MILO AIS TABUR.....SERIUS SEDAP!!..

rsz_dsc_6018
Salam Sabtu semua, panaskan cuaca..Asal jam 1 lebih je si mat gebu post entri minum2..erkk hehe, alahh releks lah mat bukan apa cuma nak share idea, tapi mat faham idea mat pun bukan lah bagus sangat, setakat yang mudah2 tu ok lah. Biasa, kita ni orang kampung, dok kat ulu, dah lah tu, jenis katak bawah tempurung, takpe...sedar diri...jadi kalau mat letak resipi yang agak kuno, kira boleh dimaafkan lah. Milo ais tabur ni dah selalu jugak orang buat, tapi kalau masa bulan puasa ni, hmmm, apa2 minuman pun nampak mengiurkan. Buat dia mudah, dan mat guna susu rendah lemak dan campur sedikit susu pekat manis dan milo. Susu pekat manis tu cuma nak kasi rasa manis sikit saja. Mat sebenarnya suka rasa milo yang kurang manis tapi pekat, lepas tu sejuk dan nyaman...dan berkrim...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan susu rendah lemak
3 camca besar milo
2 camca besar milo (untuk ditabur)
2 camca besar susu pekat manis
1 1/2 cawan air panas
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh 3 camca besar dengan 1 1/2 cawan air panas, kacau rata dan tambah susu pekat manis. Kacau hingga sebati. Tambah susu rendah lemak dan kacau rata. Kalau nak bagi kembang, masukkan dalam blender dan kisar sekejap.
  2. Tuang dalam gelas sesuai, letak ais kiub secukupnya. Biar sekejap kasi air milo jadi sejuk. Nak minum baru taburkan milo atas dia....Hidangkan....serius pengsannnn >__..__<

Post a Comment

15 Comments

  1. suke susu pekat manis

    tapi lebihkan milo

    pehhh terliurrr

    ReplyDelete
  2. memang bestttttttttt................

    ReplyDelete
  3. @ iffah - pcm tgk tiba2 jadi terliur pulak..
    @ mas - Macam tak cukup jee satu mug tu CM minum selama...grrr...

    ReplyDelete
  4. aduhai,seksa mata tengok ni.dah terliur....sob3x

    ReplyDelete
  5. pergh milo tabuh ! lame xorder ... nk try la nanti ..

    ReplyDelete
  6. Salam..
    CMG memang nak kena...
    tapi kn kakliza nak glamor sket..guna susu cair..pastu memang suka tabur milo..dipanggil air naga...pengsan ko...

    ReplyDelete
  7. mat..tekak ni benar2 terseksa...
    err milo dinasour takde ke?

    ReplyDelete
  8. milo ais tabur mmg terbaekkk! anak saya cukup suka milo ais tabur gini tapi siap arr abis stok milo dalam bekas dikerjakan kik.kik.ki

    ReplyDelete
  9. aaarrghhhh.... memang feveret anak2 ni

    tapi mak yang sedut2 yg bertarabur kat atas tu :)

    ReplyDelete
  10. memang fevret ni! lagi 1 horlick tabur. perghh!

    ReplyDelete
  11. mmg geram tgk milo tabur ni...nak nak da dekat nak buka puasa ni.. nak buat malas... order mamak je la...

    ReplyDelete
  12. Saya bikin malam, Mat...bila dah siap bahan bahan nak sahur, siap selimutkan kanak kanak, baru nak cari bahan update blog...sedappp tekak malam2...adoii

    ReplyDelete
  13. Huwaaaa... naperlah nak kena nampak bendaalah ni pada pukul 11.30 tengahari di hari yang terik eh? Hish....

    ReplyDelete
  14. Selalu dengar tapi tak pernah minum..tak manis ke pakai susu manis plak?

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.