PANCAKE MAYONNAISE LAGI....I LIKEE!!..

P1270688
Salam petang semua, dah minum petang?..Hmm ok secara jujur lah yea, pancake ni mat buat untuk sarapan pagi, tapi mat letak N3 petang. Mula nak post tengah hari tadi, tapi macam tak kena pulak. Yelah tengah hari orang makan nasi, kita pi hangkut tayang pancake. Kalau masa2 macam ni sesuailah kan. Mat bukan nak puji mereka2 yang merderhaka resipi, sebab bijak dalam mengolah sehingga mendapat sesuatu yang baru. Psstt, anda rasa kan, blog masak2 macam kita ni, tukang2 masak femes ada tak masuk skodeng?..hahaha, bukan buat isu panas, tapi sapa tau kan...erkk..ada kang yang saman mat gebu..

P1270692
Pancake mayonnaise ni kalau tak silap, dulu mat nampak di blog Hana Jepun..oppsss...sikalang sudah balik Malaysia, ngajo kat Bukit Goh...mana eks, Singapore ke?. Pancake ni kalau nak comey kena buat dalam non-stick pan saiz 4 inci yang kiut tu, guna api kecik siaa, jangan besar nanti hangus. Adunan yang mat buat ni dapat dalam 8 keping macam tu. Ok lah, jika ada masa boleh cuba...resipi seperti dibawah...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 camca teh baking powder
1 biji telur gred "A"
1 1/2 camca besar gula halus
30 g mentega, dicairkan
1 camca besar mayonnaise
1/2 cawan + 2 camca besar susu segar(mat guna susu sejat)
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
Secubit garam halus
Mentega, strawberry dan madu untuk dimakan bersama pancake

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung naik sendiri, baking powder dan garam halus, gaul rata dan ayak. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula, mentega cair dan mayonnaise, kacau dengan whisk sehingga semua sebati dan rata.
  2. Masukkan susu, kacau dan tambah tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan rehatkan adunan 20 minit.
  3. Panaskan non-stick frying pan pada api sederhana. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu permukaan kuali tadi dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak). Sudukan anggaran 3 1/2 camca besar adunan tadi. Ratakan.
  4. Tutup pan tadi dengan tudung periuk sekejap. Bila permukaan pancake berbuih2 dan kelihatan agak kering, perlahan2 terbalikkan. Masak lagi untuk 1 minit. Alih dalam bekas sesuai dan buat kaedah yang sama untuk baki adunan.
  5. Hidangkan bersama mentega, strawberry dan curahan madu...hmm sedappp u!..Nak makan dengan ais krim pun ok juga..ikut suka hati masing2 yea..

Post a Comment

39 Comments

  1. sedapnye!!!!! nak buat eah!!! serius tengok amat mengiurkan nak makan.. pergh!

    ReplyDelete
  2. wah..nampak sedap...sedang nyeeeee....

    ReplyDelete
  3. pcm tgh lapa

    em kat umah mls msk

    kat sini br trgn nk masak mcm2

    ReplyDelete
  4. bukit goh tu kt kuantan lah pakcik mat.. byk kelapa sawit oo kt sana.. hikhik

    ReplyDelete
  5. salam che mat,

    saye nak tnye..

    1/2 cawan + 2 camca besar susu segar(mat guna susu sejat) <--- ni maksudnye..1/2 cawan susu segar + 2 camca besar susu segar jgk ke? tgh salin resepi ni..konfius disitu..

    hee :D

    ReplyDelete
  6. sedappppppppppppppppppppp!!!!

    nyum2 !

    ReplyDelete
  7. sdpnye..nampak gebu smcm..apesal la kalo sy buat x scntik dan segebu ni...??? tapi slalu sy x tutup pan dgn tudung periuk..ada effect ke kalo x tutup?

