujie said...

mat...rupa2nya epal tu letak sebiji2 ye....

Mat Gebu said...

mamafami...
Tapi mana boleh lawan ke"jelita"an mamafami...hehehe...

Kak jie...
Epal tu, sebiji kita belah 3...kalau nak kek tu rendah sikit, boleh bakar dalam tin bulat 9 inci..

SiS-lin said...

aikk mat...epal tu campak je sebiji2 gitu...mak aiii nnti dia cair eh? terkejut aku ko...msti sedap kan...

Mat Gebu said...

sis - linn...
Koo nihh, bukan leer sebiji2...tapi sebiji kita sunatkan kepada 3 bahagian...alah epal tu bila dah masak, dia jadi kecut uuu!!!

ain said...

terliur pulak tengok epal ijau tu. masam2..sedapnya!

MamaFaMi said...

Mat,

Disebabkan Mat dah 'jack' mama, meh amek award kat blog ma ye. Hehehe... Dak eh Mat.. kalau Mat tak 'jack' pun, memang mama dah nawaitu nak bagi kat Mat pun sebab memang mama adore your blog ni. Makanan yang terhidang begitu indah sekali untuk dijamah... wah.. skema tul ayat mama ni.. hihi

Kasawari said...

wah terliuq ni tengok.. buat hari Ahad yg lepas ker mat.. he he..

nanti ada sikit leh antar kulai ek..

dah gi tesco Kulai ker.. tak sempat nak gi la ari tu..

p/s: mana shoutmix tu.. tak kuar2.. ?

Ummi said...

Mat, wah nmpak moist gilerr kek nih eh..mst bila letak atas lidah tu meresap n lesap je kat dlm tekak eh...Oo..mmg letak epal tu besar2 camgitu ya Mat? :D

Mat Gebu said...

ainn...
Memang, ada rasa masam2 epal tu yg balance kan rasa mentega dalam kek tu..

mama fami...
alah hai mama, terima kasih yea atas tanda ingatan mama pada mat...nanti kita angkut, ni dah malam, mama pun dah kunci pintu...segan lah nak pi, nanti "abg" marahhh!!!..hehehe

Kasawari...
Itu produk hari ni...ahad ari tu kita buat roti pastu dah plan leer benda2 lain sikit..tak pe lah nanti dtg yea dgn linn n shai...Hmmm chatbox tak muncul keee.

kak ummi...
Kak, kek tu tak manis sgt, just nice..moist je, kalau kak ummi terlupalah nak pakai gigi bawah, masih boleh telan lagi kek tu...epal dia pun lembutttt dan lemak2 gitu....hehehe

KaSiH said...

mat...apa fungsi gelatin tu sebenarnya...kita ada beli...tp tak reti nk guna..ingatkan lebih sesuai guna utk puding/jelly je...rupanya kek pun buleh ye...

Mat Gebu said...

kasih...
Mat rasa, tujuan disapu atas kek epal tu hanyalah untuk menambah keayuan si kek (sebab nampak kilat dan moist...tapi kek tu mmg moist, lagi2 kalau u makan keesokkan harinya!)...Kalau u buat, boleh lah cuma glis tu....

peknga said...

salam abg mat....sy niie pengikut setia blog abg mat..sorry la yer.. pengikut dalam diam...baru ari niee berani nak bertanya.kenapa sy buat kek x tinggi mcm tu yer....abg mat buat 1 adunan ke 2 adunan..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.