TELUR MASAK KICAP..

Telur Masak Kicap
Assalammualaikummm...yuu huuu, buat apa tuu...dah siap ke masak semuaa...atau tengah fikir menu apa laah nak makan tengah hari ni. Semalam kan, nyaris2 demam kooo, nasib baik cepat makan panadol....apa2 pun kalau dapat teko antik, sure tu jam juga kebah..hehehe. Ok hari ni nak share satu masakan sempoi gila, bak kata "Puan Siti Rahayu"...masakan cincai. Memang betul2 cincai koo hari ni masak, pendek kata semua lauk2 ulang tayang, selain telur masak kicap, ada asam rebus ikan kembong, sambal belacan dan ulam2..sempoi gila kann. Telur masak kicap ni kira ala2 lauk darurat atau hujung2 bulan, selain cepat, jimat dan mudah, budak2 pun suka, yelah telur + kicap. Rasa macam segan tau nak masukkan N3 ni, tapi apa ada kesah, guaa punya blog kann, ikut suka guaaa lahhh....Nak ke resipi...tak payah letak lah yeaa, sebab semua orang tau masak benda ni...Eh letak lah kot2 ada yang baru2 nak try memasak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur, digoreng mata kerbau (atau apa2 mata lahhh....)
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris serong
Sedikit soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 cawan air
1/2 cawan kicap manis (mat guna Jalen)
1/2 camca besar sos tiram
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh cuka makan
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih, serbuk lada hitam dan sos tiram, kacau rata dan tuang air. Masukkan kicap dan cuka. Biar mendidih.
  2. Masukkan telur, lada merah hiris dan soo hoon (toskan dahulu). Kacau perlahan2 dan kecil kan api. Biar masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang sebelum dihidang. Sedap dimakan bersama nasi putih....
TELUR MASAK KICAP.. TELUR MASAK KICAP.. Reviewed by Mat Gebu on 5/07/2010 11:20:00 AM Rating: 5

17 comments:

  1. eeyyy sedap.. mak selalu buat masa kami kecik2 dulu.. cicah dengan roti.. tapi anak2 tak suka..depa kata kicap makan dengan nasi je..

    ReplyDelete
  2. salam En Mat..anak2 kite tak pernah menolak telur masak kicap ni ..dorang ni tak pernah jemu dgn telur n ayam..kalau bulu ayam tu boleh makan pun depa suka kot..hehe terlebeh pulak..

    ReplyDelete
  3. haha..telur masak kicap? ni masakan aibaks time malas nak memasak kat rumah.. haha..

    ReplyDelete
  4. Mat, telor banyak lebih ke..pi tgk dalam reban kot ada lgk..akak nak 4 biji..cukup la wat akak 4 beranak ni, abang xda gi Tioman..masa ni la nak masak lauk sempoi2 camni..hahaa..aah lama x buat telor masaaakkkk kiiiicaaaapppp...Eh kita cuti la hari ni, Hari Hol..duk santai2 je la..

    ReplyDelete
  5. Salam CMG,

    Dah siap masak CMG.. walaupun ringkas tapi sedap tu Che' Mat.

    ReplyDelete
  6. inilah menu kecik2 dulu kalu stok sardin dah habis & malas nak ke pasar, hjung blnlah pulak... Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  7. sekali sekala mkn lauk cincai cam ni bahaya gak. mau melantak 2 3 pinggan nasi.hihi

    ReplyDelete
  8. salam mat.

    suami akk lbh suka mkn lauk mcm ni dr lauk2 bersantan2 n berempah2 ni. mmg mudah tp ilmu memasak tak berkembang la nmpknya. huhu.. buat lauk bersahur pn sedap ni sbb tak berat. mat ni klu masak apa pun nmpk sedap sungguh.
    sejuk perut ibu mengandung.:))

    ReplyDelete
  9. aku sukerrrrr..... owang jawa ngan kicap mmg tk bleh dpisahkan!! bagai irama dan lagu! cewwahhh! hihihihi

    ReplyDelete
  10. lauk paling best di dunia kniedaz ialah telur masak kicap sebab semua org makan takyah masak banyak lauk..cuma mungkin versi je berbeza hehe

    ReplyDelete
  11. cik mat, ni lauk paling simple tapi bez...kl nak lg mudah, buat telo mata pastu makan nasi dgn kicap...hahahahah!!!ni bila pemalas tahap gaban laa...