    ReplyDelete
  8. T________________T dah la suka pancake..huk3 tak kira!!! anta cni cikitttt

    ReplyDelete
  9. teramat mengiurkan~ sedap sedap. thanks for the recipe

    ReplyDelete
  10. goh chok tong lah! hahahahaha... tembam2 pancake ko mat! geram aku wehhhhh... pancake wokeyy jgn perasan! kekekekekee

    ReplyDelete
  11. @ ROXANNE - YEP 1/2CAWAN + 2 CAMCA BESAR TU SEMUA GUNA SUSU SEGAR, TAPI MAT GUNA SUSU CAIR..

    ReplyDelete
  12. wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

    ReplyDelete
  13. wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

    ReplyDelete
  14. wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

    ReplyDelete
  15. Ya allah nampak sedap pancake tu pakcik mat!! :D Leh mintak nenek refer resipi ni nanti :D

    Thanks sebab singgah dan follow blog saya :D

    ReplyDelete
  16. pndi gile snap -,-
    tgoda tgk..hehe

    ReplyDelete
  17. Planning memang nak buat pancake tu harini.
    Semalam nak buat tapi susu takde.
    Harini buat boleh add on vanilla essence tu.
    Before ni, tak penah lak letak vanilla essence tu. Hehehe.\
    Lapar dah ni tengok pancake Mat Gebu. =_=

    ReplyDelete
  18. huhu, masz harapkan tepung pancake segera jerk kalau nak buat.. nanti ada masa leh try gn resepi CMG nie..

    ReplyDelete
  19. Kena cuba nie....sedap dan nampak pun simple je nak buat

    ReplyDelete
  20. CMG...lawatan waktu nak magrib...masa nilah ada free...suka tgk pancake itu gebussssssssssss...nak cubalah hari tu buat pancake jadi panlempeng

    ReplyDelete
  21. sedapnya..
    seyes lepas ni.. balik kat umah..
    nak cuba segala masakan yg ada dalam ni.. seyes ni..
    berkobar-kobar ni..
    kalau ckp kat mak.. mesti happy giler sebab anak dia nk blaja masak.. hahaha

    ReplyDelete
  22. Sedapnya.. Nanti nk try lah.. Thanks CMG :)

    ReplyDelete
  23. salam c'mat..
    tenguk gambar pun rasa sedap..jeling pmlnya lagi la kebulur..

    ReplyDelete
  24. ni lempeng tercantik sye pernah tengok.hihi. comel betul.dah la gebu.^__^

    ReplyDelete
  25. Terima kasih...dulu mat pun tak pernah buat pancake ni, lepas buat sekali, terus rasa seronok, kalau nak comey beli non-stick pan saiz comel 4 inci yang boleh goreng telur mata lembut sebiji tu..

    @ kak aton - terima kasih blogger antik, sudi singgah blog mat gebu..

    ReplyDelete
  26. wah!!!tgk gmbar pn dh tau sdp...hehek...nk wt utk syafiq lah weekend nih...tq 4 this recipe k...

    ReplyDelete
  27. baru jer semalam wat pancake, tp tgk che mat nyer nii rasa mcm nak buat lagi jer kakaka

    ReplyDelete
  28. cantiknye pancake mat gebu!

    dia jadi cantik sebab pakai mayonis ke?

    ReplyDelete
  29. ibu syafiq dh wt...
    sdp sgt...tq 4 yr recipe k...

    http://ibusyafiq.blogspot.com/2011/04/pancake-lempeng-mayonnaise.html

    ReplyDelete
  30. Tq ya CMG......kite dah Cuba buat ....arii ni Kira Kali ke3 kite cuba......sejak CMG siarkannn....memang best....hb puji melangit.....

    ReplyDelete
  31. nmpk mnyelerakan..CMG..tlong bg idea masakan yg berasaskan labu selain msk lemak..aritu dah try wat pengat labu.. ibu aja.. CMG bg yg resipi yg senang2 ea..kite ni baru blaja.. =)
    http://www.myetech9.com/2011/04/facbook-hentikan-spam-dari-akaun-anda.html

    ReplyDelete
  32. http://farrahsyazana.blogspot.com/2011/05/resipi-pengat-labu.html

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum.
    sedapnya pancake.
    jr
    jemput ke blog saya pula ye.
    https://izcergas.blogspot.my/2017/09/minyakikantulen.html

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.