JEMPUT2 KELAPA

Jempu2 Kelapa

Mesti semua dah biasa buat kan jemput2 kelapa, tak kesah lah, tau ke tak tau ke, mat nak letakk juga....Tadi mula2 projek nak buat "onde-onde", sekali kelapa muda tu jenis muda remaja, masih lembap, jadi kita modifey jadikan jemput2....Sesuai sangat lah dicolek sambal lemak, kulitnya rangup tapi isinya lembut uu!....Kalau rasa banyak, buat 1/2 dari resipi dibawah yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g kelapa parut putih (kelapa kulit basah)
400 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
3/4 camca teh garam
1 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung, baking powder dan garam. Kacau rata dan masukkan kelapa, gaul sambil dituang air sedikit demi sedikit hingga air habis. Kacau adunan hingga rata.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam,Sudu atau jemputkan doh dengan tangan dan masukkan perlahan ke dalam minyak yang sederhana panas tadi.
  3. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sambal lemak di bawah ini....
JEMPUT2 KELAPA JEMPUT2 KELAPA Reviewed by Mat Gebu on 2/05/2009 08:15:00 PM Rating: 5

13 comments:

  1. tak pernah lagi wat guna kelapa nih...
    ketif ahh mat modifat

    ReplyDelete
  2. Cik Mat,agak2 la kite nak gelek gerudi kat dapo yg sekangkang kere tu...tak cukup ruang la...hahaha

    tp kite penah perasan cik mat ade guna whipping cream ni kan...?jename emborg kotak putih...sebelum ni kite pakai emborg kotak ijau pun jadi yg same gak...

    tadi mule2 kite mixer 100ml dulu dgn kelajuan laju,jadi camtu.pastu kite amik lg 100ml & pukul perlahan plak,pun jadi camtu.ish, i fed up you!
    pasni takmo beli dah.udahle mahai,susah pulak nak mengerjekan.bazir my money.pasni beli botoi sprettt je terus...

    a'way terima kasih atas tunjuk ajarnye tu ye cik mat...

    ReplyDelete
  3. pakcik mat pinggan tu cantik di samping cucuqkodok tu... boleh tahu coleksi apa tu ?

    ReplyDelete
  4. cucur kodok kelapa x cuba lagi mat ..tapi cucur kodok telur campur kentang mmg rajin ct buat..nyaman jer hehehe

    ReplyDelete
  5. salam cik mat,
    memang sedap cekodok kelapa tu. Tapi selalu makan cicah kari. Sedap!

    ReplyDelete
  6. salam abg mat.. saya pun suke jemput2 kelapa... kalau ade belen kelapa parut putih.. mesti buat sesuatu..mcm lempeng kelapa atau taruk dalam telur dadar... sedap.arwah mak selalu buat camtu tp hubby tak reti sgt nak mkn resepi mcm ni...

    ReplyDelete
  7. Gebunya your jemput2...just like you, he!he!

    As you can see, I am back. Thanks for all your well wishes. Salam.

    ReplyDelete
  8. Mat cayala,kelapa punya boleh buat jemputjemput!! great idea!

    ReplyDelete
  9. Mat, kelapa byk berguguran ke?..Hehe..Best nih! Satu lagi, jemput tu memang kena kunyah dgan bunga ungu tu sekalik ek??? Wakaka..ampuunn patik!! (*geram ni, air liur akak meleleh, susah dpt kelapa muda sini)..Lama dah x makan ni..selalu mak duk buat, hehe

    ReplyDelete
  10. bole ekk? combi selalu buat lempeng kelapa jer sbb nak kurangkan minyak :)

    ReplyDelete
  11. Salam MG..

    alahai.. teringat time kecik2 dulu.. kalau time ujan.. mak goreng cekodok kelapa ni.. pas tu.. cecah sambal tumis ikan bilis.. wah.. best tu!!

    ReplyDelete
  12. Cik Mat,
    Similar tu i punya yg buat last week. Tp saya punya versi manis.

    http://foodsmania.blogspot.com/2009/02/dhills-cooking-cucur-kelapa-manis.html

    ReplyDelete
  13. Salam Cek Mat..Cekodok kelapa memang sedap ..tapi kalau nak lagi lembut bagi santan ( tak payah bagi baking powder ).. dan cicah sambal tumis ikan bilis dan air kopi O panas...makan kat pondok hai memang sedap.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.