BEN ASHAARI

Tuesday, June 18, 2013

KACANG POOL...MAKANAN ORANG JOHOR...

rsz_kacang_phool
Assalammualaikum, salam petang Selasa semua. Cuaca panas sekarang ni, tambah pulak dengan keadaan jerebu. Cm sendiri dah mula batuk2. Mana yang ada anak kecil, elok kurangkan aktiviti luar rumah, bukan untuk anak kecil saja, untuk anda juga kecuali keadaan memaksa. Hari ni cm agak lewat masak sikit dan masak pun yang mudah2 saja. Selain masak yang mudah, cm buat juga kacang pool, tu pun setelah cm jumpa kacang pool dalam tin di MyDin semalam (jumpa di rak MyDin, bukan yang tercicir punya yea...ehemmm). Kacang pool boleh dikatakan popular di Johor dan Singapura, dan asal2nya makanan yang dibawa masuk oleh orang2 Arab, lama ke lamaan telah menjadi satu makanan kebiasaan bagi penduduk setempat. Buatnya tidak lah susah dan daging kisar antara bahan terpenting selain kacang pool itu sendiri. Anda boleh pilih samada nak guna daging lembu atau daging kambing (dan daging ayam juga...sapa kesah anda sendiri yang nak makan, betul tak?..Tapi cm sarankan daging lembu atau kambing lagi sedap!!)..

rsz_kacang_phool1
Kacang pool satu hidangan pencicah yang begitu sesuai dengan capati, roti canai, roti kosong waimah lempeng pun sedap. Cara hidangan seperti anda lihat dalam gambar, disajikan bersama telur mata kerbau yang bahagian kuningnya dibiarkan lembut sedikit, bawang besar yang didadu, tomato yang didadu, hirisan cili merah dan hijau serta dicurah sedikit minyak sapi cair sebelum dihidangkan (yang ni optional, tak nak pun takpe) dan perahkan limau kasturi sebelum menghidang. Sekali sekala apa kata anda cuba buat untuk hidangan keluarga. Cm rasa sesuai juga untuk bulan puasa nanti, buat lebih dan simpan dalam peti sejuk. Boleh dimakan ketika sahur bersama roti...Idea yang bagus juga kan....Ok, resipi seperti dibawah....

rsz_kacanh_phool
Yang kurang pasti rupa kacang pool dalam tin yang cm guna, cm beli di MyDin...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin kacang pool, toskan dan ramas hingga hancur
1 tin kecil baked beans (cm guna cap ayam)
200 gram daging lembu kisar
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar halus)
1 1/2 camca besar rempah kari daging (baba's)
1 camca besar ketumbar serbuk
1 kiub daging (optional)
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar minyak sapi

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Roti paun atau roti perancis, potong, sapu sedikit majerin dan panggang sekejap
Telur, digoreng mata kerbau secukupnya
Bawang besar, didadu
Cili hijau, dihiris
Cili merah, dihiris
Tomato, dididadu
Limau kasturi secukupnya, dibelah dua
Minyak sapi cair

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan ketumbar serbuk, kacau rata, kalau pekat tambah sedikit air. Kacau hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak sapi, tumis pes rempah tadi hingga harum dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan daging kisar, kacau rata dan masak hingga daging berubah warna. Masukkan air dan kiub daging (jika guna). Bila mendidih, masukkan kacang pool dan baked beans. Kacau rata.
  3. Masak hingga pekat sedikit, tambah garam dan gula secukup rasa, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api (bila sejuk kacang pool akan jadi pekat, jadi anda boleh tambah sedikit air panas jika nak sedikit cair). 
  4. Untuk menghidang, cedok secukupnya kacang pool ke dalam mangkuk sesuai, letak sekeping telur mata kerbau, tabur bawang besar, tomato, hirisan cili merah/hijau dan curahkan sedikit minyak sapi cair atasnya. Perah jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti bakar....Sedap dimakan suam..

11 comments:

Al-Azrul Zakuan said...

fuhh..menyelerakan..tambah2 makan petang2 camni..nyum3

Mori Said said...

Salam CM... Sedap tgok kacang pool tu...

rinduan citarasa said...

Mggu lepas dok sebut2. Now depan mata. Pehhhh
Cmg thanks syer resepi. Nak cari kacang pool dlm tin xjumpa lagi

gadisBunga™ said...

fuuhhh..nak buat! nak buat!! nak buat!!!

aDisH.sHidA said...

ntah bila la nak merasa :(

Yazreina said...

Teringat masterchef yg kena buat kacang pool dulu... Hihihi

eida e said...

Ada jual kat mana kacang foul tu

yoshitaka nobuhito said...

menarik...harus cuba

Mya Zara said...

kt pasaraya ada jual, kena rajin survey sbb xbyk pasaraya yg jual kacang ni..

Fiza Jaafar said...

gini rupenye kacang pool yerk?mmg dpt kat johor aje ker? patutla..hehe...nanti nak cubela! :)

sandy_addicts said...

If gn planta @ myk lain bole ke utk ganti myk sapi?? Ke xsdap ?