BEN ASHAARI

Friday, January 23, 2009

BLACK FONDANT CAKE

Black Fondant Cake

Sejak beberapa hari, dah mula plan nak buat fondant untuk disalut pada kek kukus buah2an untuk sepupu mat (dia menikah Sabtu ni)...Sedia maklum, mat ni kalau kek jenis lambak2 coklat cair pastu tabur2 kacang badam ke, aku pandai leer, ni kalau yang salut fondant, memang tak reti dan kekok sesangat.....

Black Fondant Cake

Tapi alhamdulillah, mat berjaya juga membuat nya, walaupun tugasan pertama je dah terpaksa menukarkan fondant putih suci kepada hitam legam (tema depa kawin hitam/putih)....Terima kasih mat ucapkan pada "Norzalina Nordin" atas tunjuk cara yang dia bagi (ambik kat majalah Jelita, Disember 2001), juga pada Mama Zieza dan Nina@Sweetlily....Jasa mu ku kenang....Cuma satu lah, mat tak dapat nak ambik gambar masa membancuh fondant tu, sebab kita sesorang...ada kesulitan nak menangkap gambar...apa2 pun mat sertakan resipi fondant yang mat gunakan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Sebiji kek kukus buah2an berbentuk hati
Fondant secukupnya (resipi dibawah)
Gumpaste flower untuk hiasan (beli yang dah siap)
Royal icing secukupnya (resipi dibawah)
Manik2 gula

BAHAN UNTUK FONDANT :-)
63 ml air
1 camca besar gelatin halal
125 ml sirap glucose
1 1/2 camca besar gliserin
2 camca besar lemak sayur (shortening)
1 kg gula aising, diayak
Pewarna pilihan
Sedikit tepung jagung

BAHAN UNTUK ROYAL ICING :-)
1 putih telur
200 g gula aising, diayak
1 camca besar jus lemon



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK FONDANT :- Tuang air dalam bekas tahan panas, masukkan gelatin, kacau rata dan masak secara double-boiler hingga gelatin larut, masukkan sirap glucose, gliserin dan lemak sayur, kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat dan biarkan bancuhan suam. Masukkan sediki demi sedikit gula aising dan kacau rata hingga pekat. Tuang atas meja kerja dan gaul bersama lebihan gula aising hingga adunan menjadi doh yang putih dan lembut. Bulat2kan dan masukkan dalam bekas kedap udara, biar 1 - 2 jam (lagi elok semalaman). Keluarkan doh, dan letak warna kegemaran dan uli hingga sebati. Biarkan 10 - 15 minit sebelum digunakan. (mat warnakan coklat dahulu, kemudian diikuti warna makanan hitam, perlu lebih sedikit utk mendapatkan warna hitam legam).
  2. UNTUK ROYAL ICING :- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula aising sedikit demi sedikit bersama jus lemon hingga habis, putar hingga pekat. Alih royal icing ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan ianya keras jelatu...hehehe.
  3. UNTUK BLACK FONDANT CAKE :- Gunakan bahagian kek yang rata. Sapu lapisan nipis royal icing, ketepikan. Tabur sedikit tepung jagung pada meja kerja, canai fondant lebih kurang 1/2 cm tebal dan besarnya hendak lah lebih besar dari saiz kek. Gulungkan fondant pada pencanai dan dengan berhati2 selimutkan kek tadi dengan fondant. Biarkan fondant jatuh elok ditepi2 kek, ratakan dengan tangan yang kering hingga rata. Potong lebihan fondant tadi. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung jagung dan urut permukaan fondant perlahan2 hingga rata dan licin. Masa mula2 sapu, memang kelihatan tompokan tepung jagung, tapi lama2 diurut dia akan hilang, cuma perlu diurut dengan manja yeaa.....hehehe...Akhir sekali hias mengikut kreativiti masing2...Moga berjaya!!!!
CATATAN MAT GEBU :- Lupa nak pesan..fondant tu kalau ada lebih, bungkus dengan plastik dan simpan dalam bekas kedap udara, JANGAN!!!, masukkan dalam peti sejuk....

42 comments:

Sayang Suhana said...

mat...cakap sikit punya humble...tapi bila post gamba sikit punya terror...isshh...jgn lah terlalu merendahkan diri mat oi...tau2 dah buat kek fondant nie...habis kedai kek tutup semua...

