BEN ASHAARI

Sunday, March 8, 2009

APAM GANDUM

Apam Gandum

Ini cuma resipi kuih apam biasa...Mesti ramai lagi yang pakar dalam membuatnya. Sedap dihidangkan untuk sarapan atau minum petang. Lagi satu kan, kuih apam ni feberet orang dulu2....Macam mat pun suka makan apam ni, kira aku ni dalam kategori "tekak" orang dulu2 leerr gamaknyaa!!!.....Oh yea jangan lupa disajikan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

15 comments:

ain said...

salam cik mat...saya belum pernah buat apam ni. Selalu main beli je. Nmpak mcm senang, boleh le try.

azIEda said...

adui mat gebu, menyiksa kalku ku lagi...ni la satu sarapan saya betul betul rindu.. thanks for the resepi..keep up the good work.

Ann De'houzze said...

lor apam ni kalu org ganu panggil ape ke namanya ye!aku lupa la pulok!kalu bab2 kue tradisenel ni mat,kue tok aji serban aku tau ah...kah!kah!kah!

Karina said...

Salam Cik Mat, Petua orang tua-tua. Tumbuk nasi sejuk agak-agak satu sudu kecil dan campur dalam ragi. Lagi 'gebu' lah apam

Mat Gebu said...

ain...
kalau ada masa boleh lah mencuba yeaa..

azieda...
mmg betul, mat buat ni utk minum petang, tapi tak sempat untuk dibuat sarapan.

ann...
Kalau belah sana, tatau lah kot panggil apa, anak2 buah aku panggik kuih ni "apam tembam"..

karina...
ye kee, terima kasih kerana sudi berkongsi idea, lain kali i try yeaa mcm u bagi tau tu..

ain said...

salam Cik Mat...selamat menymbut Maulidur Rasul utk cik mat sekluarga!

dila~noor said...

hi cik mat..
mak mentua sy memang berniaga kuih ni..tp asal balik tak pnh nk dapat merasa..yang menantu sorg ni kemain rajin ambik resipi,buatnye tak sempat..hehe
yang sy ingt die ajar,bile bancuh tepung nk buat apam ni die kate kepekatan mcm nak buat jemput2..betul ke?

Ummi said...

Mat, ini apam kegemaran ni..kalau kat rumah akak di kampung, kami panggil apam dari tepung gandum ni apam kampung..best eh!!

Ummi said...

Hehe..satu lupa nak tnya..ni lah pinggan yg Mat tunjuk kat akak tu eh..cantiiikkk...! :D Banyak ke ko beli Mat?

nurul said...

salam c.mat.. ni 1st time saya post comment tp dh byk kali masuk ke dapur c.mat. ari tu try buat apam gandum ni. tp kn apasal d moment saya buka penutup kukus tu.. apam tu 'jatuh merudum' lalu bantat..?? saya suka nk cuba buat kuih jenis apam2 ni tp selalu tak jadi..huhuhu.. c.mat tolong kasi tips yee..TQ

biEha said...

hurmmm....kt kat mak pulak tgk apam ni....
ngiut ngiut tekk nak makan...huhuhuhu..suke kalau letak kelapa parut byk2...
thnks ye...nk cube wat la...

Mas Putri, said...

hai mat gebu.. i suka masuk website u cuba respi sebab ada step by step bagi, mudah utk newbie mcm saya =D

cuma saya nak tanya la, camane kepekatan bancuhan apam tu? sb apam saya tak naik pon masa perap tu.. bila masak, dia jadi kental.. please help my dear "_"

ZaHusNa Collections said...

Dulu masa kecik arwah Mak selalu buat utk breakfast... tapi peduli pun tidak macamana cara membuatnya...tau2 dah siap terhidang atas meja...bagus punya anak dara...

Bila Mak dah takde rindu pulak kat apam ni huhu...nasib baik jumpa resepinya ni...tima kasih Mat...

Lepas ni nak ajar anak dara 2 org ni buat...dah buat sekali menjadi ...gebu jer...tq

My kitchen, My office said...

salam, saya suka memasak. Cuma apam gandum aje bila buat selalu x pass, kira x berapa sedap. Kira dah jumpa resepi nie nak cuba. Sgt berharap kali ini apam nie menjadi.....

thasya said...

Tq sbb share resepi ni...ley cuba wat....bg ank2 mkn....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.