BEN ASHAARI

Saturday, March 7, 2015

MILO GODZILLA YANG 'GANAS'....GRRR.....

rsz_milo_godzilla
Salam Sabtu semua...ehemmm, nampak seksi tak?...mesti ada yang geram kan...kan..kan...baik mengaku cepat!!...Panas2 ni kita kurangkan tunjuk lauk2 lah yea, kita sajikan pembasah tekak dan pembunuh kehausan. Hari ni che mat kongsikan dengan anda resipi yang dikatakan berasal dari Negara Temasek....tau tak Temasek tu kat mana?...Kalau tak tau, sila google yea. Agak popular disana minuman Milo Godzilla nih. Buat dia mudah tapi che mat kurang satu bahan, iaitu whipping cream, tapi tak taruk pun takpe, sebab dah guna ais krim vanilla dan che mat tambah dengan susu rendah lemak. Bahan paling penting dah tentu lah Milo dan ais krim vanilla, jangan ngada2 tukar ais krim coklat atau stoberi pulak yea, kang rasa lain dari milo godzilla jadi milo hello kitty pulak.....erkkk. Sedap diminum sejurus anda buat, kalau biar lama2 nanti ais krim semua habis cair dah kurang sedap pulak....Ok, jommm che mat kongsikan resipi mudah dan sedap ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 camca besar penuh milo
2 camca besar susu pekat manis
200 ml susu rendah lemak (atau susu segar)
8 ketul ais kiub
Ais krim vanilla secukupnya
2 camca teh Milo*
1/2 camca teh nescafe*(*disatukan dan gaul rata)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan ais kiub ke dalam alat pengisar (blender), tuang susu rendah lemak. milo, dan susu pekat manis. Kisar hingga semua sebati dan ais kiub hancur. Kemudian tuang ke dalam gelas sesuai ( menghasilkan 2 gelas seperti dalam gambar di atas).
  2. Scoopkan ais krim vanilla ke dalam gelas berisi air milo tadi, pastikan anda tidak menuang terlalu penuh air milo untuk mengelakkan ia melimpah selepas ditambah ais krim. Tabur sedikit serbuk milo yang ditambah serbuk nescafe atasnya. Sedia untuk dihidangkan....Selamat mencuba!!...


4 comments:

NFH said...

Sedapnya Cik Mat.

Tapi saya dah tak minum milo yang bersusu pekat lagi. Untuk kesihatan.

Suriya Majid said...

mak aih betul godzilla. tapi sejak dah boikot nestle ni, ganti vico, pun bolehlah tahan sedap juga.

sayidah napisah said...

ahh sedapnya :D

fizafantagirO said...

Uhhh terasa kat tekak ni .

puding cocktail satuuuuuu.hihihi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.