FIRST BLOOMING!!!!

Sacred Pink Lotus

Ini lah yang mat nantikan setelah lebih 3 bulan menanam pokok "Lotus" dalam pasu. Beberapa hari lepas masa bagi ikan kecil yang dok diam dalam pasu lotus ni, mat ternampak kuntuman kecil setoet je, baru muncul dari permukaan air...Punya lah suka....tak sabar nak tunggu dia jadi besar dan kembang...Dann pagi hari Jumaat yang mulia ini, dengan izin darinya maka kembang mekar lah bunga Lotus warna merah jambu...Kira 1st blooming. Sebelum ni mat ada tanam dalam pasu juga, tapi bila berbunga, warnanya bukan merah jambu, tapi putih. Mungkin lotus putih tu sudah di hybrid kerana rupa bunga pun seakan2 "kobis"....Kurang menarik nak dibandingkan lotus merah jambu ini. Mat pernah baca satu artikel yang mengatakan, pokok lotus antara tumbuhan terawal yang tumbuh di muka bumi ini...wallahualam!!!!
FIRST BLOOMING!!!! FIRST BLOOMING!!!! Reviewed by Mat Gebu on 5/22/2009 11:32:00 AM Rating: 5

24 comments:

  1. aduzzzz..cantiknyeeeee cik mat...kembang setaman..tergode nye nengok.. :)

    ReplyDelete
  2. wow!! cantik la bunga tu abg mat...

    ReplyDelete
  3. Subhanallah! cantiknya cik mattttt!!!

    ReplyDelete
  4. cantik bunga tu che mat.. kalau shoot dgn lense macro lg cun tuh.. nak2 kalau ada sang kumbang hinggap.. :D

    ReplyDelete
  5. Cantiknya Cik Mat oiii... pink color I like u hehehe dia nak tggu k.ct dtg tu Cik Mat hehehe

    ReplyDelete
  6. wahhh cantiknye....cikmat bunga tu beso mane ekk? nampak cam beso tu...

    ReplyDelete
  7. makk aiii segar bugar bijik mata aku tgk mat...besarnye mat...
    ehemm camera ko cntik amik gmbr ek..jgn2 dh tgkap itu DSLR kot...

    ReplyDelete
  8. Waaahhh Mat, kembang mekar macam anak dara Sweet 17 gitu..hehe..dah la tu..kalernya pun mmg menggoda jiwa...cantik sungguh! Hai untungnya laa, ko tanam apa semuanya menjadi! Ada baca apa2 ke Mat biar kasi bunga? Hehee..

    ReplyDelete
  9. cantik nya! baja apa pakai tu? sonata tak ada pokok ni...lain2 tu adalah...

    ReplyDelete
  10. ummiQisti...
    Kembang mekar...tapi bukan layu ditasik madu yeaa..

    adrie...
    Tu lah cantik kann...saya pun suka tengok.

    ain...
    Memang cun..apa kata tanam kat rumah u pulak pas ni..

    kak nor...
    hehehe, kak saya guna lense tah hapa2..oo kumbang tak mo bunga lotus..dia suka bunga taik ayam jee kak..ahaks

    kak ct..
    ada lagi sekuntum lom kembang..tgh kuncup malu lagi tuu..

    aishah..
    besar juga..mcm 2 telapak tangan kurang lebih...

    sis-linn...
    hahah mana linn, aku dah lupakan kejap pasal DSLR tuu..sikalang waaa sibuk cali pinggan antik maaaaa!!!..

    kak ummi...
    tak de baca apa2 pun kak, cuma bismilah jee..tah memang nak jadi kot...lepas ni akak tanam pulak yea, tapi pastikan bela ikan guppy dalam tadahgan dia, takut jentik2 pulak nanti,,

    sonata...
    Saya guna baja organic kahs utk tumbhan air..ianya bentul bulat sebesar syiling 20 sen, warna kehitaman...u cucuk dalam tanak lotus tu..ikut saiz pasu, tapi mat letak lebih....kalau depa kata bih 4, aku boh 6 atau 8!!!..hahaha..dasat ek.

    ReplyDelete
  11. wow cik mat~singgah kat sini pulak..cantiknyer cik mat amik gambo nie..mmg cam pro..jelas n nyata..just nak share my xperience..dulu sy penah dok thailand 2 bulan..merata2 org dok tanam munge nie..mmg sacred flower for siamese..kat dlm kolam lotus nie ada ikan guppy kecik2 berenang2..tgk munge lotus cik mat nie teringat tesco lotus kt saner..

