MASAKAN KAMPUNG MENU TENGAH HARI...

P1270984
Salam petang semua, huhu, patut ni masuk dalam n3 tengah hari, tapi penat nak ngadap tenet, jemu, letih dan ngantuk. Jadi masa ni mat agak lapang sikit, aku masukkan lah n3 baru. Saja nak share benda2 biasa yang dimasak oleh mat gebu. Kadang2 mat tak nak letak, tapi kat FB ada yang msg, Che Mat masak apa tengah hari tadi, Menu apa...jadi kan baik mat letak jee apa aku masak. Selalunya masakan biasa2 je, eh lupa nak letak pic singgang ikan kegemaran ku tadi...hmm tak pelah setakat singgang jee kan.. Ok tengah hari tadi mat masak semua atas permintaan, kalau mat gebu, yang sedang2 saja lahh...Tapi masakan atas tu tak delah susah mana, semua resipi dia mat pernah share kat sini dulu...Jadi n3 kali ni mat tak tulis apa2 resipi, lebih pada cerita bergambar saja lahh...


Lemak putih pucuk ubi ni menu arahan pertama mat dapat pagi tadi. Tapi pucuk ubi tu abah mat ambik di kawasan tanah rendah rumah kami. Guna pucuk ubi jenis batang hijau, pilih yang muda saja, kalau ikut style orang2 Rembau, mereka petik daun muda yang tumbuh 3 tangkai dari atas pucuk, dan pucuk hujung sekali dibuang, ini petua untuk mengelakkan pening kepala...ingat petua saja bukan sahih yea...style orang dulu2. Sebelah tu lauk biasa, kacang panjang goreng dengan udang dan cendawan black fungus, campur soo hoon....


Lepas tu kan..kan..kan...yang ni ish memang mat suka lahh, sambal air asam campur "budu", guna cili padi dan perahan jus limau kasturi selain jus asam jawa dan belacan serta sedikit gula. Makan dengan apa saja, cicah ulam sedap, dengan ikan bakar pun lazat, pendek kata versatile gitu...melelehh guaa cakap sama luu..hmmm, yang tak makan budu tu sori lah yea..atau skip budu....


Last sekali mat goreng garing ikan belanak, ikan masin tak goreng sebab semalam punya masih berbaki. Ikan belanak ni sedap, cuma kerja dia lebih sikit. Goreng dalam minyak baru untuk mendapat hasil yang rangup dan tidak melengas. Sedap juga kalau dibuat sambal, atau masak kicap... Hmm begitu lah menu masakan kampung mat untuk tengah hari tadi...biasa2 jee kan.. Yelah kita dok kampung, manfaatkan apa yang ada...Ok jumpa nanti dengan N3 lain pulak, salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

Post a Comment

22 Comments

  1. gluuuuuuuuuuuuuuuuuuuurp..telan air liur.....sedap nyer..suka masakan makanan kg

    ReplyDelete
  2. sedap nye,. sian kat saya makan nasi tapau jer,. kalo le saya org kaye dah lama saya upah cik mat jd chef kt umah sy.. hhehehehhee

    ReplyDelete
  3. walopun takde resepi......tetap lapor petang2 ni...tambah2 tengok pucuk ubi tu....T_T

    ReplyDelete
  4. perhhhhh....maunya bertambah nasi....

    ReplyDelete
  5. semua kat ats tu saya suka...
    terutama sekali budu...
    syoknyaaa...lagi2 waktu hujan mcm ni...mesti mkn nasi bertambah-tambah....

    ReplyDelete
  6. waduh2 Mat....yg lain2 wa tarak heran woo tp itu sambal belacan asam wa manyak sakit mata memandang woooo......

    Mat aku nak order dgn ko sebalang boleh...? bt simpanan stok sebulan punya makan...hehehehehe bolehhhhhhhhhhhhhhh?

    ReplyDelete
  7. ehhh apsal anak aku pulak yg kuar tu..huhuhuhu

    sori Mat..mesti si Naz x sign out ni tadi...huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. aduhhhhhh!!! terliur lagi ni. Asal dtg je terliur .. asal dtg je tergoda .. Camna tuh??

    ReplyDelete
  9. sedapnyaaa....meleleh air liur tengok lauk pauk ni..

    ReplyDelete
  10. as-salam
    adoiii, sungguh menyelerakan masakkan kampung ni....terliur gk tgk ni..

    ReplyDelete
  11. fuh! memang kena regunya... ini tak sempat malam pun dah boleh habis lauk...

    ReplyDelete
  12. lauk simple begini lagi bertambah selera nak makan.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Mat,
    Ya ampunnnnn Mat, arini leh sama plk lauk kita..akak pun masak pucuk ubi lemak..lama tak makan, mmng sedap betullah....tapi akak wat sambal tomato dan ayam goreng berempah....goreng ikan kerisi sikit dan ikan masin...sedap tul...

    ReplyDelete
  14. Salam CMG, pergh tetap menyelerakan lawa le kita tumpang sekaki hehehe :)
    New Entry "`Chedet' diserang Malware"

    ReplyDelete
  15. menu inilah yg kt sukaaaaaaa:)

    ReplyDelete
  16. bestnya....kacang botol tu lau cicah dengan budu+tempoyak...memang terangkat abis...www.slimsokmo.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. sdap nya msk lomak 2 nyam nyam nyam nyam.lapo lah pulak perut nie

    ReplyDelete
  18. sdap nya msk lomak 2 nyam nyam nyam nyam.lapo lah pulak perut nie

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.