COCOPANDAN CAKE

Sebenarnya mat dah lama simpan resipi ni, cuma nak buat tu rasa malas....jadi semalam mat cuba lah buat...rasa dia sedap....macam rasa candy kelapa kawin dengan kek chiffon....macam mana pulak tu ek?..sendiri rasa baru tau lah ye....maklumlah tekak manusia ni kan lain2 citarasa....

Bahan A:-
1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam)
125 g mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste

Bahan B:-
2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengn cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
  3. Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14cm x 21cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...
COCOPANDAN CAKE COCOPANDAN CAKE Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 12:16:00 AM Rating: 5

1 comment:

  1. CMG..apa maksudnya sehingga putih telur bertanduk? saya kurang paham...boleh tolong jelaskan...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.