LEMAK CILI PADI IKAN SALAI

Lemak Cili Padi Ikan Salai

N3 masak lemak cili padi ni ni rasanya dah banyak kali masuk blog..Tapi dah blog kita sendiri kan..jadi berapa kali pun koo nak letak..sapa ada kesahhh...Macam biasa ikan tu, ikan "haruan"..sejenis ikan air tawar yang mempunyai unsur2 perubatan baik untuk wanita atau lelaki. Sangat elok untuk mempercepatkan proses pembaikkan sel pada mereka yang baru lepas mejalankan operation. Kalau arwah nenek mat dulu, masa dia duduk di Rembau, lepas balik dari sawah, dia pi menjala dan dpt ikan haruan atau keli, terus siang, cuci bersih dan salai. Then masak lemak cili padi. Bahan2 mentah semua kutip kat sekitar rumah je, macam kelapa, kunyit dan daunnya@serai, cili padi dan limau kasturi....Senang kan macam tu...tak stress!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan haruan sederhana besar
7 - 8 biji belimbing buluh
2 helai daun kunyit, disiat
300 ml pati santan
800 ml santan kemancar (santan cair)
Garam dan secubit gula
7 - 8 biji limau kasturi, ambik jusnya
1/2 cawan cili padi*
1.5 inci kunyit hidup*(ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siang ikan haruan, potong sederhana besar, cuci bersih2 dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, hingga rata. Panggang ikan tadi atas api bara hingga masak pada kedua2 bahagian (mat panggang hingga garing)...
  2. Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk halus dan tuang santan kemancar (santan cair), kacau dan didihkan. Masukkan ikan dan juga daun kunyit. Tambah santan pekat dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.
  3. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan juga belimbing buluh tadi. Masak sekejap dan rasa, jika ok beleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
LEMAK CILI PADI IKAN SALAI LEMAK CILI PADI IKAN SALAI Reviewed by Mat Gebu on 5/20/2009 01:31:00 PM Rating: 5

19 comments:

  1. alahai cik mat...dah ngences dah ni!!

    ReplyDelete
  2. mamafami...
    Eh mama, u also eat sungai fish ek?..ahaks..

    ain...
    Alahaiii..jgn leer mcm tu..susah hati saya dengar!!

    ReplyDelete
  3. nak try buat dengan smoked mackerel...tak tau la sodap ke tidak...

    ReplyDelete
  4. alahh cikmat...dah meleleh nengok nih...aduiiii...

    ReplyDelete
  5. daging salai biasa makan, but ikan salai den tak makan sbb selalu ikan sungai....

    gambar nih bole tgk, entry sebelum nih tak leh pulak...pelik betul

    ReplyDelete
  6. Muna...
    Mat rasa kan smoked salmon pun sedap...Tau dakk, kalau sedara dari Negeri 9 tgk ceQ masak lagu ni laa, depa kata kurang "Lemak"...Boleh pingsannnnkan!!!!

    Aishah...
    Adoii, jgn leer mcm tu pulak..hehehe..

    Joe..
    Yep, u r absolutely rite...Kami di kampung biasa makan ikan keli yang dipancing di sungai...

    Datin Zai...
    Daging salai sedap...Masak dengan rebung jeruk (tapi bau dia..hmm boleh pitam..kan)...ooo datin tak makan ikan sungai yeaa....

    ReplyDelete
  7. CikMat,
    sedap nya lah tengok lauk ni,mmng betul2 buat orang ngences!Tapi mmng betul pun, yr blog, so u nak letak gmbr apa pun, tak kisah right! Jgn letak gmbr seksi meksi dah lah, tak larat weh, tp klu pinggan mangkuk seksi takpe, hehehehe.
    Klu kat blog I pulak, dah tak larat orang tengok gmbr pasta, tiap tiap minggu ada,hehehe

    ReplyDelete
  8. LG...
    Eh..i sokong kalau blog u letak byk resipi/pic pasta...kadang2kan jemu makan nasi..lepas tu nak makan pasta mcm tatau nak masak style mcm mana..soo boleh leer golek2 ke blog u..at least ada juga idea nak masak lain dari yg lain..

    ReplyDelete
  9. Amboiihh berselera tgk masak lomak ko ni Mat..mmg ikan haruan camni akak makan masa baru lepas bersalin je wpun xpenah operation..kata org bagus tuk luka dalaman..tu pun masa anak sulung je laaa..pastu cam x lalu je dah..hehee...tp tgk ko masak, mengancam tekak tul! :D

    ReplyDelete
  10. camno ni mat.. k.An tengok singgang sodap, lomak cili padi pun sodap, gulai tempoyak pun baru sebut dah kecur lior...haiii sume nak makan..

    ReplyDelete
  11. aduiii cik mat..sodapppppnye dh bertakung dlm mulut nih :)terkecur you..

    ReplyDelete
  12. en. mat
    wahhh sodap nyo tgk lauk nih
    giha tak makan ikan haruan..
    tapi omak giha selalu masak ikan kembung salai..pastu letak asam belmbing.. pergghh!!
    kocur air liur den.. hehe

    ReplyDelete
  13. Salam ziarah.
    Seronok banyak makanan di sini.
    Very nice blog.
    Tahniah.

    ReplyDelete
  14. senyum cik mat..

    menu cikmat nie, teringat saya ketika dok Jelebu dulu. Mokcik sebelah umah rajin kasi saya ikan salai.. daging salai ... owh, masakan orang Nogori memang sedap !

    w/pon saya boleh buat, tapi cam ade yang kurang.. tak kick langsung ! utk sedap tekak sendiri, boleh lah. hahahah

    ReplyDelete
  15. Mat... I no eat sungai fish, but your lauk look so ngancam.. cannot tahan!

    Sebagai denda, mama tag Mat. Lepas tu mama bagi Mat award, nak pujuk balik ok. Kalau rasa rasa otak dah hilang sembelit, lehlah layan ye...

    ReplyDelete
  16. cik mat, sy nie pembaca senyap jek. nie 1st time nak komen. Uwan zan kut nengok nie dio ckp lauk antik nieh.. peh tue cik mat hidang lak taruk dlm pinggan antik..... nengok yor kono tambah nasi 3 pinggan nie :D

    ReplyDelete
  17. kak ummi...
    Kak,ikan haruan ni daging dia sedap lahh, mcm ikan kerisi, tapi nak menyiangnya, lomah botul yang oiii!!!..nasib baik mak den yang menyiang eyyy...

    raihan shari...
    Kak, ikut leer pilihan hati..hehehe, musim hangat2 makan singgang, bila sejuk sikit masak lemak cili padi pulak..

    umiqisti...
    Nak bagi tissue awal2..kot lah meleleh keluar pulak nanti..hahaha..

    giha...
    Buleh, nak masak ikan kombong ko, ikan sungai ko, sumoo boleh...lagi podeh lagi elok..

    pengasas...
    terima kasih sudi singgah blog saya dan tinggalkan jejak..

    linda...
    Kalau kat N9 kan mereka mmg makan benda ni hampir setiap hari..aduhh..pening kejap+seramm kan..tu lah linda, seperti mat kata, masakkan ni ikut air tangan masing2...

    mamafami....
    Hahaha, mama u can use kembong or other fish for this dish....salai first okeyy!!..hahaha...Uikk sempat tag lagi tu..wokey nanti kita pi merempit blog mama yeaa..

    aizan..
    Terima kasih yea sebab sudi tinggal jejak..Samolah induk2 den kat N9 pun suko masak lauk2 macam ni..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.