BEN ASHAARI

Wednesday, January 9, 2008

ALMOND LONDON


Almond London....dari mana datang nama biskut tu pun tak tau laa....Kat London ada ke biskut ni?......apa2 pun rasa dia sedap dan mewah.....selamat menjamu mata semua!!!!

Selepas menjamu mata, baru kita tengok resipinya...Sejak mat kenal almond london dan mula membuatnya secara peribadi, mat tak berganjak dari menggunakan resipi yang sama setiap tahun....cuba tengok, kot2 lah sama dengan koleksi resipi almond london anda!!!...Eh..lupa nak habaq, resipi ni menghasilkan kurang lebih 120 - 130 biji, bergantung pada saiz badam....

Bahan Utama:-
125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-
300 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama "tulip")
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  4. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!

10 comments:

eimma baek said...

salam,saya dah try buat biskut ni,,mmg super duper sedap..tq for sharing the recipe

Nanie said...

salam..

saya pun dh try recipe nih..besh sbb menjadik..dh ler pes time buat.. thx ek mat.. =)

muntahmuntah said...

sumpah senang + sedap

AincyuNK said...

emplex tu apa ek?? slalu buat tak buh pun yg ni... =)

waniey said...

salam...mntk izin copy paste resepi nie yerk mat..=))

aleya said...

Izin copy resepi ye...

aleya said...

Izin copy resepi ye...

noni said...

saya mau tanya, mixing nya using mixer atau sudu saja? berape lame mixing nye?
terimakasih

Nur Syuhada said...

nak tanye..mane nak dapat coklat masakan jenama tulip ek? kat area Shah Alam..TQ

Mardziah Abdul Rahman said...

salam mat gebu...

badam tu goreng ngan minyak yer... sy igtkan toast dalam oven... tq for da recipe...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.