SiS-lin said...

mat nk bt kek fondant tu dh mcm nk pakaikn baju lak ek...keh3...ishh klu color purple msti cntik kan...

Beachlover said...

Mat salut you man!! fondant cake tu lawa!! sayang nak potong! hitam manis tu.. I took Wilton course 1 ,2and fondant but still tak boleh nak buat roses leh.selalu buat tapi tak jadi....tak payah nak cakap,tak pernah buat fondant from scratch!! beli saja dari wilton tapi mahal yea! Nak pinjam recipe Mat ni!..erhh I see you letak white egg for royal icing..May I ask why? cikgu Wilton ajar just taruh air and sugar powder saja..Ada apa secret with white egg to?

CT Delima said...

Tabik springggg..tiongggg ! kat CMG yeh..yehh..suka sgt2 tgk kek fondant mat ni ler..nak terjah sekarang gak ker sedenak..tggu ct mat hahaha


cantik sgt2 lah mat..cam sayang jer nak potong kek tu hehehe..cakap kat adk kecik tu..gigi bila nk tumbuh keh3

Bibu said...

cantek ni cik mat!skali buat trus jadi sedepuk gitu!

|| syazwaniadnan || said...

gorgeous!!!!
sangattt :D

Judith said...

Cantiiiikkkk nian :)

Aymy with love said...

wallla... marveles la cik mat...

ICook4Fun said...

Wow, cantiknya kek tu Mat. Pandailah Mat ni. Bila nak ambil order :)

Ann De'houzze said...

wahhh mat, hasil kerjatangan yang creative sesangat, baguss!baguss!

princessharyati said...

tahniah cik mat , cantik dan kemas.. keep it up!

Rijal, Jue, Fatih, Fawwaz, Anis said...

TQ En. Mat...bagus betul En. Mat nie..tak lokek ilmu...Moga ALlah s.w.t. membalas keikhlasan En. Mat dalam berkongsi ilmu masakan..bukan semata2 nak mengaut apa2 keuntungan..
Teruskan usaha yang baik...

Ummi said...

Woooowww!!! Juling kejap mata akak tengok fondant ni..betul ka Mat yang buat or kedai kek yang glamor2 tu buat? Ish..memang setaraf je dgn yang kat kedai tu..Salute!!! Siap dandan lagi fondant tu..Bagi amatur, memang kena byk sabar nak buat tu kan Mat..apapun, cayaaaalaaahhh!!!!! Confirm, lepas ni akak tempah dgn Mat, ko mesti pos jugak ke Kuantan nnt..jgn nk ngelat tau!!!

cemut said...

kretip betoi cik mat kita ni

zaitgha said...

Che Mat,

I have been coming here since yesterday but never could see the big pictures of your black fondant....from the small pictures at the bottom the cake look so elegant...Mawi punya wedding cake pun tak se elegant yours....

jealous i....

Min said...

Salam Mat, ok sangat la for a first timer.. ko memang berbakat Mat.

Some tips (as requested):

Kalau style kita, masak gelatine sampur hancur, pastu baru masuk shortening. Dah shortening semua cair, angkat dari dapur. Pas tu baru masuk glycerine. Tapi kalau Mat rasa fondant Mat tu dah ok, ikut je la cara Mat.

Disyorkan pakai aising sugar masa nak alas uli fondant. Tepung jagung boleh mencepatkan fondant berkulat. Tepung jagung boleh utk guna gumpaste atau campuran fondant dan gumpaste.

Utk smooth kan, elok beli fondant smoother drpd guna tangan supaya tak nampak kesan jari-jari kita tu. Kalau ada air buble, cucuk ngan jarum peniti.

Utk lekatkan fondant tu Mat, senang je, takpayah buat royal icing, pakai piping gel je. Kalau tak pun, apricot glaze atau buttercream, lapisan nipis sgt.

harap membantu Mat, well done, really impressed with your 1st creation. :)

Noor said...

Salam Mat,
Terpengun dengan kek mat yang buat cantik memang mat nie seorang yang berjiwa besar serta berbakat. Insyaalah kalau mat rajin macam nie mana tau satu ari nanti mat berada di kaca tv pulak. Semuga berjaya .

