MUFFIN PISANG MUDAH....簡単バナナマフィン

P1260732
Sunday mornig semua, apa khabar..tuu dia, mat gebu mabuk laut sudahh..haha, gasak. ish pagi2 kan rasa macam geramm jee, tiba2 ada suara bebelan manja memenuhi ruang rumah, hadoi, malas nak kata apa, dok diam je sambil membaking muffin pisang. Buat bodoh sudah lahh, tapi tu lah, ada masa cair gak taik telinga..Ni kalau Ben baca (kalau lahhh kann...) terus keluar N3 takzirah...huhu. Bebalik cerita muffin pisang ni, mat buat ikut resipi dari Internet, tapi telah derhaka sikit, orang putih ni kan heran juga, resipi depa ni manis2 belaka, dah lah tu guna gula kastor, yang ni mat guna gula perang pun masih rasa manis, tu dah kurangkan jumlah gula dari resipi asal, lagi pun pisang kan dah manis, ishh pasaipalah kan...Pssttt...dengar cerita sekarang ni pisang kat Australia tengah mahal....tak caya baca blog LG kat sini....


Tapi ini memang betul2 muffin, sebab buat dia mudah dan teknik dia pun gaul pantas dan bakar. Mat tambah mayonnaise dalam 1 camca besar dalam dia, dan guna 3 biji pisang dan sedikit esen pisang. Kalau anda nak letak walnut pun sesuai juga. Hmmm pening pala lah, tangan kiri mat sakit ni hari, jadi mungkin tak dann nak update blog sangat....kalau ok nanti mat update lagi..insya allahh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/3 camca teh garam halus*
1 camca teh soda bicarbionate (mat letak 3/4 camca teh)*(*disatukan dan diayak)
3 biji pisang emas, dilecek halus
1 camca besar mayonnaise
1 biji telur gred B
Beberapa titik esen pisang
1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 3/4 cawan gula halus)
1/3 cawan mentega cair (mat guna minyak canola)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, minyak canola, esen pisang. Kacau rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
  3. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...
MUFFIN PISANG MUDAH....簡単バナナマフィン MUFFIN PISANG MUDAH....簡単バナナマフィン Reviewed by Mat Gebu on March 27, 2011 Rating: 5

24 comments:

  1. abg mat,bekas mufin ni bleh bakar dlm oveh eh??jenis silico ker?

    ReplyDelete
  2. @ fashah - yeaa saya....cunn kann...

    @ izahdaut - hehehe, mapin cepat punyaa..

    ReplyDelete
  3. abg mat, nadia tgh bakar muffin nangka dalam oven tu..resepi abg matsebelum ni..tak taulahjadi ke x..harap jadila..nangka lebih wat talam nangka resepi kak ummi..hehe

    ReplyDelete
  4. mudahnya resepi abng mat...sy nak cuba...anak2 msti suke nie...hri tu buat kek pisang...x smpi 3 hari..udh lcin....nie kalu muffin lgi snang nak makan kan.....:)

    ReplyDelete
  5. Aslkm
    teimakasih en Mat dtg ke rumah kak.
    Ada2 saja idea je mat nak masak..sedap2 nampak.
    Dah lama kak tak dge cerita pnggan mangkuk antik En Mat...apa cerita? sambunglah lagi..Kak memang tabiklah cite2 tu..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Sifu..wah..pepagi sarapn mapen yea..sedapnya..g lah urut tangan yg sakit,kalau melarat susahlah dapur nak berasap guna satu tangan jer ..

    ReplyDelete
  7. kek pisang reen pernah lah buat pak cik gebu...tapi muffin x pernah buat lagi..nanti nak try lah...huhuhu

    ReplyDelete
  8. mat gebu.......LM terliur!

    ReplyDelete
  9. Hahahah... pasti berasap LG di sana! :P

    ReplyDelete
  10. Asalam CMG, kalau bawak minum petang nie karang mmg best :)
    New Entry "Paling Seksi - ‘Pinggul Fasha menggoda’"

    ReplyDelete
  11. NYAMMMMMMMPAHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!
    Memang saje cari pasal ye Cik Mat ni :-P
    Hikhikhik....
    Takpe, tahun depan bila rege pisang dah murah balik, I tayang pisang hari2 kat blog I, jangan tak caya.

    ReplyDelete
  12. ok, nk gi buat sekarang..doakan menjadi ye cik mat! hihi...

    ReplyDelete
  13. sedapnya!
    tak dapat nak buat baking lg sbb oven tak beli lagi. huhuhu.

    ReplyDelete
  14. CIK MAT!!!! DAH JADIIII!!!!
    OMAIGODDDD~SEDAP GILE!!!!!
    nanti sye tnjuk gambar ye.

    MEKASEYH CIK MAT!!
    suke sangat nih!=D

    ReplyDelete
  15. khas untuk cik mat...

    http://miszlullaby.blogspot.com/2011/03/resepi-marvellous-muffin-ala-cik-mat.html

    timer kaseyh cik mat =)

    ReplyDelete
  16. terliur nengok muffin chek mat...
    bile nk buat ye..oven takde...ade tak resepi kek pisang tau muffin yang dikukus...

    ReplyDelete
  17. terliur nengok muffin chek mat...
    bile nk buat ye..oven takde...ade tak resepi kek pisang tau muffin yang dikukus...

    ReplyDelete
  18. Menu muffin yang baru.
    Selalu jumpa coklat/oren/vanila.
    nanti nak try lah.

    Sebab Mata Lelaki Gemar Lihat Badan Wanita

    ReplyDelete
  19. jatuh cinta dengan blog Mat sejak pertama kali baca.

    Adakah saya jatuh hati dengan resipi2 mat? Yes juga.

    Adakah saya jatuh hati kepada aktiviti memasak= Belum. tunggu dapat hob dan hud idaman. tak patut2.

    ReplyDelete
  20. maaf bertanya...pasaipa abe mat gebu guna mayonis? apakah dia punya khasiat@kesen pada muffin itu, semakin enak@ lemak bkrim @bagaimana...terima kasih yea

    ReplyDelete
  21. dh try mmg sedap sgt sgt!!!

    http://trueny.blogspot.com/2012/11/banana-muffins.html

    ReplyDelete
  22. Salam Cik Mat,

    Saya tengah cari resepi aneka pisang and came across this entry.

    Psal mat salleh guna banyak gula dalam rsepi pisang diorang tu kan, I think it's because diorang punya pisang tak berapa manis... based on my experience tinggal kat Australia lebih 10 tahun.

    Kalau kat negeri kita kan ada bermacam-macam jenis pisang kat sini tak seberapa... tak berapa manis plak tu. Kalau nak pisang dia manis naturally nak kena tunngu sampai kulit dia dah tukar hitam dan isi dah lembik sangat! Hahaha..

    Anyway, I've been enjoying your recipes eversince I came across your blog hmmm lupa le sejak bila. Teruskan menulis dan share ideas yea..

    Wassalam
    Iza .

    ReplyDelete
  23. Dah buat dah muffin ni mmg lembut dan sedap... saya tambah cheese dalam tu

    http://trueny.blogspot.com/2013/06/banana-cheddar-cheese-muffins_9.html

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.