ROSEMARY LEMON HONEY CHICKEN.....

rosemary lemon honey chicken
Salam semua, waaaa..penatlah secara tiba-tiba...ke sebab bangun tidur awal..hmm alasan lah tu nak jadi malas..opss, kata bonda, tak bess sebut malas, kalau sebut kurang rajin tu sedap sikit didengar, kerana ada terselit perkataan "rajin". Ok ni kali nak share satu resipi yang dah lama sangat nak buat, tapi belum sampai seru, lemon dah berkali2 beli dan akhirnya lari dari niat asal, semuanya menjadi air minuman atau pun dicampur dalam teh. Dengan tekat yang berkobar2, mat laksanakan juga keinginan ini.. Maka hari ni terhasillah Rosemary Lemon Honey Chicken..hmmm i loveee honey...kalau dalam bahasa melayu nya apa?..cuba teka?...waa akak tu cepat kan main jawab "MADU"..haha seramm yeaa...relekss...fikir secara positif..resipi asal dari blog "Kak Ina KL" yang begitu aktif bersama Nuffnang...minta maaf yea kak ina, mat gebu telah menderhaka sedikit resipi ni...apa2 pun ucapan terima kasih untuk Kak Ina KL...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, kerat dua, cuci bersih dan toskan
1/2 biji lemon, perah jusnya
1 1/2 camca besar herba rosemary
4 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 camca teh parutan kulit lemon (bahagian kuning sahaja)
3 camca besar madu
2 camca besar minyak zaitun (boleh guna minyak masak biasa)
Garam secukup rasa
1/2 camca besar lada hitam biji
1 biji bawang besar, belah 6

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam tadi dicucuk dengan garfu, ketepikan. Kisar kering lada hitam dengan 1 camca besar herba rosemary kering hingga hancur, tapi tidak terlalu halus. Ketepikan.
  2. Tumbuk lumat bawang putih. Satukan semua bahan lain kecuali bawang dan garam. Kacau rata dan masukkkan lada hitam + rosemary kisar tadi, kacau rata menjadi pes. Tambah garam secukup rasa.
  3. Lumur bahan2 tadi pada keseluruhan ayam hingga rata. Perap 2 - 3 jam atau semalaman dalam peti sejuk. Letak ayam tadi dalam aluminum foil bersama bawang besar belah dan taburkan bako rosemary atas ayam. Bunkus kemas. (mat buat 2 bungkusan)
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 50 minit - 1 jam. 10 minit terakhir, buka bungkusan aluminum dan sambung bakar untuk mendapat kulit yang keemasan.. Hidangkan..
ROSEMARY LEMON HONEY CHICKEN..... ROSEMARY LEMON HONEY CHICKEN..... Reviewed by Mat Gebu on 10/20/2010 08:30:00 PM Rating: 5

12 comments:

  1. wow! resepi yg saya cari2 utk diduetkan bersama Signora Roaster Pan sy..haha!

    pst...pst..cikmat gebu..tenkiu 4 the resepi asam pedas..pergh!! mmg mabeles lah!

    ReplyDelete
  2. ske la tgk pic2 kat sni..rasa release tension..masakan pun best2..tq :)

    ReplyDelete
  3. Salam CMG,
    Gitu ye cara nye tak nak kasik ayam jadi kering bila bako dalam oven. Saya gerun nak bako whole or even 1/2 ayam guna oven sebab bila dok buat, asyik kering jek. Tak juicy. Nanti buleh guna cara CMG la.
    TQ for the tips! :)

    ReplyDelete
  4. salam mat
    kao semenjak dua menjak nieh memang kena sampuk HANTU MADU erkkkkkkk?hhahahaa..asyik masak, masakan bermadu jer..nenas madu, ayam madu, teh madu berlemon..sah sah sah..hiihihiih..

    ReplyDelete
  5. chemp..nasib baik dia lelaki kalau pempuan mau makan hati..

    sedap gak ek buat camtu...nanti nak tiru pulak stail cik mat ni.

    betul tu lauk tak glamourlah yang sodap dan nyaman di tekak.

    ReplyDelete
  6. wah..terbaik...

    cik mat..asyik sebut madu jer..resepi pun banyak madu-madu....eik...bahaya nie

    ReplyDelete
  7. serius sodap cik mat.. saya pun selalu buat rosmary chicken neh.. sbb anak saya suka..hehe

    ReplyDelete
  8. salam d-la...
    Uikk tengok je boleh lapar..mesti ambik bau je dah kenyang nih..hehe.

    salam mak dara terdiva...
    sama2 dan terima kasih sudi mencuba...

    salam tihara...
    Terima kasih, terharu atas kata2 anda yang membina..

    salam aida...
    Selalu saya memang bungkus, bila dan saat akhor baru bukak bagi kulit dia garing...

    salam chemp...
    Hehehe, kat sini madu, kat FB madu..biasa lahh sekarang ni musim madu..koo tak tau ke..

    salam kak ina KL..
    Terima kasih kak inaa...sedap kan ayam ni, dan minta maaf sebab saya dehaka sikit resipi akak..

    salam puan ayu...
    Hahaha, tak de apa2, cuma madu ni kan sedapp...

    ReplyDelete
  9. salam hotmama..
    Yeaaa betul lahh, saya baru ni try...niat tu punya lah lama, tapi tal terbuat2 juga...

    ReplyDelete
  10. Pkcik mat ..

    dh lama saya carik. yeay .. yeay .. mekaceh ye pakcik mat. hehe ..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.