BEN ASHAARI

Wednesday, March 19, 2008

BAKE POTATO & CHEESE FRITTATA

Benda ni agak baru juga bagi mat, maklumlah kami biasa bedal resipi local dan more to asian taste sahaja...Mula2 tengok resipi kat dapur kak ummi...pas tu semalam merayau2 tak tentu hala kat dapur kak jun, nampak lagi, tapi dia boh dalam ramekin...manyakkk cute woooooo!!!

Jadi mat pun buat juga dalam ramekin ala2 datin jun..ahak kita pinjam idea lah ni (bukan tiru ekk!!)...resipi seperti dibawah, mat cuma buat 1/2 resipi saja....Malas nak tulis laa, kita "kopi paste" kak jun nya jelahh....hehehe terima kasih!!!

Bahan-Bahannya :-)
4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
4 biji telor - pukul sikit
1/2 cawan cincangan daging (boleh ganti dgn sosej)
1 biji tomato - dadu
2 labu bawang besar (sederhana) - hiris nipis
1 sudu besar hirisan daun parsley /daun sup n bawang
1 cawan parutan cheddar cheese

Cara Membuat :-)
Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang 7 x 7 x 3 cm (jun guna ramekin..)Parut kentang, dan perah buang sikit airnya. Campurkan semua kentang, telor, sausage, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.

3 comments:

MOMMYCOOL said...

nampak sedapnye mat... kecur seyh!! i must try this recipe.. harap jek beli remekin banyak2 tapi tak buat ape2.. hehehe..

min said...

Ya Allah, nampak sedapnye..dah dinner tadi tapi tengok gambar ni jadi lapar balik..I kena gi beli ramekin nak buat ni!! Thanks Mat.

Zaharah Johari said...

boleh cuba buat utk si kecil saya ni..comel je frittata gini. haritu ada buat frittata jugak.. kalau tak keberatan boleh check resipi kat sini:
http://zaharahjohari.wordpress.com/2014/03/08/fancy-a-frittata/

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.