    ReplyDelete
  12. Lauk paling senang dan paling cepat nak masak..Janji kenyang..he..hee

    ReplyDelete
  13. salam mat .... inilah feveret bennn dari duluu.. telur masak kicap .. kalau tak pun..telur masak sambal ...leh 3-4 kali tambah woooo...

    ReplyDelete
  14. salam jumaat abg mat.

    alahai......setiap jumaat sure ayu tersedak2 tau..maklumlah rezeki. Ibu segala hari...tq ler sebab ingat kat ayu nie....

    kalau telur kicap nie makan ngan nasi panas, ada ulam selom dan sambal belacan yang kata abg mat tu..memanglah...kalau makan tak angkat muka...meleleq air liur...kikikikikik

    Ayu respek gile kat abang mat...kadangkala kita fikir masakan kita simple org lebih tahu resepi nie..tapi, ada gak yang baru bergelar isteri...nak masak untuk si suami..yang dapat pahala abg mat juga...chaiyok ler abg mat...peweet....

    syok layan blog abg mat dengan barang2 antik tu....

    ReplyDelete
  15. salam kak mulan...
    kak, saya pun 1st time dgr cicah dgn roti..waaa ini style baru nihh...

    salam datin el...
    Kadang2 ayam tu lagi murah dari ikan..rumah saya, my mom prefer ayam kampung, semua dia yg bereskan saya masak je...uik bulu ayam..hehehe...

    salam aibaks...
    kan saya dah kata, ni lauk paling sempoi, cincai dan gonjeng sekali...hahah

    salam kak ummi..
    Laaa abg pi tioman lagi ke, jaga2 kak tah..tah... eh akak sambung sendiri ayat tu...oo pahang cuti ek, hari hol yeaa..abih tu tak pi melawat makam ke?

    salam nora...
    Yep lauk ringkas jeee..senang dan cepat.

    salam sari yusa...
    yeaa betul selain sardin, ni lauk senang dan nampak "mewah" gituu..

    salam ain...
    Tul tu kak, mau bertambah, kena pulak nasi panas...pstt, ada org usik2 akak kat fon lagi tak?..

    salam anis...
    Tu lah saya pun suka yg macam ni dan asam pedas.asam rebus dan kerabu...mudah2an yeaa...

    salam hana...
    Sungguh bagai dikata kan hana, jawa + kicap, nasib baik kita tak gelap gelita kannnn...hahaha

    salam kniedaz...
    Betul2....alah ada telur, ada kicap dah ok sangat...senang keje.

    salam azian...
    hahaha, pstt tu menu saya juga kalau sahur..dediam ek.hehehe

    salam ibh...
    Setuju, pastu jimat belanja pulak tu....tak yah nak bermastautin kat dapur lama2..

    salam ben..
    Bertuah juga Azila nih, dpt laki senang nak pelihara...hahaha, mati lah kena karate kang!!!..

    salam puan siti...
    Tu lah sekarang, ingat cincai, ingat puan siti...eh tak bley nak panggil lain laahh, kena panggil formal jeee = puan siti...

    ReplyDelete
  16. salam Cik Mat,
    oohh..mata apa2 pun boleh ye ...ehehe..lauk gini sekali sekala buat mmg boleh habis nasi satu periuk:)

    ReplyDelete
  17. kikikiki...okeylah tu...ayu terima dengan rela hati..khusus dari abg mat sahaja...gelaran puan siti....tak ada org yang tiak dgn nama nie lagi....so kalau bersua, ayu tahu hanya abg mat yang tiak nama tu...

    terima ksih sebab ingat gak kat ayu...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.