BEN ASHAARI

Thursday, February 6, 2014

KEK MARBLE PANDAN SERI KAYA..

rsz_panda_kaya_marble_cake

Salam semua, entri kali ni che mat share dengan anda resipi kek marble pandan seri kaya. Merancang dari semalam lagi nak buat kek pandan, tapi rasa 50/50 saja sebab ada kerja lain yang perlu diselesaikan. Siang tadi abang che mat yang di Kemaman ada singgah sekejap. Jadi sempat lah che mat buat kek ini untuk dibagi pada anak2 buah. Pertama kali che mat buat kek yang 'agak' rumit tapi senang, maksudnya bahan2 nampak macam banyak, tapi tidak lah sampai memeningkan kepala. Resipi dari blog 'auntyyochana', dan asalnya kek panda kosong, hijau semata2. Tapi che mat jadikan ia marble. Bukan apa, tiba2 macam boring aje kek hijau, kalau ada sedikit kaler berlawanan, baru nampak menawan. Lagi pun kita yang buat dia...kann....

rsz_pandan_kaya_marble_cake1

Kek marble pandan seri kaya ini agak padat sedikit tapi sedap dan rasa dia sungguh 'istimewa' dan kaya juga...ehemmm. Ada penggunaan santan tapi jika anda ganti dengan susu segar pun boleh. Che mat bakar menggunakan 2 tin kek berukuran 8 inci x 4 inci x 3 inci. Anda boleh guna tin bulat berukuran 9 inci jika suka. Biar kek sejuk, baru dipotong untuk mendapat hasil potongan yang kemas dan guna pisau yang tajam. Sesuai dihidangkan untuk minum petang bersama teh panas, dan lebih sedap dengan lemon tea hangat. Elok juga sebagai buah tangan untuk tetamu... Rasa2, anda boleh buat tak?...Insha Allah, yakin dan anda pasti boleh menghasilkan sesuatu yang sedap dan mendapat pujian... Kita lihat resipi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram mentega
6 biji telur gred A
3 camca besar tepung jagung
300 gram tepung kek (che mat guna tepung gandum)*
1 camca teh baking powder*
3 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul rata dan ayak)
Secubit garam
200 gram gula kastor (resipi asal guna 230 gram)
200 ml santan (boleh ganti dengan susu segar)
25 gram ovallate
2 camca teh pandan paste
1/4 camca teh pewarna makanan hijau
1 camca besar seri kaya (che mat guna kaya Yeo's)
1 camca teh perisa mocha
1 camca besar coklat emulco

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser 2 tin berukuran 8 inci x 4 inci x 3 inci dengan mentega. Alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi (atau anda boleh guna tin bulat bersaiz 9 inci). Ketepikan.
  2. Putar mentega dan garam hingga putih dan kembang. Masukkan seri kaya, putar rata dan ketepikan. Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering, masukkan gula kastor, ovallate dan tepung jagung. Putar hingga semua rata. Masukkan telur (semua sekali) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan kuih baulu). Tuang santan, dan putar hingga rata.
  3. Perlahankan kelajuan, masukkan bancuhan mentega ke dalam bancuhan telur dan putar hingga rata. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan perlahan hingga sebati. 
  4. Cedok keluar 6 camca besar dan tambah dengan perisa mocha dan coklat emulco, kacau rata. Baki adunan dicampur dengan pandan paste dan pewarna hijau makanan, kacau rata.
  5. Tuang adunan hijau ke dalam 2 tin kek yang telah disediakan tadi, biar sama banyak. Kemudian sudukan 3 camca besar adunan coklat ke dalam setiap tin tadi. Tekan sedikit dengan sudu supaya adunan coklat tenggelam, kemudian lorekkan 3 - 4 kali dengan pisau atau chopstick untuk mendapat kesan marble.
  6. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven anda. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan biar sejuk sekejap. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan. Boleh dihidangkan untuk minum petang.....Selamat mencuba!!

6 comments:

tifa anvar said...

ooww ade tambh tpng jagung ya

Mat Gebu said...

@ tifa anvar - yep, che mat ikut resipi dari blog yang che mat link kan tu...

syapex said...

slam che mat..
bla tgk bhn2 memang byk...
tp tgk kt cara nk buatny npk mudah..
copy dlu resepinya...

International Directory Blogspot said...

Hello I'am Chris
Assalammualaikum...
This is not a spam
Your blog is not on the "Directory Blogspot" ?
With little site offers free website promotion
I invite you to join
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Represent Your Country
World-Directory is 193 countries in the world! and thousands of blogs
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging
****************
We follow your blog! Please follow mine
You can forward this invitation to your friends

PLEASE IMPERATIVE !
Registration for the "Directory" blog, are free.
We only ask you to follow the blog. Thank you for your understanding
**********************************************

Last news of "Directory Blogspot" "
Soon we will award the best Fashion blog and psp, Makeup, nails, crafts, handmade, cooking, paintings, home, photography, jewelry

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Ayie Atiqah said...

cedap2 je resepi kt blog ni..menarik!=)
btw,sy blogger baru,jmput singgah
ayielifememory.blogspot.com

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.