SUP AYAM HALIA..

Sup Ayam Halia
Salam sejahtera semua... Dah makan tengah hari?... Ok semalam kita cuci mata dengan bunga (habis lah lekat pulak nama "mat bunga", sebelum tu dah jadi "mat teko"...hehehe), hari ni kita berbalik pada hakikat asal blog ni mat buat, iaitu berkongsi resipi... Kebetulan 2 hari lepas, abah mat ada sembelih ayam kampung, jadi mat ada ambil dalam 5 -6 ketul untuk dimasak sup ayam halia, excelikan ini lauk untuk orang dalam pantang, alaaahh yg baru lepas bersalin tuu...Tapi yang pantang "nampak" pun boleh juga makan, tak de masalah. Cuma lauk ni agak hangat dan panas.. Lepas makan je, badan terus rasa hangat dan suam... Bagi yang lelaki, kalau jadi apa2 kat koo orang lepas makan sup ni, aku tatau yea!!... Yelah kot2 mengganas ke, maklumlah orang lelaki ni kalau "hangat" dia jadi lain macamm..tul tak?. Rasanya kalau nak masukkan pegaga dalam sup ni pun ok juga, tapi letak last sekali sebelum diangkat.....kalau tak de ayam kampung, belasah jee ayam bandar...kalau guna ayam kampung lebih afdal, nak2 kalau dapat ayam kampung jenis "dara"...

BAHAN - BAHANNYA :-)
5 - 6 ketul ayam kampung (boleh guna ayam biasa)
3/4 camca besar lada hitam biji, tumbuk hancur
1 inci halia, diparut
3 ulas bawang putih, diparut
1/2 inci kunyit hidup, diparut
1 1/2 inci halia, dihiris nipis
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasa
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Satukan bahan2 yang diparut, halia hiris dan lada hitam tumbuk, gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 1 jam.
  2. Masukkan ayam tadi ke dalam periuk dan tuang air secukupnya. Masak hingga mendidih kemudian kecil kan api dan renih hingga ayam empuk.
  3. Masukkan garam secukup rasa. Matikan api dan hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng, hidangkan bersama nasi.....
CATATAN MAT GEBU :- Sebab mat guna ayam kampung dan agak liat, jadi proses memasak mat lakukan dalam periuk tekanan @ pressure cooker untuk lebih cepat. Lagi satu kan, kalau beli lada hitam, kalau dapat beli yang bulat2, kalau lada hitam yg nampak bulat tapi kecut dan mengerutu, rasa dia kurang sedap berbanding yg bulat2 tuu... Eh..nak tambah sikit, teringat pesanan Ustaz Wan Sohor Bani Leman, dia kata kalau nak sembelih ayam kampung, seharusnya ayam tu tadi dikurung sekurang2nya 3 hari dan diberi makan jagung, maklumlah ayam kampung yang bebas, depa belasah apa jee, tak de pantang!....ok tu jee nak kata.....Selamat mencuba..
SUP AYAM HALIA.. SUP AYAM HALIA.. Reviewed by Mat Gebu on 3/17/2010 12:09:00 PM Rating: 5

18 comments:

  1. kalau ayam kampung ni mat, k.ct suka buat rendang jer. kalau masak sup gerenti bujangan kat rumah cuma hirup kuah, ayam diorg letak tepi jer hehehe. bertuah betul kan mat anak2 ni.

    ReplyDelete
  2. salam kak ct...
    Tu lah..zaman dulu2 kalau nak makan ayam time raya jeee..hari2 lain makan jeelah apa yg ada..tapi heran, montel jugak..hahahaha

    ReplyDelete
  3. salam mat,

    banyak ye bela ayam kg?.. mat bela tak ayam belanda..akak ingat lagi ustaz akak masa f2 dia kata..sup yg paling sedap didunia ialah sup yam belanda..hihihiii. akak bela juga sikit2 ..kalau dekat boleh bagi sekor kat mat masak ayam belnda..

    ReplyDelete
  4. salam kak nor64..
    Ayam belanda tak bela lah kak nor, tapi saya teringat dulu kat rumah jiran, satu hari suntuk saya gelak sampai serak..sebab apa tau, suara ayam belanda tu "cekci" sangat...hahahahaa....

    ReplyDelete
  5. waaaaa..lapaaaqqq tengok lauk tuuu ..huwaaaa

    ReplyDelete
  6. Salam Ben...
    Lepas makan ni body jadi hangat...rasa mcm berangin kat bawah telinga...lepas tu kan sendawa macam naga....