Hamirdin b Ithnin said...

setuju dengan semua komen tu. memang cantik cake tu.

Tapi bukan pondan kan?

Mat Gebu said...

Suhana...
Tapi CC u lagi gempaQ...kek fondant ni kan kalau dah buat mcm tergian pulak..hehehe.

Sis Linn...
Betull lah, kalau kaler pepel, sure cun u...nampak ayu gitu..mcm sis linn jugak..ahak!, kembang leerr tuu!

Beachlover...
I pun ikut resipi chef, tapi kalau royal aising tu, jadi stiff dan senang nak picit, mungkin wilton punya resipi dia berbeza kan...Fodant tu i rasa buat 1/2 dari resipi pun dah cukup..

CT Delima...
Hahaha, boleh2, tapi kek dia dah tak de laa..tak pe senang ct boleh cuba, buat sikit dulu..rasa mat kalau nak letak perisa skit pun boleh kot..

Bibu...
Tu lah, syukur alhamdulillah, masa buat tu tak de masalah apa2, cuma nak blend kaler hitam tu je, meja keje jadi hitam...

Syazwani...
Terima kasih laaa...hehehe, tapi kena byk belajar lagi..

Judith...
Terima kasih, tetapi kek di blog kamu lagi cantik..aku suka yg kepala lokomotif tu....

Amy...
Terima kasih...ishh kembang berkilo2 pulak aku ni kang kena puji..ahaks.

Gert...
Gong Xi Fatt Chai...Kalau i terima tempahan, sure tak bley tido...tapi mungkin satu hari nanti lahh..

Ann...
Terima kasih yeaa..tapi mat rasa u pun boleh buat...

Rijal...
Terima kasih atas doa2 anda tu, mat bukak blog bukan nak apa2, cuma berkongsi apa yg kita tau dan belajar apa yang kita tak tau..

Kak Ummi...
Wokey, ko punya pasal kak, pattern apa je ko nak aku buat..pstt tapi bentuk kek pulau yg ada aweks cun pakai bikini tu kan, aku sedia membuatnya u..ahaks!!

Cemut...
Terima kasih, i rasa u pun ada ke"kretif"an juga, cuma belum di xplore saja..betul takk?

Datin Zai...
Terima kasih lahh datin, segan i..hahaha, tapi kek mawi hari tu mcm bantal kusyen kan...

Min...
Salam sifu...terima kasih banyak, banyak dan banyakk, atas sokongan dan tips yg u bagi tu..Moga Allah membalas jasa baik u yeaa...

Noor...
Terima kasih doa2 kak noor tu..Mat ni setakat jaguh di dapur sendiri jee...hehehe.

Hamirdin...
Salam prof, hahahaha, terima kasih yea, "pondan" tu jika salah sebut lahh....

Nina Suria said...

salam ziarah mat, terpegun tengok kek itam putih atas meja cik mat, memang bukan jari beginner...

Maaaat.. mungkin bulan ni hari itam-putih sedunia tak??? kakmOn pun baru lepas cuci tangan buat kaler burung gagak ngan bangau, memang meletup-letup itam nih :D

Mat Gebu said...

Nina Suria....
Kak Monn...ishh rindu laaa...harap kak mon sihat sejahtera yeaa...tu lah 1st time mat buat, kena pulak buat warna hitam...nak tengok produk kak mon kejap lagi...

Emblem of Purity said...

YA Allah...cantiknya. Ni ke yang kata tak pandai buat? Issshhh....

lemongrass said...

CikMat,
nasib baik I dah kawin, klu tak kawin lagi, mmgn I akan suruh u buat my wedding kek. Sure semua guests akan terpegun gilerss tengok wedding kek I, hehehe. Cantik sgt2 lah kek Cik Mat tu, tak sangka first time buat!

cikmanggis said...

tak puas cikmanggis dok tengok kek ni,kemas btol buatan en.mat ni..syabas en.mat,anda mmg hebat.Jika anak cikmanggis nak kawin nnt rasa cam nak tempah dgn en.mat gebu hehe

cikmanggis said...

eh lupa la plak,bleh tak cikmanggis nak cut and paste tentang kek fondan En.Mat Gebu ni dalam blog cikmanggis,nak tengok sampai puas,bleh ya....t.kasih

Mat Gebu said...