    ReplyDelete
  12. Yatt...
    Kalau kat Thailand and Indonesia specially Bali, depa mmg tanam pokok ni..biasa lah selain utk cantik, depa guna utk keugamaan juga...Ikan guppy tu mmg wajib laa, sebab nak elak jentik2...best lah bunga dia..lawa..dari jauh dahh nampak!!!

    ReplyDelete
  13. salam cmg.menjadi sungguh tangan cmg memasak boleh,menanam pokok bunga pun menjadi pulak tu.ada petua ke?

    ReplyDelete
  14. salam dari puncak...
    Terima kasih sudi singgah blog saya dan tinggalkan jejak...Tak de petua, biasalah pokok2 nie, ada masa menjadi, ada masa tu hmm kecewa..Tapi pada saya menanam pokok lotus lebih mudah, yang penting bekas yg agak besar, tanah yg di campur baja organik dan kemdudian dilapisi pasir pada permukaannya, sebelepas menamam pokok...Dan tak lupa baja khas utk tumbuhan air..Yang paling utama, ikan2 kecil utk mengelakkan pembiakan jentik2...ikan "guppy" selaluna digunakan ia dari spises lasak..

    ReplyDelete
  15. salam mat ..memang mengancam warna bunga lotus tu..tangan mat ni tangan serba bolehlah..tahniah..

    ReplyDelete
  16. cantik sgguh bunga tu, mmg jarang tgok bunga ni kat rumah2 org. tgn mat ni mmg serba boleh aje. biasa bunga ni leh tahan berapa lama ye sebelum layu?

    ReplyDelete
  17. faham mcm mana perasaan mat...sbb kak jie pun rasa mcm tu dulu....masa 1st kembang.

    mgkn musim kot...dlm 2 minggu ni mmg menjadi je...sekali keluar bunga 4 kuntum!

    ReplyDelete
  18. Subhanallah...Cantiknya..
    Sama dengan sini. Sekarang sini pun tgah spring :)

    ReplyDelete
  19. Debutante yang sudah bersedia untuk soiree pertamanya. Baik-baik Mat, kot keluar Puteri Teratai lak dari bunga tu malam karang... ngeh ngeh ngeh.

    ReplyDelete
  20. subahanallah.. cantik la abg mat.. seronoknya tengok.. rasa tenang je..

    ReplyDelete
  21. Nie mat gebu dalam myresipi ke? Suami saya suka sangat resipi2 mat gebu. Tiap2 kali masak suami saya tambah sampai 3 pinggan :)

    http://blogresipi.wordpress.com/

    ReplyDelete
  22. salam encik mat;
    hihi.. kiter silent reader blog en mat selama ini :)

    malu laa nak tegur2 en mat.. meowww....

    resepi2 en mat, sume kenot blah. saya berani try 2-3 jenis jer. salah satunya dah buat tapi half jadik. 'Pandan cheese cake'. ada dlm blog saya, saya kopipes resepi tuh dan letak crdt to en mat. harap en mat tak marah yer :)

    salam singgah.
    alis

    ReplyDelete
  23. kak ina kl...
    salam kak ina, tapi kan kak, pada saya tanam pokok lotus ni lagu mudah dari pokok lain...yg penting baja kena cukup.

    zaiy...
    Selalunya orang cina suka tanam, bunga dia pun tak lama, kurang lebih 2-3 hari je, lepas tu habis luruh dah..

    kak jie..
    Betul tu kak, perasaan dia lain macam kan. Mungkin musim panas pokok ni galak berbunga...kat dlm pasu saya pun ada lagi sekuntum yang masih "dara"..

    fazlinil irma..
    Kalau kat Mesia ni, musim buah2an jee yg ada, itu pun sekarang ni buan2an tak ikut musiam sangat. ikut suka hati bila time depa nak berbunga dan berbuah..mesti kesan dari pemanasan global agaknya..

    OD..
    salam opah, terharu ceQ bila tgk opah mai dgn baju kebaya nyonya..ahak...Opah, puteri tak dak, tapi kumbang montot belang2 ada lah sekor dua yang dok gedek2 kat bunga tu..

    norish...
    memang betul..kalau tengok lama2, hati jadi berbunga2 juga..dasyat kan..

    blogresipi...
    Yep saya lah dari myresipi tu..tapi kita tak aktif dah kat sana, cuma pi bertenggek sekali sekali...terima kasih sudi singgah yeaa..

    alis...
    ooo kek cis tu ek. ada juga org cakap depa buat tak menjadi, jadi 2 lapisan, belah bawah seakan2 kuih talam..ok ok nanti saya pi blog alis yeaa..

    Muna...
    Salam utk muna..aiseyy ini macam kalo ceQ kena belajar cakap belanda...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.