    ReplyDelete
  7. cik mat..ape agknye kebaikan kurung ayam 3 hari tu ekk?

    wah..tengok semuanye diparut nih,mcm rachel ray la pulak..heheh
    tp mmg sng kalu kalu parut kn..takla bersememeh nk menumbuk menggiling bagai..
    nnt saya dalam pntang nk suh mak bt sup ni..ahaks!berangan..tah bile zaman nk bersalin balik =)

    ReplyDelete
  8. mat, lepas makan sup ni ko "hangat' tak? bagus jugak ingatkan tang kurung 3 hari tu... biar ayam tu suci dulu? betul ke?????

    ReplyDelete
  9. abg mat,,,,,,,,ayu suka ayam kampung...
    terima kasih sbb kongsi petua utk ayu yg nak berdiet nie...
    eik...PANTANG juga lah,,.......pantang jumpa ayam kampung..hehehe

    ReplyDelete
  10. salam mat,
    wahhh..kalau la dpt makan sup ayam mat ni,lak tu ngah demam ni,tentu
    segar rasanya,mesti baik terus gaknya..he3
    mat nak tau,akak pengunjung tetap blog dapur tanpa sempadan mat ni..kekdg tu akak amik gak resepi mat,bolehkan mat..?sesekali je akak tinggal komen,tak pe ye mat..?tq mat..

    ReplyDelete
  11. salam dila-nor...
    Hahaha, eh RR tu parut ek..kesiannya aku nampak dgt jarang tgk..hahaha..Ayam tu kira melalui proses penyucian...OO dah plan nak "ehem ehem" balik ek...all the best yeaa...hahahah...

    salam kak rose...
    Memang hangat kak, bayangkan halia + lada hitam + bawang putih = berasappp u!!...terima kasih kak rose tolong jawab kan kes ayam kena kurung 3 hari tu yeaa...

    salam puan...
    Sama2..tapi yg ni mmg hangat, saya pun tengah korek lagi resipi org dalam pantang, insya allah nanti ada masa letak yg lain pulak...

    salam kak yah...
    Tak pe kan, sila lah ambik yg mana kenan...saya pun tujuan asal buat blog ni utk share pada yg sudi (kesian kan mcm frust je bunyi..hehe)....

    ReplyDelete
  12. thanx cik mat. hubby baru je operation pg td. so esok blh masak sup ayam halia ni. simple tp nmpk sedap. hehhe..

    ReplyDelete
  13. ni konpem akan jadi lauk masa pantang saya

    www.sawanila.com

    ReplyDelete
  14. Wah, cuaca panas panas kat M'sia pun minum sup ni. Lagi panas lah tu Mat ha ha.. Best lah kalau I dapat semangkuk kat sini. Boleh lah panas kan badan I :)

    ReplyDelete
  15. amboi mat...hang mengganaih dak bila lepaih mkn sup ni.takut combi dengaq ni..

    hang cek ayam ni masih dara ka atau dah jd mak ayam? hehe :p

    aduiii mat mula nmpk bunga rasa segaq bijik mata.nmpk sup ayam terus lapaq :(

    ReplyDelete
  16. Yo laaa..akak x sihat..xleh makan munger..bg la akak sup tuh sikit..ko jgn la melantak sorang..tak baik taauuu!!

    ReplyDelete
  17. Cik Mat, baru mlm td tgk Si Erra masak Sup Ayam Halia dlm citer Mertua Vs Menantu. Hari ni dh kuar kt blog Cik Mat. Nmpk menarik tu. Nnti boleh cuba... hihih

    ReplyDelete
  18. salam cik keju...
    Ok, cuma kurang kan sikit halia dan lada hitam tu yeaa..takut hangat sangat pulak...

    salam yatie...
    Hahaha..ooo tgh "ehem ehem" yeaa....boleh, sesuai nihh, hangat badan..

    hi gert...
    Memang panas sup ni, resipi untuk confinement tapi chinese style saya ada nampak dalam buku amy beh..tapi kalau nak try, tatau sapa nak makan...

    salam kak combi..
    Yang ni kalau makan, hangat satu badan kak...kalau abg makan, mesti dia dok tak pakai baju kat rumah..hangat semuanya!!!...hahaha

    salam kak ummi...
    Untuk akak sesuai ni, lepas makan sup hangat, kita makan pulak ais krimm, baru balance..lepas tu demam balik...

    salam linda...
    Sila2...tapi linda boleh lah kurangkan kuantiti lada hitam dgn halia tu..takut hangat terlampau..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.