SAHH PENGSAN PUNYA...KATA DAHHH!!

P1300610
Selamat....erkk selamat apa eks, sat..tengok jam...ooo jam 3 petang, jadi selamat jam 3 petang semua..boleh?..habis dah idea nak tulis, maklumlah bukan blogger tulis2, tapi blogger masak...sebelah laptop, sebelah sudip dapur. Asam pedas memanjangg...kira post paling banyak lah dalam blog, sikit asam pedas, jemu pun yea..tapi tu lah mat letak apa yang mat masak. Tapi kan bulan2 puasa ni, lauk ulang tayang pun tetap akan memikat perasaan..haha, kan main ayat cover entri ulang tayang, sikit punya baik. Sebab kat masak asam pedas, kerana ada nenas dan atas permintaan juga. Kali ni sekali lagi mat guna ikan kapak, eh ikan kapak ni sedap lah, isi dia mat suka... Ok mat letak yea sekali lagi resipi mudah ni...tapi sebelum tu kan...kan..kan..nak promot sikit...apa eks..tapi sepesel untuk blogger2..cer klik sini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan kapak saiz besar, siang, cuci dan kerat 2 setiap seekor
1/2 biji nenas sarawak saiz sederhana, dihiris sederhana tebal
3/4 cawan jus asam jawa
800 ml air
1/2 camca teh serbuk kunyit
2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah dan putih yang dihiris tadi hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan serbuk kunyit. Terus menumis hingga cili garing dan terbit minyak, gunakan api sederhana dan kacau selalu.
  2. Tuang air, kacau dan biar mendidih, masukkan nenas dan jus asam jawa. Bila mendidih sekali lagi, masukkan ikan, masak dengan api sederhana. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap dah rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan...

Post a Comment

11 Comments

  1. Saya suka asam pedas style tumis ni.. Tapi dekat rumah buat asam pedas versi rebus2x je sebab mak tak suka yang macam ni..

    Dok JB memang layan sungguh asam pedas cenggini..=)

    ReplyDelete
  2. sedapnya asam pedas... bila la nk try masak ni...huhu

    ReplyDelete
  3. erm kenape eh

    bila masuk blog onyang

    rase bdebar je

    tak tau npe

    hati ni cm ade tak kene











































    semue nye sbb gamba makanan mengganggu emosi lg2 mse pose neh hahaha

    ReplyDelete
  4. ya Allah cik mat.....saya dah pengsannnn....!

    ReplyDelete
  5. sedap ni abang mat..blh praktik bila balik saudi nanti..ehehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Walaupun saya tak makan ikan, haha, that looks dangerously delicious ! :3

    ReplyDelete
  7. asal nampak asam pedas cmg tekak automatik nak makan asam pedas gak...

    ReplyDelete
  8. td dh pengsan dah...ni bru sedar..hahahahahaha....

    aku online dr dapo kecik aku nie...hehehehe

    ReplyDelete
  9. next time saya nak asam pedas pulak lah....

    ReplyDelete
  10. Cik Mat...nak tanya ni...ikan kapak tu ikan apa? terliur tgk ni...lagipun suami mmg cukup suka asam pedas...
    Tk na...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.