BEN ASHAARI

Monday, August 11, 2008

CRUNCHY CINNAMON ROLL

Crunchy Cinnamon Roll

Untuk kudapan pulak, mat cuba2 lah try buat benda alah ini, saja jee...Yang ni senang gila, mat guna instant roti prata jenama "kawan"...nasib baik jadi, kalau tak jadi, malas aku nak "kawan" dengan koooo!!!!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 keping intstant roti prata jenama "kawan" (jenama lain pun ok, janji bukan roti prata yg dah separuh masak)
1/3 cawan gula perang*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bahagi roti prata tadi kepada 8 bahagian yang sama besar, tabur bancuhan gula dan serbuk kulit kayu manis tadi, rata2 atas roti prata.
  2. Dengan cermat, gulungkan potongan tadi dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bucu tajam), alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C, selama 30 - 35 minit. Bila masak, alihkan segera ke atas jaringan untuk mengelakkan ia melekat di dulang pembakar.....

11 comments:

MamaFaMi said...

WAHHHHHHH bestlah Mat resepi sempoi Mat ni. Awatnya tak terfikir sebelum ni eh? Hmm nanti bolehlah ma buat untuk berbuka puasa esok...insyaAllah... Tq Mat.. Tq

Min said...

Mat, bagus idea ni.. kita guna roti pratha utk buat pizza je.. nanti nak cuba la.

deedah said...

idea yg sungguh bijak !

rapheydhillo said...

kreatif nye cik mat! nak kena cuba nih..

Ana Ali said...

Tumpang lalu.sedap dan senang nyer namapk cik mat buat. Nak try jugak nanti leh letak kat blog.

Mat Gebu said...

mamafami...
sama2 mama, tapi kita ni baru setahun jagung, tak mcm mama, kak liza, mak lang dan yang lain...hehehe, segan i!!!

min...
Eh buat pizza guna roti prata?..i nak try jugak lah, best kan jadi thin crust pizza....

deedah...
idea yg tah hapa2..hehehe, tapi ok lah not bad kan hasil dia...

rapheydhillo...
cuba jgn tah cuba...selamat berjaya!!

ana ali...
mmg mudah dan senang....

Jun said...

cinnamon..akak sukeeee...nnti nak wat gak..khas tuk diri sendiri..wahahahhaa

azam + linda = aina said...

wahh.. sgt best! btw.. saya sudah try semlm.. simple dimple but sooo yummy.. pastu dh siap ubah sket, instead of boh cinnamon, saya sapukan ngan kaya..sedap gakss.. hehe.. tq for sharing the recipe!!

Ummi said...

Mat..ish kreatif betul otak Mat memikir..sempoi tp dah tentu sedap ni..nnt nak kena pi cari pastry puff jugak laa..kelmarin nampak kat Giant, malas je nk beli lagi..leh le meng"roll" lepas ni..hehe..(*memang tengah malas akak ni..)

Mat Gebu said...

kak jun...
Buat jgn tak...khas utk diri sendiri...mat pun kalau aku "hot", selalu beli brg utk diri sendiri.

azam+linda=aina...
Wahh..kreatif tuu, nanti mat pulak try yeaa..apa2 pun terima kasih kerana sudi mencuba.

kak ummi...
Kak itu tak delah kreatif mana, kalau time terlampau kreatif kan, sampai ada org yg tak sudi nak makan u..depa tgk je dah kenyang (kes tak menyelerakan lah tuu!!)

Ummi Eyna said...

alamak... ingatkan kena teruk-teruk nak cinnamon roll nie... kena buat doh... yag paling simple pun ada.... mat... eyna nak try ler....