Emblem Of Purity...
Memang tu lah 1st time mat buat...mcm tak percaya laa, tapi kan seronok walaupun dapur jadi huru-hara!!

LG...
Alah, dah kawin pun boleh buat juga kek tu..tapi kan, kek tu utk majlis2 ok aa, kalau saja2 nak buat...mm rasa macammm......

Cik Manggis...
Ok, mat izin kan u copy paste..tak de masalahh...Terima kasih yea sebab sudi tinggalkan jejak..

boxhousestudio said...

mat

mu ni selalu buat kejutan...pastu sumernya menjadi...akak suka...nanti akak nak cuba..buat fondan hitam tapi atas cupcakes ya...

salam baking mat...

HomeKreation said...

Walamak, caya sama Ah Mat Gebu kita ni. Along pun ,macam yg lain2 tu, terpegun tengok kek fondant cik mat - mmg perfect & berseni...Keep it up...!

Mat Gebu said...

kak tun....
Terima kasih yea kak...kalau akak, kaau kak tun nak buat skit, akak, pecah2kan lah yea resipi tuu...

Along Roz...
Terima kasih...sebelum buat tu kan, mat sampai susah nak tidur malam...seriau uu..hahaha

De'niza said...

nampak sedapnye kek. cantik sgt.teruja!!

shima said...

waduh2...
ni rasanyer x lama lg kita pakat leh tgk cik mat masuk tv ler ;)
mmg berbakat serba serbi..dr muka pintu ( jahit langsir) sampai ke ceruk dapur sume PASS!!
idop cik mat!!

Mat Gebu said...

De niza...
Dalam dia kek kukus, pada mat, kek tu sedap dan tahan lama, makin lama, makin lembap kek tu..

Shima...
Hehehehe, tak delah sampai mcm tu, kita ni setakat jaguh di dapur sendiri je..tak reti leer nak xpose lebey2..segan..hehehe...

iza said...

cantiknya kek tu.....

Mat Gebu said...

Iza...
Terima kasih, itu lah percubaan pertama mat dlm membuat kek bersalut fondant...seronok walaupun sedikit mencabar...

MamaFaMi said...

Mat, cara Mat berpesan tentang fondant tu kan, macam garang semacam... ahakss... JANGAN!!! masukkan dalam peti sejuk... Agak-agak kan, kalau ada yang degil masukkan dalam peti sejuk, mesti kena babab dengan Mat kan? Hihihi.. Saja nyakat Mat... jangan mare!

Mat Gebu said...

Hahaha...Mama, kalau ada juga yg simpan dalam peti sejuk, mmg i "ciommmmm" org tu..awwwww..mampus, skandal kejap lagi......Lama tak nampak mama, harap mama sihat sejahtera yeaa...

chaq said...

hai mat gebu,,,akak baru terperasan ni la kek akak kawin yg ko buat tu...ish3 memang power. sume terpikat. adus akak uat hantaran tuh. dah masuk perut sblm depa sampai perak oiiii. tQ cik mat. semoga bertambah gebu

My Rayyan said...

Salam

En Mat Gebu mekacihhhhhhhhhhhhh
hikhik ni dah lama cik kema duk perati resepi2 en mat kat myresepi n byk gaks yg dah try...

hepi ok semuanye sedap thanks taw
ni cik kema singgah sat sbb nak bg tau yg cik kema dah cuba wat fondant guna resepi en mat bg

sukses ok...aaaaaaaaaaaa syiokkk
meh la jenguk sini hikhik

http://myryan-truelove.blogspot.com/2009/10/sneak-preview-kek-besday-baby-rayyan.html

Thanks.........

Azreena said...

Cik Mat penah attend fondant class ke,main redah je belajar kat internet?

Nak try buat,tapi takde budget nak attend class sbb baru pindah umah.huhu,,

Bittersweetflavours said...

tq ... tuk resepi tu.... klau x bli yg segera d kedai je...but smt masalah gak nak melayan nye... lebik semacam je

Cinta Kasut Tinggi 7115 said...

emmm cik mat .. ade tak gelatin halal ?? bkn gelatin mmg haram ke ?? ^____^

Ar-Rizqin Homestay said...

En Mat...mohon share resepi. Hehehe...sblm ni byk try resepi tp x pernah minta kebenaran pun.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.