LEMAK PUTIH FUCUK DENGAN TAUHU

P1300828
Assalammualaikum....sehat ke semua, mat kan..kan..kan..arghhh plan semua gagal, patut malam ni melapis kek asam manis, tapi tak larat sudahh....jam malam 9 tadi aku pengsan sudah....blackout... jam 11 malamnya baru sedar balik. Hari semalam agak memenatkan jam 7 pagi mat dah mula buat almond london (AL) dan walaupun nampak mudah, jam 2 petang baru siap semua si AL disalut dengan cekelet...huhh...lepas tu masa untuk memasak pulak..siap2 semua, plan nak melapis lepas Isyak tadi, tapi tu lah kita merancang sahaja, last2 rancangan tidur lena dibuai mimpi pulak yang berlaku...haha babai leer kek lapis, insya Allah esok kot mat buah..masa pun dah suntuk, tat nenas belum buat lagi nih....waaa tolonggggg!!!!!......

BAHAN-BAHANNYA :-)
Tauhu kering @ fucuk secukupnya, potong kecil dan rendam hingga lembut
2 keping tauhu, belah 6 setiap satu
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Toskan fucuk dan masukkan ke dalam periuk bersama hirisan bawang besar, bawang putih, udang kering dan santan cair. Masak hingga mendidih. Tambah tauhu dan soo hoon (toskan). Kacau perlahan.
  2. Tuang sedikit air jika perlu dan tambah santan pekat. Biar mendidih perlahan, guna api sederhana. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masa sekejap rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ikan masin dan sambal belacan..

Post a Comment

14 Comments

  1. memang kegemaran nih.. tapi saya selalu letak kentang jugak.. :)

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

    ReplyDelete
  2. bz betul

    tula takmo buat awl2

    penatnye

    tak stat wt kuih raye ag ni

    ReplyDelete
  3. Wahh my favourite !!
    Dah lama tk masak. ^__^

    ReplyDelete
  4. Salam che Mat..
    Penuh tu jadual harian ngan masak2 jer... penat sangat tu yang keje melapis tukar ngan keje tido tu.. hehe... :)
    kekadang lauk simple cam ni yang sedapppp.... emmm

    ReplyDelete
  5. Saya pun sama juga, bila masak lemak putih fucuk ni, saya masukkan juga kentang dan telur tanpa tauhu, best juga tau!

    ReplyDelete
  6. ni kan CMG kalau padankan dengan ikan masak sambal kan...fuhhhh...xpandang kiri kanan dah...iskk...da telan2 airl iur

    ReplyDelete
  7. Anak ku bakal muncung+melirik+merajuk=tak kawan kalau soo hoon, tauhu dan fucuk kesukaannya dimasak begini hik3.. dengan bahan yang sama dia hanya mau ditumis air / bening saja C'Mat..
    Tapi mak dia suka heheh.. pekena dgn nasi lembik panas2 fuhh!

    ReplyDelete
  8. Adoi Mat! Baru jenguk tadi Sambal kari Kerang...ni dah masuk Lemak Putih Fucuk pulak?
    Pergh! Hebat la Mat...walaupun nampak simple...tapi ngam tu..Caya la CMG!

    ReplyDelete
  9. ini mesti lawan dengan sambal kerang. kalau ada sambal belacan lagi best

    ReplyDelete
  10. kecor lidah ni..haish...sodap ni

    ReplyDelete
  11. peh sedapnye, tak sabar nak lik kampung, sape nak diet bleh tgk blog gua

    ReplyDelete
  12. alah cik mat, dah 2 hari mengidam nak makn ni....tapi sbb tak makan nasi, terpaksa pendam je.....haishhh esok kena buat jugak ni, insyallah.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. sedapnya..kalau ada telur dadar dan sambal dua, lagi marvellous.

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.