BEN ASHAARI

Thursday, April 24, 2008

LASAGNA OR LASAGNE? WHICH ONE EKK?

Step By Step 1258

Hari ni mat buat lasagna/lasagne, resipi dari "Jo"....Rasa dia sedap dan lemak (tapi tak delah muak sampai membunuh!!). Nampak macam complicated tapi tak susah sangat....Jom kita cuba!!

Bahan Utama :-)
Kepingan Lasagne secukupnya (mat guna jenis kecil, 10 keping)
White sauce (resipi dibawah)
Inti daging (resipi dibawah)
Parutan keju mozarella secukupnya
parutan keju cheddar secukupnya

Bahan Inti :-)
450 g daging kisar
2 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*(*ditumbuk halus)
1 camca besar cili kisar
2 helai bay leaf
1 camca teh serbuk lada hitam
1 tin tomato "plum" diramas
1 camca besar rempah kari daging
2 camca besar tomato puri
1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk White Sauce :-)
600 ml susu segar
3 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam



Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk, tomato puri dan cili kisar hingga wangi, masukkan rempah kari, bawang besar, bay leaf dan gaul rata. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging berubah warna. Tuang tomato plum yang telah diramas tadi bersama lada hitam. Masak hingga mendidih. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK WHITE SAUCE :- Panaskan susu bersama tepung, kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.
  3. PENYEDIAAN LASAGNA :- Panaskan air hingga mendidih, campur 1 camca teh minyak makan dan celur kepingan lasagna sehingga lembut, angkat dan letak atas dulang yang disapu sedikit minyak masak. Buat hingga siap. (susun seperti dalam gambar).
  4. Sapukan bekas lasagne dengan sedikit mentega, alas dasarnya dengan sekeping lasagne (mat guna 2 keping sebab kecil), sudu dan ratakan inti daging, tabur sedikit parutan keju cheddar dan alas dengan kepingan lasagna, kemudian sapu dengan white sauce, lapis lagi dengan kepingan lasagne dan ratakan lagi inti daging. Buat hingga siap dan lapisan terakhir diakhiri dengan baki inti daging dan tabur dengan keju mozarella.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Boleh dihidang panas atau pun suam....(yg mat buat tu tatau laa bila nak habis)...

5 comments:

Dianne said...

lasagna - pronouce lasania
ehhe dyg suka niiiii,mtk ckitttttttt

Enida said...

Hi Mat,
Enida here. Truly enjoy browsing your blog! You take really good pictures of your cooking. Brava! Brava!

Lasagna or Lasagne?
Dua-dua pun betul, the only difference is...Lasagna is singular, Lasagne is plural. And the pronunciation is LaZAAnya & LaZAAnye - panjang sikit the ZAA tu kurang lebih dua harakat, chewah!

Okay, nak sambung browsing your blog nak cari kalau ada Laksa Lemak or Laksam recipes.

Thanks Mat and keep up the excellent work!

LanaBusyBee said...

omaaai sedapnya...entry ni thn 2008, tak kesah, janji bagi resipi...will try one day, mcm sedap je urrrgh ^^

Norafidah Ali said...

CM..dah buat..sgt senang & sedap..thanks 4 sharing..mintak share kat blog saya ye

http://pdajawe.blogspot.com/

Siti Hanis said...

Resepi che mat juga yg saya nk cuba..sedap dan menyelerakan..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.