BEN ASHAARI

Monday, February 24, 2014

ASAM PEDAS MELAKA...

rsz_asam_pedas_melaka
Assalammualaikum, salam Isnin semua. Boring ke?..releks, bersabar che mat faham ada antara kawasan2 anda yang dicatu air paip...huhu, nak kata apa, dengan keadaan sekarang yang panas, kering serta berangin menyebabkan air di kawasan2 tadahan susut dengan mendadak. Hujan pun lama dah tak turun kat kampung che mat ni, sebulan lebih dah. Hari ni che mat masak asam pedas lagi, sebab dah boring, kita masak asam pedas Melaka. Apa beza asam pedas melaka?...Banyak bezanya dari asam pedas Johor, antaranya asam pedas Melaka kaya dengan penggunaan rempah ratus. Kali ni che mat guna ikan tebal pipi, ikan lain pun boleh nak guna, tenggiri pun sedap, ikan merah pun bes, ikan kembong pun tak salah, semua boleh asal ikan banyak isi. Kalau anda penggemar asam pedas, apa kata cuba masak asam pedas Melaka ini, insha Allah ia tidak menghampakan. Ok jomm kita lihat resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tebal pipi (kurang leboh 500 gram beratnya)
12 batang bendi muda
1 biji tomato
1 genggam daun kesom
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 batang serai, diketuk
1 3/4 senduk nasi cili kisar
1 kiub pati ikan bilis (optinal)
1 camca besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1/2 camca teh lada hitam biji
Secubit belacan, dibakar

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 tangkai daun kari, dilurut
1/4 camca teh halba

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, kemudian kerat pada 4 bahagian, cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci dan toskan kemudian potong sedikit pangkal dan hujungnya (che mat guna bendi kontot, jadi tak perlu dipotong dua). Tomato dibelah 4, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai titik dan bahan2 tumis, tumis hingga harum dan tambah bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga wangi, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Biar mendidih. masukkan ikan. daun kesom, bunga kantan dan bendi, kacau perlahan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga bendi lembut. Tambah tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain.


7 comments:

Puteri Jamu said...

aduh... che mat, peberat den nii... asam pedas, mak mertua lalu buat tak nampak je la...

Phat said...

terbaik la resipi ni suh bini den masak nanti la hehe

Anna Ruslina said...

Alamk ikan apa pulak tebal pipi ni. Nak kena gugel

Nor Aziah binti Sadri said...

Terbaik. memang mencari resepi asam pedas melaka. Haritu mkn kt melaka rasa terbayang2 sampai skrg. Perencah segera tk sedap huhu..terima kasih berkongsi resepi

Maria Awi said...

saya memang gemar sangat2 asam pedas..
tp payah nau nk jadi mcm asam pedas melaka.
lepas ni boleh try guna resepi ni...



Tingginya Kos Hidup Sekarang. Macam Mana Nak Cari Side Income?

dian asyhari said...

Tengah try masak sekarang ni,harap2lah menjadi....tak sabar tunggu matang ��

s a r a h said...

memang menjadi resepi ni..!! terima kasih Che Mat ^_^

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.