SIRAP BANDUNG SODA

Sirap Bandung Soda
Ahhhhhh....sedapnyaaa....nyamannnyaaa....legaaanyaaaa... hmmm tak terliur ke anak tekak u all tengok sirap bandung soda tuuu, mesti ada yang tergoda kann, nampak mengiurkan dan seksi kan, tu belum masuk dalam tekak..lagi2 lah time cuaca hangat macam sekarang nih. Mat buat ni sebab tak tahan pulak tengok keayuan sirap bandung soda kat blog "Kak Zura, Warisan Iskandar Puteri"...meleleh u air liurrr...buat dia senang sangat, dan rasa dia hmmm, mabelessss!!...Tak caya, ok lepas ni pi try buat, kalau nak tau sedap ke tak...Resipi mat kopi pes dari blog kak zura jee lah...minta halal yea kak, dan terima kasih, moga niat murni kak zura akan memberi lebih banyak kesedaran pada generasi2 muda zaman sekarang ni, untuk maklumat lanjut boleh klik sini.....Ok jom semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/4 cawan ibu sirap
Gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
3/4 tin susu cair (mat syorkan guna susu sejat IDEAL)
3/4 jug kuib ais
1/2 tin ice cream soda (mat letak 3/4 tin)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais. Biarkan kiub air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.
  2. Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya.
SIRAP BANDUNG SODA SIRAP BANDUNG SODA Reviewed by Mat Gebu on 3/07/2010 03:33:00 PM Rating: 5

17 comments:

  1. cik mat oi.... hausnya... bak mai segelas... nak wat susu cair lak x de....

    ReplyDelete
  2. aduh matttt...sedapnya klu dpt minum bandung soda mat tu. dah le cuaca tgh menyengat giler ni!! minum satu tong air pun tak cukup rasanya.hehe

    ReplyDelete
  3. sedap ni mat...panas2 dok minum air bandung soda ni kan :)

    ReplyDelete
  4. salam kak rose...
    Boleh2...ada lagi sikit kat dapur tu kak..Ni kejap lagi nak ngulang minum..hahaha...jgn mareee!.

    salam kak ain...
    Tul tuu, saya siap2 je 2 gelas habis..haha, nampak sangat leer haus bebeno gamaknya..

    salam kak CT...
    Tu lah kak, memang ngam minum time2 mcm ni...bila masuk kat tekak kan, rasa dia hmmmm..menggoda!!..

    ReplyDelete
  5. air bandung satu - kurang manis! he3x...sedap sungguh panas2 ni

    ReplyDelete
  6. adehh..tak haus pun leh haus balik tengok air soda bandung cik mat nehh..sejeuk2 je terasa kat tekak..huhu

    ReplyDelete
  7. salam sonata...
    Wookey...sirap bandung soda coming!!...alamak..dah habis leer..hehe

    salam hasue...
    Jgn kata tak hausss...musim2 panas ni, nampak air jee terus jadi hauss...

    ReplyDelete
  8. Salaams Cik Mat, memang sedap sirap ni. Our family selalu sajikan sirap ni either selepas majlis akad nikah or majlis Maulidur Rasul. Sirap yg kita gunakan sirap ros TG Kiat atau buat sendiri. Thanks for the resipi, kita selalu agak2 saja bahan2nya.

    ReplyDelete
  9. salam jamelah...
    Memang betul puan...saya pun guna sirap masak sendiri, letak daun pandan untuk tambah keharuman...ada juga sirap ros yg letak kulit kayu manis...

    ReplyDelete
  10. Salam Mat

    Wah syabas Mat.......buat jugak awak yek akhirya. Time tgh panas melengas ni memang sedap tekak dibasahkan dgn bandung soda ni kan. Oh ya sib baik Mat tulis bubuh pandan, akak lupa nak tulis tu hari. ehehehhehe.Memang masak sirap sendiri lebih sedap dan wangikan

    ReplyDelete
  11. salam kak zura...
    Kak...sirap bandung soda ni mmg menggoda tekak kan, bila dan minum kan, lepas tu nak lagi dan lagi dan lagi!!!..hhahaha..

    ReplyDelete
  12. salam mat...betullah biasanya kita org johor ni yg suka buat bandung macam ni kan...alamak, lamanya tak minum...

    ReplyDelete
  13. Hahaha.. minuman kegemaran orang johor..cik mat kami kalau malas.. (biasanya memang malas pun nak buat).. beli saja mirinda stawberi.. campur susu cair ideal... jgn lupa..tarik lah lepas tu... boleh lah tahan gak rasanya...

    ReplyDelete
  14. salam leeen...
    Yeaaa betul...org johor suka kan sirap bandung soda ni...tu lah nak ajak minum pun leen jauh sangat...

    salam nazelen...
    Uikk.. new idea tu..ok nanti saya try pulak..tapi tak pingsan kan lepas minum?...hahaha

    ReplyDelete
  15. InsyaAllah Cik Mat.. tak pengsan...kalau pengsan pun rasanya tak lama (hahahhaa) ...selamat dicuba ... rasa dia lebih kurang gak..dari pakai esen ros entah apa-apa jenama yang entah ke tidak pewarna nyer diluluskan dek gomen...

    Kalau ikut keaslian air bandung ni.. ais krim soda jenama X&X tu pun tak kick gak.. dia sedap ais krim soda zaman dulu..dalam botol... adeyyyhhh..dah tak ada dalam market rasanya..tinggal kenangan lah...

    Apa pun ..jgn lupa tarik ...macam kita masak lemak.. sentiasa menimang... warna air bandung pun boleh tau rasanya sedap ke tidak... dia macam teh tarik...

    ReplyDelete
  16. salam nazelen...
    Terima kasih atas tip2 tu yea..eh tapi betullah dulu2 kan ada ais kerim soda dalam botol kaca kaler cekelet..boleh beli 20 sen mcm tu..yg tu rasa dia mcm "menyengat2" kann...

    ReplyDelete
  17. mat..sedap nyer..ni ler minuman fav mimi n hubby..paling famous masa ramdhan..nyaman..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.