RENDANG KERANG PEDAS.

P1250085
Cakkk..hehe, ala...ala..ala, bila malam masing2 muka semua makin comel, makin kiut lahhh!..Erkk ada yang pengsan ke, sabar yeaa, kalau nak pengsan pun malam sikit boleh laaa, kalau time2 macam ni awal sangat. Sebelum apa2, jom cuci mata dengan resipi seterusnya dari dapur DTS-Mat Gebu. Tadi pagi ber YM dengan kekanda ummi kuantan Jelita, lepas tu tanya laa, any idea tak untuk masak kerang, spontan dia kata buat rendang, waaaa..bess juga kan, jadi mat gebu on saja lahh. Sebenarnya mat beli isi kerang ni dalam 300 gram tu hari kat Tesco, saiz dia tak de lah besar, comey2 saja yeeopp!. Rendang kerang ni sesuai bagi mereka yang tak makan daging atau ayam, sebab rasa dia sedap dan sesuai dimakan bersama nasi putih atau ketupat..Ok, kita lihat resipi senang nie....

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram isi kerang segar, cuci dan toskan
200 ml pati santan
1 helai daun kunyit, hiris halus2
2 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
1/2 camca besar kerisik
1 camca besar rempah kari ikan (mat guna baba's)
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 batang serai, hiris halus
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas
2 keping hirisan halia
2 biji buah keras
1/3 inci belacan
25 biji cili padi merah Thai
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan rempah kari dan kacau rata. Bila terbit minyak, masukkan pati santan. Biar mendidih perlahan.
  2. Masukkan gula melaka, kerisik, asam gelugor, daun limau purut dan garam secukup rasa. Tambah kerang, masak hingga kering, guna api kecil. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun kunyit, kacau rata dan boleh angkat. Hidangkan bersama nasi atau roti..
RENDANG KERANG PEDAS. RENDANG KERANG PEDAS. Reviewed by Mat Gebu on 1/17/2011 07:30:00 PM Rating: 5

19 comments:

  1. wahhhhh! rendanggg! rindu abah! nak balik langkawi la.. abah selalu wat rendang bila yuyu balik langkawi T_T

    ReplyDelete
  2. OWH MY GAYAH!!!! sedapppnya rendang kerang.... errr baru habis dinner, tengok rendang kerang ni terus teringin plak ;-)

    ReplyDelete
  3. Che Mat ni mmg tau.. saya baru je dinner, rasa lapar balik tgk rendang kerang.. huhuhu abeslah diet camni..

    ReplyDelete
  4. Meleleh air liur tgk rendang kerang.. Dh la sy ni hantu kerang.. Cicah ngan roti ni sedap.. Mkn ngan pulut kuning pn sedap ni.. haishhh.. kalu duk berjiran ngan cik mat ni, mesti g wat muka x malu mtak cket.. hehehehe ^_^

    ReplyDelete
  5. Omaigodd.. super yummylicious.. eheheh.. suke sgt rendang kerang..

    ReplyDelete
  6. sedapppnya,tetiba terbayang rasa ketupat dgn rendang kerang.....

    ReplyDelete
  7. Wah, dh rendang pulak...rendang ni makan dgn ketupat sedap agaknya...ngencessssssssssssss!! hahaha...

    ReplyDelete
  8. Waaaaaaaaaaaaaaaaa...merana tengok! Kejiiiiii tau panggil2 kita camtu...nyampassss! Tp kalau dapat rendang kerang tu, leh hilang nyampass aiii...hahahahhaha

    ReplyDelete
  9. Sedapnye..rase nak menangis tengok..isk2,sabar..sabar..lagi baper bulan nak balik Malaysia.=)

    ReplyDelete
  10. erm,,, hmpir meleleh air liur ku,,,
    sedap nyer,,,

    ReplyDelete
  11. mas pun teringat kat ayah mas bila nmpk rendang kerang CMG ni...rendang kerang ayah mas sedapp tau...

    ReplyDelete
  12. pakai gula melaka? pakai rempah kari? 1st time dgr la En. Mat. Kakchik nak cuba lah nanti.

    Sok lunch hour nak merayap kat Tesco, cari kerang siap kopek. kalau yg lum kopek hbis kuku kita calar En. Mat.

    ReplyDelete
  13. Sedapnyer Mat oi!!!! peberet aku ni! (aduh SueJ ni semua pun peberet diaa!!)

    ReplyDelete
  14. main cak2 la pulak malam ni ya che mat.. hati dah girang ya.. nak copy & save dulu resipi ni ya che mat, berkenan sgt dgn rendang kerang ni.. mekasih :)

    ReplyDelete
  15. @ yuyu - waaa, rindu abah eks, sah2 abah pun rindu kat yuyu juga...huhu.

    @ zarin - hahaha..tah..tah...ngidam tu..erkk.. ;-)

    @ koko - hehehe, sori...

    @ miss - haha, boleh, jgn lah malu..hulur je pinggan..

    @ melati - sedap nihh...

    @ elyana - sedap makan dengan pulut kuning kan..

    @ salam - selamat hari raya.

    @ kak ct - setuju kak, memang sesuai sangat.

    @ kak ummi - hehehe, releks lah kak, aiman tak kesah pun, akak kesah ke?..

    @ lm - hmmm, sedap2..boleh cuba nanti.

    @ misz - ala ala ala, releks2 jgn nangess...

    @ miz - waaa, terleleh air liur yeaa...hmm


    @ mas - ehem ehem, boleh lah ngendeng resipi nanti...

    @ kak chik - ha ah kak chik..try jgn tak, simple je nihh..

    @ sue - sama lahhh feberet aku juga nihh..haha

    @ kak nor - sila2 jangan segan2 kak nor...terima kasih...

    ReplyDelete
  16. tiga taun mat aku ngidam nak makan kerang... kalau peknen, dah branak, pehtu aku peknen balik.... wakakakakakaka..... gler sedap weiihhhh!

    ReplyDelete
  17. @ hana - alahh lepas no ko pregnen kat mesia jee lahh, senang...hehe

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.