LENGKONG SIRAP ROSE....STYLE DULU-DULU.

P1300605
Yuuu huu, assalammualaikum, buat apa tu, gentel biskut raya kee?..Wahh rajinnyaaa...mat belum lagi, insya Allah dalam masa terdekat ni lah..sabar yeaa. Entri meleleh kali ni nak share lengkong sirap rose, ni kira femes lah dulu. Mat buat semalam atas permintaan big boss, dia dah bagi hint nak lengkong ni 2 hari lepas, tapi si mat gebu malas nak buat..boleh macam tu?...hadoi, teruk kan. Tapi ni hari mat buat, alah bukan susah sangat, sekejap siaa. Nak senang guna agar2 serbuk, kalau style dulu2 kenalah guna agar2 tali. Pada mat apa yang utama, daun pandan, wajib ada, baru aroma dia naik. Sedap dimakan sejuk, pulak kena dengan cuaca panas tengah2 hari...aduhh meleleh juga kan walau pun bukan entri minuman...Ok kita semak resipi dia pulak, cuma resipi asas saja.. Bagi mereka yang nak tau kesah DTS-BA...masih ada lagi yang mushkil tuu....huhu, tak pelah kan mereka tanya kita jawabkan...pi lah baca, kat sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
12 gram agar2 serbuk atau agar2 tali
1100 ml air
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan + 2 camca besar gula pasir
1 camca besar penuh sirap rose (mat guna jenama "double-lion")

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Jika guna agar2 tadi, gunting pendek dan rendam 30 minit (guna air 1100 ml tu). Kalau guna agar2 serbuk boleh guna terus. Sini mat tulis guna agar2 serbuk ok. Dalam periuk satukan gula pasir dan agar2 serbuk, kacau rata. Tuang air dan kacau. Jerang atas dapur, masukkan daun pandan dan sirap rose, kacau hingga semua sebati dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  2. Tapis dan tuang dalam bekas, mat guna loyang 8 inci x 8 inci x 1 inci. Biarkan hilang wap panas dan boleh simpan dalam peti sejuk hingga keras dan dingin. Hidangkan masa berbuka puasa....aduhh nyaman di tekak... (^_*)

Post a Comment

15 Comments

  1. lama tak buat agar2 polos camni. biasanya agar2 camni dia kuar time kenduri jer.

    ReplyDelete
  2. Waaaa...ni mmg dolu dolu punya lengkong....owang kata lengkong kristal..hehehehe

    klu keje kawin selalu byk org bt kannnnnnnnn...

    ReplyDelete
  3. pcm, typo...tadi tu tali kan? pcm guna agar2 jenama ape?

    ReplyDelete
  4. heee..tgk agar2 merah ni pon meleleh ayaq liuq....selalu gune yg tali =)

    ReplyDelete
  5. org johor mmg panggil lengkong.
    tp saye org kedah pggl agar2 je.
    habis kena gelak dgn mmber2 johor.

    ReplyDelete
  6. grukk.. grukk.. *bunyi perut lapar*

    woah,, sedapnye...

    ReplyDelete
  7. tang bentuk tu yang best,,, hahaha

    ReplyDelete
  8. mas suka agar2 merah ni...
    sedappnya tengok...
    memang agar2 wajib kat rumah mertua mas bila raya....he..he..

    ReplyDelete
  9. cik mat kalau guna agar2 tali masih 12 gm jugak ke?..akak tang lain mmg okay taaapi kalau bab2 lengkong ni mmg fail betul..ini lah satu2nya yg org kata kueh sonang tapi akak tak berapa nak pandai buat.

    ReplyDelete
  10. onyang terliurrrr wargh lme tak makan

    ReplyDelete
  11. betul tu agar2 ni femes time kdri kawin.owh suka sgt agar macam ni simple.kalau gi bazar pun kite prefer beli yg ni...

    ReplyDelete
  12. It has been weeks since last visited CMG blog....gee...still the best...thank you for giving me ideas on what to have today...have a good iftar and may Allah bless U always...

    ReplyDelete
  13. hah ko..
    ambil rose berbentuk hati..
    cik mat, daku suka kena tag camnie...
    i luv u..
    hehehheheh..

    ReplyDelete
  14. kalau ada kenduri yasinan lengkong nie mesti ada kan CMG

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.